De voor- en nadelen van een slimme deurbel

beeld vtwonen Beeld

Toen Joseph Henry in 1831 de elektrische deurbel uitvond, had hij vast niet kunnen bedenken dat die in de 21ste eeuw zou worden ingehaald door de slimme deurbel. Oké, van inhalen is misschien nog geen sprake: 16% van de huishoudens op Nederlandse bodem heeft ‘m. Maar, in de 19de eeuw was de deurbel nog afhankelijk van héél dure batterijen. En de aansluiting op stroom in de 20ste eeuw was hét gesprek van de dag. Zijn we nu toch wel een stuk verder! Maar is zo’n slimme deurbel eigenlijk wel zo’n goed idee? De voor- en nadelen onder de loep gelegd.

Lees verder onder de advertentie

Voordelen

De term ‘slimme deurbel’ klinkt natuurlijk al alsof je ‘m sowieso wilt hebben. Het is inderdaad ook een handig ding, want ook op afstand kun je in de gaten houden wie er voor je deur staat. Sterker nog, je kunt een babbeltje met hem of haar maken. Wanneer iemand aanbelt, krijg je namelijk een melding op je mobiel. Als je vervolgens de speciale app opent, kun je videobellen. Handig om aan te geven dat de postbode het pakketje gewoon bij de buren af mag leveren, of om de koffieafspraak met je buurvrouw te verzetten. Daarnaast kun je de slimme deurbel koppelen aan een slim deurslot. Handig wanneer je zelf niet thuis bent maar je visite wel alvast naar binnen wilt laten.

Nadelen

Je kunt je afvragen in hoeverre de slimme deurbel nog werkt wanneer je wifi het even zwaar heeft. Dat is natuurlijk iets om rekening mee te houden. Veel belangrijker is de kansen die hackers in je slimme deurbel zien, berichtte ook nu.nl. Met je slimme lampen zullen hackers niet zo veel plannen hebben, maar een deurbel is duidelijk andere koek. Wanneer een hacker samenwerkt met een inbreker is diefstal zo gepiept. Volgens directeur Robert den Drijver – directeur van een beveiligingsbedrijf – is het dan ook raadzaam om een speciaal wifi-netwerk voor gasten te maken waar alle slimme gadgets mee worden verbonden. Zo’n netwerk kun je volledig afsluiten van het hoofdnetwerk waar gevoelige gegevens voor het oprapen liggen. Naast de inbraakgevoeligheid is het ook maar de vraag in hoeverre je nu echt gelukkig wordt van een slimme deurbel; het kan best veel onrust geven als je óók wanneer je weg bent bezig moet zijn met wie er voor je deur staat. Wat dat betreft was die bel van Joseph Henry zo gek nog niet.

Voor bij de deur…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Onbekend