Bah, de vaatwasser stinkt: de meest voorkomende oorzaken & oplossingen

beeld vtwonen Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Nathan Dumlao
Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Nathan Dumlao

Wanneer de vaatwasser stinkt, wil je dat zo snel mogelijk oplossen. Een muffe geur die zich door de hele keuken verspreidt, is namelijk niet bepaald prettig. Een vaatwasser die zijn werk niet meer doet evengoed. Met deze tips achterhaal je het probleem én krijg je de vaatwasser weer fris in een handomdraai.

Lees verder onder de advertentie

Waarom stinkt de vaatwasser?

Stinkt de vaatwasser naar slootwater of ruik je een muffe geur, dan ga je misschien meteen aan de slag met schoonmaakmiddelen, andere vaatwastabletten en glansspoelmiddel. Op de korte termijn haalt dit de vieze geur misschien weg, maar na verloop van tijd komt het weer terug. Het is dus slim om eerst de oorzaak te achterhalen van de nare geur. Zo voorkom je grotere problemen en een vaatwasser die zijn werk niet meer doet.

Laat vaat niet te lang in de vaatwasser staan

Het klinkt voor de hand liggend, maar toch is dat vaak de reden dat de vaatwasser gaat stinken. Laat je vieze vaat te lang staan, dan geef je bacteriën en schimmels de kans om zich door de vaatwasser te verspreiden. Maar een lege vaatwasser draaien is uiteraard niet heel energiezuinig. Tip: misschien kun je ‘m vullen met deze tien verrassende dingen die je ook kunt schoonmaken in de vaatwasser.

Verwijder etensresten

Schraap grove etensresten van het servies, voordat je ze in de vaatwasser zet. De resten kunnen er namelijk voor zorgen dat de vaatwasser verstopt raakt. Hierdoor gaat de kwaliteit van de vaatwasser flink achteruit (of doet hij het helemaal niet meer), waardoor er vieze luchtjes ontstaan. Is je vaatwasser toch verstopt geraakt? Met deze tips los je het op.

Lees verder onder de advertentie

Hier moeten we wel een kleine kanttekening bij zetten. Spoel de vaat niet af voordat je het in de vaatwasser zet. Anders kunnen de enzymen van vaatwasmiddelen namelijk nergens aan vastkleven. Laat dat laagje jus of die overgebleven saus dus gerust zitten. Er bestaat ook iets als te veel schoonmaken.

Voorkom vervetting

Als je vaak korte programma’s op lage temperatuur draait, kunnen resten van vettig eten en schoonmaakmiddelen zich ophopen in de filters en leidingen. Dit zorgt ervoor dat de vaatwasser gaat stinken. Deze vervetting los je op door regelmatig een langdurig, heet programma te draaien.

Verwijder vuil uit de filters

In de filters van de vaatwasser blijven veel etensresten achter. Maak je deze niet regelmatig schoon, dan ontstaat er een ophoping van vuil met een stinkende vaatwasser als resultaat. Draai de filters meerdere keren per week los en spoel ze af onder de kraan.

Lees verder onder de advertentie

Reinig vieze randen

Bacteriën en schimmels hopen zich op in de randen en het deurrubber van de vaatwasser. Dat gaat na verloop van tijd stinken. Neem het rubber regelmatig af met een vochtige doek en haal ze af en toe los voor een grondige poetsbeurt.

Reinig vieze sproeiarmen

Wist je dat je de meeste sproeiarmen van de vaatwasser gewoon kunt losdraaien? Ook deze moet je regelmatig reinigen om vieze luchtjes te voorkomen. Zit er veel kalk in het water? Prik de gaatjes in de sproeiarmen dan even door met een satéprikker.

Opnieuw gebruiken

Ben je voor lange tijd op vakantie geweest? Dan kan de binnenruimte van de vaatwasser gaan stinken. Reinig hem voor gebruik en zet hem even een stukje open om te luchten.

Lees verder onder de advertentie

Vaatwasser aansluiten met een zwanenhals of sifon

Helpen bovenstaande tips niet, dan ligt het probleem misschien bij de aansluiting van de vaatwasser. Check of de vaatwasser is aangesloten met een sifon (ook wel zwanenhals genoemd). De sifon is een klein stuk buis dat je plaatst tussen de riolering en de vaatwasser. Hij is bedoeld als stankafsluiter en zorgt ervoor dat er geen rioollucht uit de vaatwasser komt. Meer tips voor het aansluiten van de vaatwasser lees je hier.

Ontkalken met vaatwasmachinereiniger

Ten slotte kun je de vaatwasser een opfrisbeurt geven met een vaatwasmachinereiniger. Dit helpt de vaatwasser te ontkalken en vetvrij te maken. Last van aanhoudende stank in de vaatwasser? Draai een lege vaatwasser met wat reiniger.

Voor een fris huis…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld via Unsplash | fotografie Nathan Dumlao