WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een oven die zichzelf schoonmaakt: alles over de pyrolyse oven

Vind je de oven schoonmaken een vervelende klus? Met een pyrolyse oven wordt dat een fluitje van een cent. Deze oven reinigt namelijk zichzelf. Vet en vuil worden verbrand tot een laagje as. Hoe dat werkt en wat het energieverbruik van zo’n oven is? Lees even mee.

keuken met zwarte keukenkastjes, lichte muur, tegels als spatwand en een wandplank
Beeld ter illustratie. De oven afgebeeld is geen pyrolyse oven. Raambekleding, keuken, apparatuur en houten bankje waren al aanwezig, manden onder bankje Leen Bakker, lampen Karwei, vloerkleed The Souks, blauw met witte schaal via de Bijenkorf, servies Dille & Kamille en Villeroy & Boch, houten snijplanken verzameld door de jaren, kruik gevonden op een vintagemarkt in Frankrijk, oranje kunstwerk Atelier Andrea.

Het leed dat schoonmaken heet

De oven schoonmaken is een vervelende en tijdrovende klus die we liever kwijt dan rijk zijn. We kennen allemaal het eindeloze geschrob om de uitgelopen kaas, pizzaresten en vetspetters weg te krijgen. Nu zit je met deze tips om de oven schoon te maken aardig gebakken, maar toch is de kans groot dat je de klus regelmatig uitstelt. Het gevolg? Schoonmaken wordt alleen maar lastiger. Hoe beter je het bijhoudt, hoe eenvoudiger de klus.

De oplossing: pyrolyse oven

Gelukkig is er een oplossing: de pyrolyse oven. Eigenlijk is er weinig verschil met een ‘normale’ oven. Hij bakt, braadt en verwarmt. Maar daarbovenop heeft de pyrolyse oven een zelfreinigende functie waardoor je ‘m niet meer hoeft schoon te schrobben. Vet, suiker en andere viezigheid maken hierdoor geen kans meer.

Hoe werkt dat? 

Wanneer je de pyrolyesfunctie inschakelt, verwarmt de oven naar een zeer hoge temperatuur (zo’n 500 °C). De oven sluit zich volledig af en vergrendelt de deur, waardoor er geen zuurstof meer in komt. Afhankelijk van het soort oven duurt dit proces zo’n 1 à 2 uur. Hierdoor verbranden etensresten, vuil en vet tot een aslaagje. Wanneer de pyrolyse klaar is, hoef je alleen nog maar een doekje door de oven te halen om het as te verwijderen. Heel vaak hoef je de functie niet te gebruiken, meestal volstaat halfjaarlijks. Hoe vaker je de oven gebruikt, hoe viezer hij wordt en hoe meer je de pyrolyse zal gebruiken.

LEES OOK
Oven schoon? Bakken maar! Hier vind je alles wat je nodig hebt om te bakken

Voor- en nadelen

Een zelfreinigende oven scheelt een hoop schoonmaaktijd. Maar dat is niet het enige voordeel van een pyrolyse oven. 

Voordelen: 

  • Binnen een paar uur een schone oven.
  • Eén druk op de knop, de oven doet de rest.
  • Geen onaangename (verbrande) geurtjes en ingebrande etensresten meer.
  • Geen speciale schoonmaakmiddelen meer nodig.
  • Vanbinnen wordt de oven erg heet, vanbuiten niet.
  • Automatische vergrendeling en beveiliging zorgt ervoor dat je niet per ongeluk de oven kunt openen tijdens de pyrolyse.

Nadelen: 

  • De pyrolysefunctie vergt veel energie.
  • In aanschafwaarde is hij meestal duurder dan een normale oven.
  • Je kunt de oven niet gebruiken tijdens de pyrolyse. 
  • De buitenkant van de oven moet je nog schoonmaken. Ook moet je de oven een handje helpen met zeer grove vervuilingen. 

Prijs pyrolyse oven

Aan deze handige technologie hangt natuurlijk een prijskaartje. Meestal is de pyrolyse oven zo’n € 200,- duurder dan een normale oven. Prijzen starten gemiddeld bij € 400,-.

Het energieverbruik van de pyrolyse oven

Maar met alleen de aanschafwaarde van de oven ben je er niet. Je moet ook rekening houden met de verbruikskosten. Hoewel een reguliere oven niet in dit rijtje staat van de zeven huishoudapparaten die het meeste stroom verbruiken, is de zelfreinigende functie wél een energievreter. De oven wordt flink heet, en dat kost stroom. Gebruik je de functie regelmatig, dan merk je dit aan de energierekening. Een slimme tip is om de oven direct na de pyrolyse te gebruiken. Zo profiteer je van de restwarmte.

LEES OOK
Tips om stroomverbruik en kosten van huishoudapparaten te verlagen

Kortom: is pyrolyse iets voor jou?

Of de pyrolyse oven handig is, ligt aan jouw situatie. Ben je een fervent bakker en kost het je veel tijd om de oven iedere keer schoon te maken? Dan is pyrolyse ideaal. Gebruik je de oven nauwelijks? Dan kan het misschien niet uit qua kosten. Eigenlijk is de oven voor iedereen die ertegen opziet om de oven te schrobben meer dan geschikt. In de praktijk blijkt de zelfreiniging namelijk erg effectief. 

Om de keuken mee te stylen…

nog meer: keuken inspiratie