WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bye bye kalk: zo ontkalk je de waterkoker

Tegen de echte theeleuten onder ons hoeven we het niet meer te vertellen: hoe vaker je de waterkoker aanzet, hoe meer kalkvorming er ontstaat. Dat is niet alleen slecht voor je energierekening – want hoe meer kalk, hoe langzamer her water verwarmt -, maar ook voor de smaak van je thee. Om geen stukjes kalk in je thee te krijgen wil je dus regelmatig de waterkoker ontkalken. Zo doe je dat!

waterkoker ontkalken
Muurverf 85% Hardsteen (flexa.nl). Behang Terra 391513, per rol € 69,95 (eijffinger.com). Hanglampen Kalahari van Good&Mojo, per stuk € 205,-, eetkamertafel New Classic van Studio Henk € 1900,-, eetkamerstoelen Ode van Studio Henk, per stuk € 279,-, posters Floating Leaves van Moebe, per stuk € 26,95 (eijerkamp.nl). Vaas van pt € 36,95, kandelaar van Bloomingville € 33,- (vtwonen.nl). Keuken, kaars, waterkoker, bloemen, houten schaal privébezit.

Van stap tot stap: de waterkoker ontkalken doe je zo

De kalklaag uit je waterkoker verwijderen is misschien niet de leukste huishoudelijke taak die je je kunt bedenken, het is gelukkig ook niet de moeilijkste. Met een paar simpele stappen fiks je de klus binnen een paar minuten. Zo doe je dat:

  • Schaf een fles universele ontkalker aan. Dit reinigingsmiddel bestaat uit milieuvriendelijke ingrediënten en is daarom geschikt voor alle waterkokers;
  • Schenk ongeveer 150 millimeter van de ontkalker in de koker en voeg daar water aan toe. Hoeveel water dat is, ligt volledig aan jouw waterkoker: vul ‘m tot waar de kalk komt;
  • De derde stap is optioneel. Je kunt ervoor kiezen om de waterkoker aan te zetten, maar het is niet per se nodig;
  • Laat het mengsel een minuut of 30 intrekken en giet het dan weg;
  • Spoel nog even om met nieuw water en je waterkoker is weer kalkvrij.

LEES OOK
Dit is hoe (vaak) je je koffiezetapparaat het best kunt schoonmaken

Dit zijn de voordelen

De grootste reden om je waterkoker regelmatig kalkvrij te maken is zonder twijfel de smaak en hygiëne van je thee. Kalkstukjes komen namelijk los en belanden zo in je thee; nogal zonde voor die heerlijke munt- of kamillethee. Maar de kalklaag zorgt er ook voor dat je water minder snel opwarmt, omdat de warmte minder goed geleidt. Je waterkoker moet harder z’n best doen om op te warmen en dat kost meer stroom en geld. De waterkoker ontkalken wil je dus zeker goed bijhouden.

Alternatieve methoden

Koop je liever geen nieuw schoonmaakmiddel? De waterkoker ontkalken kan ook met andere middeltjes, waarvan je er enkele gegarandeerd al in huis hebt. Alle opties werken perfect wanneer je ze mengt met water. Probeer het eens met een van deze producten:

  • Azijn. En dan bedoelen we natuurlijk geen normale azijn, maar schoonmaakazijn. Wanneer je dit middel gebruikt is het belangrijk om de waterkoker nog een paar keer extra om te spoelen, zodat je thee geen zuur smaakje krijgt.
  • Citroensap. Dit kan zowel sap uit de winkel als vers citroensap zijn. Ook hier laat je het water intrekken, de koker aanzetten is een extra stap die je volgt bij deze reiniging.
  • Baking soda. Hierbij wil je wel uitkijken met de waterkoker aanzetten. Liever laat je het mengsel van water en soda gewoon intrekken.
  • Een vaatwastablet. Gooi er echter geen heel tablet in, maar slechts een klein hoekje.

LEES OOK
De waterkoker ontkalken: dit is de beste methode

Hoe vaak moet je de waterkoker ontkalken?

Zoals dat voor elke poetsbeurt geldt, wordt het verwijderen van de kalklaag in je waterkoker eenvoudiger naarmate je het vaker doet. Daarom is het slim om deze poetsbeurt regelmatig uit te voeren. Hoe vaak? Dat ligt volledig aan hoe vaak je er water in kookt. Voor fervente theedrinkers is de waterkoker vijf keer per jaar ontkalken een goed idee, terwijl anderen prima wegkomen met twee à drie keer per jaar. Over het algemeen geldt: pak de klus aan zodra de kalkaanslag duidelijk zichtbaar wordt en voorkom erger.

Handige organisers voor in de keuken…

nog meer: keuken inspiratie