WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo kan het wél: een hoekbank in een kleine woonkamer

Wanneer je eigenaar bent van een smalle, kleine woonkamer lijkt een hoekbank misschien niet voor jou weggelegd. Maar niets is minder waar. Wij laten zien hoe het wél kan. Zodat je kunt genieten van het ultieme comfort van een relaxte hoekbank.

hoekbank bruin
Flexa Easycare Muren muurverf Saliegroen, bij de ramen Flexa Creations muurverf Worthy Clay (flexa.nl). Plisségordijnen kleurnummer 7447, prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis.nl). Radiatorcover, prijs op aanvraag (sentimo.nl). Kunstwerk boven de bank Call of Nature van db Waterman € 571,- (werkaandemuur.nl). Elementenbank Vint van HKliving vanaf € 2074,-, vloerkleed Afghano van Eijerkamp Collectie € 3078,-, plaid € 59,95 (eijerkamp.nl). Bijzettafel Mosquito van BePureHome, set van 2 € 129,-, kussen olifanten en kussen kraanvogel van Vestbjerg, koraal van À La, kussen zwartwit van Bloomingville, harig zwartwit van Malagoon vanaf € 22,95, gouden kandelaar Flower van À La € 34,95, 70’s mokken van HKliving, per 6 € 39,95, gouden theepot Bold & Basic van HKliving € 49,95 (vtwonen.nl). Overig zie foto 9 en privébezit.

Kun je een kleine woonkamer inrichten met een hoekbank?

Wanneer je weinig ruimte hebt in de woonkamer, is het verstandig deze zo efficiënt mogelijk in te delen. Het uitkiezen van een groot meubel zoals een bank, kan dan een flink hoofdpijndossier zijn. Vooral wanneer je graag met je voeten omhoog ‘s avonds op de bank ploft om je favoriete serie te bingen of een boek te lezen. Een hoekbank is dan de ultieme goal. Maar waar laat je hem?

Om je alvast wat goede hoop te geven: in een kleine ruimte geldt; liever één groot gebaar dan veel kleine. Dus liever een grote hoekbank in een kleine woonkamer dan verschillende kleine banken en stoelen. Dat laatste voelt algauw ‘propperig’.

LEES OOK
Hoe kies je een hoekbank met de ideale afmeting?

Een paar tips voor het kiezen van een hoekbank in een kleine woonkamer:

  • Er zijn verschillende soorten hoekbanken. De een heeft wel een rugleuning bij het liggedeelte, de andere niet. Meestal is een traditionele L-vorm met een chaise longue de kleinste optie.
  • Armleuningen nemen ook ruimte in. Kies voor een zitbank in een kleine ruimte het liefst eentje met smalle leuningen.
  • Vergeet vooral de diepte van het liggedeelte niet te meten. Het is de bedoeling dat je hier ruimschoots voorlangs kan lopen.
  • Een bank op hoge poten geeft optisch een ruimtelijk gevoel.
  • Ronde vormen en zachte lijnen geven een rustig aanzicht.
  • Richt je een (studenten)kamer of een studio in? Een hoek-slaapbank kan uitkomst bieden.

De opties voor een hoekbank in een smalle woonkamer

Misschien ben je in een smalle woonkamer geneigd om de bank tegen de lange muur te zetten en de televisie daartegenover. Klaar is je compacte zithoek. Maar het kan ook anders. Plaats de hoekbank bijvoorbeeld in het midden van de woonkamer, in de breedte, met aan de achterkant nog loopruimte. Zo breek je de ruimte en benut je de diepte van de kamer beter.

blauwe hoekbank

LEES OOK
Een smalle, diepe woonkamer indelen: zo doe je dat

Meer opties

Wanneer je in een kleine of smalle woonkamer een hoekbank wilt, kun je ook naar onderstaande opties kijken.

Een modulaire bank

Een hoek erbij, een hocker eraan, een zitting meer. Er zijn eindeloos veel opties met een modulaire bank. Met de verschillende elementen stel je hem samen zoals jij het wilt. De ideale bank voor een kleine ruimte. Combineer bijvoorbeeld een hoekdeel, middenstuk en hocker met elkaar. Tip: deze hocker is extra klein.

Een ronde hoekbank

Een bank met een ronde rugleuning creëert in één keer het gevoel van een hoekbank. Een goed voorbeeld is deze elementenbank met rond middenstuk. Bovendien zorgen ronde vormen voor een rustige look. Dus wil je eens wat anders dan de hoekige bank? Zeg dan hallo tegen de ronde bank.

Een bank en hocker

Lukt het alsnog niet om een hoekbank te verwerken in je kleine woonkamer? Een hocker of een brede poef bij een tweezitsbank stelt je alsnog in staat om met je voeten omhoog tv te kijken. Sommige banken hebben hockers in precies dezelfde stof en stijl. Hierdoor lijkt het net een hoekbank.

Twee banken naast elkaar

Je kunt zelf een ‘hoek’ creëren door twee tweezitsbanken naast elkaar te plaatsen. Het voordeel is dat je in de hoek meer ruimte overhoudt voor andere meubels of accessoires. Denk aan een handige bijzettafel of een grote kamerplant. Of plaats een vloerlamp in de hoek voor een gezellige leeshoek. Verlichting is vooral in een kleine ruimte ontzettend belangrijk.

Comfort in een kleine woonkamer…

nog meer: wooninspiratie