WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Studieboeken opbergen: 5x low budget ideeën

Een studentenkamer is vaak niet zo groot. Het kan daarom nog best een uitdaging zijn om voor alle meubels en studieboeken een plek te vinden. Van zwevende boekenplanken tot losse lades aan de muur: met deze vijf – betaalbare en praktische – ideeën berg je alle studieboeken makkelijk op in een kleine studentenkamer.  

vtwonen 05-2021 | houten kast met boeken en manden

1. Betaalbare (open) kast

Veel studenten die op zichzelf wonen, gaan vaak naar de Ikea voor meubels. Niet gek, de Zweedse woongigant is dé plek om betaalbare meubels te vinden. 

De boekenkast op de foto hierboven in het appartement van Anna Malmberg in Stockholm is ook van Ikea. In een kleine ruimte zoals een studentenkamer kan zo’n open kast wel tricky zijn. Je moet bewust kiezen wat je uitstalt, anders wordt het al gauw rommelig. ‘Gelukkig heb ik een specifieke smaak als het op materialen, kleuren en vormen aankomt, dus het merendeel past bij elkaar’, vertelt Anna. Vind je dat juist lastig? Kies dan voor de Ivar kasten met gesloten deurtjes, zoals op de foto hieronder.

2. Houten fruitkisten 

Je bent ze vast weleens tegengekomen op de markt: houten fruitkisten. Maar deze kisten zijn niet alleen handig voor groenten en fruit op de markt, je gebruikt ze ook op een stijlvolle manier in een studentenkamer. Ze bieden veel opbergruimte voor studieboeken en je zet ze rechtop of op zijn zij. Tip: met houtverf kun je de kratten van een kleurtje voorzien. Zorgt voor meer sfeer en eenheid.

3. Zwevende boekenplanken 

Heb je een paar mooie studieboeken die extra aandacht verdienen? Zet ze op een zwevende boekenplank, die je met behulp van dit stappenplan gemakkelijk zelf maakt. 

Een zwevende boekenplank oogt nonchalant, zeker als je de boeken niet te netjes neerlegt en voor- en achterkant afwisselt. Hebben de planken allemaal dezelfde tint, dan is ook een rustig geheel. Je hebt ongeveer één uur nodig om deze zwevende boekenplank te maken en vindt alles wat je voor dit project nodig hebt bij Karwei.  

opruimen

“Een studentenkamer is vaak niet groot, dus het kan best een uitdaging zijn om meubels en studieboeken een plek

te geven”

4. Losse lades

Van een paar oude lades kun je net zo’n bijzondere wand maken als op de foto hierboven. Misschien heb je nog ergens een oud bureau staan waarvan de lade gebruikt kan worden, anders kun je altijd naar een kringloopwinkel gaan. Of ga eens langs bij Combitex, de lades op de foto hierboven komen hier ook vandaan. Aan de slag? Bevestig de lades aan de muur en klaar ben je. In elke lade past gemakkelijk een studieboek

5. DIY boekenrek

Een wandmeubel of –accessoire is eigenlijk altijd praktisch en daarom zeer geschikt voor in een studentenkamer. Ze besparen ruimte en toch kun je er veel spullen, zoals boeken, in of op kwijt. Dit stijlvolle boekenrek maak je gemakkelijk zelf met behulp van het stappenplan van de blog Dudes & Don’ts. Het enige wat je nodig hebt zijn houten latten, tien kleine en twee grote schroeven, pluggen, verf en een kwast. 

nog meer: wooninspiratie