WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

In vuur en vlam: dit zijn de voordelen (en nadelen) van een bio-ethanol haard

Wél sfeervol vuur in huis, maar niet de lasten van een rookkanaal of gasaansluiting? De bio-ethanol haard is een veilig, duurzaam én goedkoop alternatief. Alleen hoe werkt een bio-ethanol haard, hoeveel warmte geeft het en wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen? Wij zetten alle informatie voor je op een rij, zodat jij er straks warmpjes bij zit. 

bio-ethanol haard
Televisie Samsung 82TU8000, 82 inch € 1349,- (samsung.nl). Sidetable, 59x248x50 cm (dxbxh), prijs op aanvraag (combitex.nl). Bio-ethanol haard Vauni, 60x58x90 cm (bxdxh) € 3195,- (haardcenter.nl). Zandkleurige aardewerken lampenvoet Boho, 58 cm (h) € 189,-, handgemaakte lampenkap Boho Abaca, 28×56 cm (Øxh) € 179,-, donkergroen velvet kussen, 60×40 cm (bxh) € 29,95, kussen met bloemenprint van by Doris voor HKliving, 35×60 cm (bxh) € 37,95, wit kunstwerk Brutalism, 123×163 cm (bxh) € 595,-, groene glazen bijzettafel Hk-mta2860 gebruikt als vaas € 229,- (hkliving.nl). Ronde vaas van Bloomingville, hier gebruikt als kandelaar, 19,5 cm (h) € 36,95, ecomix gerecycled papier-maché hoofd van vtwonen, 20 cm (h) € 34,95, houten blokkandelaar van vtwonen, 15x15x7,5 cm (bxdxh) € 19,95, donkerrode vaas van Pols potten, onderdeel van set van 3 € 220,-, bruine glazen vaas Belise, 11×18,5 cm (Øxh) € 39,90, crèmekleurig kussen van Bloomingville, 40×40 cm € 49,90 (vtwonen.nl). Karpet Jazz, 160×230 cm € 415,- (zuiver.nl). Plaid op de bank, 140×190 cm € 35,99 (zarahome.com). Ecru wollen vloerkleed, 80×130 cm (ottomania.nl). Overig privébezit.

Wat is een bio-ethanol haard?

Een bio-ethanol haard is een sfeerhaard die brandt op bio-ethanol. Deze brandstof is ‘schoon’, wat betekent dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij de verbranding. Het is een biologische brandstof die wordt gemaakt uit plantaardige producten zoals maïs, suikerriet en tarwe. Een stuk duurzamer in vergelijking met houtkachels – die fijnstof produceren – en gaskachels, waar de Nederlandse overheid helemaal vanaf wil. Er zijn nog 3 alternatieven voor een open haard. Daarover lees je hier meer.

Als een lopend vuurtje

De bio-ethanol haard wordt steeds populairder. Waarschijnlijk doordat ‘ie zo flexibel is. Je hebt namelijk geen afvoerkanaal of gasaansluiting nodig voor een bio-ethanol haard en een bestaande haard bouw je gemakkelijk om tot bio-ethanol met een (inzet)haard. Of je nu gaat voor een klassieke wandhaard, klein tafelmodel of een hangend exemplaar: de sfeerhaard op bio-ethanol is geschikt voor iedere ruimte. Ook in de tuin of serre misstaat deze sfeermaker niet. 

De voor- en nadelen van bio-ethanol

Het klinkt als het perfecte vuurtje: wél de lusten, niet de lasten. Toch kleven er naast de vele voordelen ook enkele nadelen aan een bio-ethanol haard. 

Voordelen:

 • sfeervolle vlammen en ‘echt’ vuur
 • geen giftige dampen 
 • geurloos
 • biedt veel warmte
 • geen afvoerkanaal nodig
 • strakke en moderne vormgeving
 • een milieubewuste keuze
 • relatief goedkoop in aanschaf en makkelijk in onderhoud

Nadelen:

 • een bio-ethanol haard kan gevaarlijk zijn, omdat de brandstof zeer licht ontvlambaar is en de haard erg warm wordt waardoor je je kunt branden
 • voorzichtigheid is ten zeerste geboden, vooral bij het vullen van het reservoir
 • kinderen en huisdieren moeten voor hun veiligheid op afstand blijven
 • het raam op een kiertje zetten tijdens gebruik is aan te raden
 • de bio-ethanol zelf is relatief duur: 1 liter kost tussen de € 3,- en € 4,-
 • niet geschikt als primaire warmtebron

Van plafondhaard tot tafelmodel

Omdat de bio-ethanol haard zo flexibel is, kun je in iedere ruimte wel een geschikt exemplaar kwijt. Een populaire variant is de hanghaard voor aan het plafond. Deze ronde kachel heeft een luxe designuitstraling die perfect past in een moderne woonkamer. Ook onze stylisten zijn fan van deze haard. Zo liet Fietje er een plaatsen bij Ilse en Cas uit Soest

Bio-ethanol haarden zijn onder te verdelen in twee soorten:

 • Bio-ethanol haard vrijstaand

Met de vrijstaande bio-ethanol haard kun je alle kanten op. Omdat je ze niet op een vaste plek inbouwt, kun je wisselen van plek. Heb je visite? Met een tafelmodel haard creëer je extra sfeer. Bovendien kun je een bio-ethanol haard als roomdivider of als sfeerkachel in een hoek van de woonkamer gebruiken.

 • Bio-ethanol haard inbouw

Een inbouwhaard kun je in de muur laten bouwen, zodat hij perfect opgaat in je interieur. Genieten van een schitterend vuurtje en tegelijkertijd je favoriete serie bingen? Laat de bio-ethanol haard in een tv-meubel bouwen

Hoe lang brandt een bio-ethanol haard?

We noemden het al in bovenstaande nadelen: een bio-ethanol haard heeft vloeistof nodig om te branden. Hoe lang de haard kan branden, is afhankelijk van het vermogen (een kleine haard verbruikt minder) en de grootte van het reservoir. Een gemiddelde kleine kachel heeft een opslag van zo’n 1,5 liter vloeistof en een verbruik van 0,4 liter per uur. Na ruim 3 uur ben je dan uitgebrand. Een grote bio-ethanol haard heeft soms een vermogen van 8 liter, maar verbruikt een stuk meer: met ongeveer 1 liter per uur moet je de haard na 8 uur weer vullen. 

bio-ethanol haard
Muur stenen Daring Sienna, achter bank Sweet Umber, bij Wandstenen Brick van vtwonen, steenstrips, prijs op aanvraag (douglas-jones.nl). Massief eikenhoutenmet olie, Aluminium tussenwand met deuren prijs op aanvraag (gewoongers.nl). erisde haard € 129,- v€ 309,- € 249,- -,, op maat gemaakt in kleur Chambray Mustard,p per stuk € 13,90,Overig privébezit.

“Hoe lang de haard kan branden, is afhankelijk van het vermogen en de

grootte van het reservoir”

Hoeveel warmte geeft een bio-ethanol haard?

Gevoelsmatig is de bio-ethanol haard zeker warmer dan een elektrische haard. Maar als primaire warmtebron is hij niet geschikt. Een gemiddelde sfeerhaard op bio-ethanol geeft zo’n 2 tot 4 kW aan warmte af, terwijl een traditionele open haard zo’n 6 tot 8 kW afgeeft. Wel gaat er bij die laatste wat warmte verloren in het afvoerkanaal. 

Over het algemeen is de bio-ethanol haard geschikt als gezellige sfeermaker en niet als vervanger van de verwarming. Zoek je een haard die zoveel mogelijk warmte uitstraalt? Ga dan voor een groot formaat bio-ethanol haard. Sommige produceren zelfs meer warmte dan een ‘echte’ haard.

Alle brandende vragen beantwoord

Heb je nog meer brandende vragen over de bio-ethanol haard? Dave is eigenaar van Haardcenter en beantwoordt ze allemaal in dit artikel.

Warmmakers…

nog meer: Duurzaam