WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Knus & kostenbesparend: zo kies je de elektrische deken die bij je past

Een elektrische deken is warm, zacht én energiebesparend. Het is een slimme oplossing om dit najaar warm te blijven en de stookkosten laag te houden. Extra handig met de huidige, torenhoge gasprijzen. Bovendien is een elektrische deken niet al te duur in aanschaf. Welke soorten zijn er en hoe werkt zo’n deken precies?

grijze deken
Herkomst deken onbekend

Verwarming uit, deken aan

Met de huidige gasprijzen zoeken we naar alternatieven om ons huis dit najaar warm te houden. Elektrische verwarming is een optie (lees er hier meer over), maar heb je al eens gedacht aan een elektrische deken? Leg ‘m op bed en je hoeft de slaapkamer ‘s nachts niet te verwarmen. Of kruip ‘s avonds op de bank onder een elektrische deken, zodat je de woonkamer minder hoeft te verwarmen.

Als een warme deken

Zo’n elektrische deken bestaat uit elektrische bedrading met een hittebestendige coating eroverheen. Wanneer je de stekker in het stopcontact steekt, komt de deken op een geleidelijke en constante manier op temperatuur. Bij de meeste dekens kun je zelfs aangeven welke temperatuur je wilt. De buitenkant van de deken is meestal gemaakt van een superzachte fleecestof met een hoge aaibaarheidsfactor. 

Soorten elektrische dekens

Er zijn verschillende soorten elektrische dekens. Over het algemeen kun je ze indelen in twee categorieën, namelijk overdekens en onderdekens:

  • Onderdekens (zoals deze in zachte teddystof) zijn vooral geschikt voor op bed. Je bindt de deken om het matras zodat je erop kunt slapen.
  • Overdekens lijken op een plaid waar je lekker onder kruipt op de bank. Deze komen in allerlei basiskleuren; van beige en zwart tot bruin.

Bovendien zijn er allerlei dekens met extra handige functies:

  • Timer

Bij sommige elektrische dekens kun je handmatig instellen hoe lang ze aan blijven staan. Na verloop van tijd wordt hij automatisch uitgeschakeld. Zo hoef je je geen zorgen te maken als je in slaap valt op de bank. 

  • Warmtestanden

De dekens komen met verschillende warmtestanden. Meestal kan een elektrische deken 25˚C tot zo’n 65˚C warm worden.

  • Infrarood 

Een groot voordeel van infrarooddekens is dat ze draadloos zijn. Ideaal als je bijvoorbeeld je bureaustoel in je perfect gestylede thuiskantoor constant wilt verwarmen. Een snoer kan op praktisch en esthetisch gebied storend zijn. Dekens met de zogenoemde infrarood warmtetechnologie hebben enkel een batterij die je af en toe moet opladen. En omdat infrarood alleen jou verwarmt (en niet de omgeving), kan de verwarming een graadje lager. Meer over infraroodverwarming lees je hier

Veilig slapen met een elektrische deken

Een veelgestelde vraag is of een elektrische deken gevaarlijk is. Moderne dekens moeten gelukkig voldoen aan hoge veiligheidseisen, maar na verloop van tijd kan de deken slijten, wat voor kortsluiting kan zorgen, waarschuwt de brandweer. Vervang ‘m daarom na zeven jaar. Wil je veilig slapen met je elektrische deken? Rol de deken dan tussen het gebruik door liever op dan dat je ‘m vouwt, want door vouwen kan de bedrading breken. Haal bovendien de stekker uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt.

Wat kost een elektrische deken?

Ben je overtuigd van de voordelen en zie je een beetje extra warmte wel zitten dit najaar? Goed nieuws, want de aanschafwaarde van een elektrische deken is niet zo hoog. De prijs van een elektrische onderdeken begint ongeveer bij € 40 en van een bovendeken bij € 70. Infrarooddekens zijn duurder (maar duurzamer én ze verbruiken geen stroom). Denk ongeveer aan € 160.

Verbruikskosten

Maar hoeveel kost een avondje onder de elektrische deken nu echt? Oftewel: wat zijn de verbruikskosten? Een elektrische deken verbruikt ongeveer 60 watt, ofwel 0,06 kWh per uur. Volgens het CBS kost 1 kWh nu gemiddeld € 0,73 (oktober 2022). Voor hoge verbruikskosten hoef je dus niet bang te zijn. Je kunt er met een gerust hart onder op de bank ploffen voor lange filmavonden.

Meer warmmakers…

nog meer: Duurzaam