Even voorstellen
WIE Chef-kok Merel Charlotte Beelenkamp (36) en architect Bastiaan Kalmeyer (44)
WAT Ze combineren gastronomie, design en onderzoek onder de naam Fundamental. Ze organiseren diners in hun huis en op pop-uplocaties, geïnspireerd door lokale landschapszones zoals zee, rivier en bos. Gasten eten aan een tafel omringd door eigen ontwerpen en werk van bevriende makers en kunstenaars. Daarnaast heeft Bastiaan zijn eigen architectenbureau IWT.
WAAR In een oude kruidenierszaak uit begin 1900 in Rotterdam, die dient als thuisbasis én atelier.
Jullie wonen en werken samen. Hoe is dat ontstaan?
Bastiaan: 'We leerden elkaar kennen in een kroeg in Rotterdam en zijn sindsdien nooit meer gestopt met praten. Merel studeerde nog en kwam net terug uit Buenos Aires, waar ze naast haar studie chef-kok en bedrijfsleider van een restaurant was.' Merel: 'Daar was ik meer mee bezig dan met studeren, waardoor ik tijdens het schrijven van mijn scriptie met mijn studie ben gestopt en ik mijn eigen restaurant Belén opende. Twee weken na de opening stapte Bas in. Ik stond in de keuken, hij werkte achter de schermen en in het restaurant.'
Inmiddels hosten jullie diners thuis, in jullie atelier.
Merel: 'Belén begon als een kleine onder-de-radar buurtbistro, maar kreeg uiteindelijk veel recensenten over de vloer.' Bastiaan: 'We wilden onze missie scherp hebben en startten met het onderzoek naar landschappen en microseizoenen.' Merel: 'Tijdens corona verkochten we Belén, zodat we hier meer tijd voor kregen en Fundamental konden beginnen. Nu bepalen wij wanneer je kunt komen eten, bij ons thuis of oppop-uplocaties in binnen-en buitenland.'
“Net zoals in de keuken draait het in ons interieur om herkenbare eenvoud”
Welke rol spelen architectuur en design in jullie woon-werkplek?
Bastiaan: 'Net zoals in de keuken draait het in ons interieur om herkenbare eenvoud. Als architect zit ik vaak achter mijn laptop, maar tijdens de verbouwing van ons atelier kon ik eindelijk weer met mijn handen werken. Ik experimenteerde met zand, klei en kalk voor de afwerking van muren en meubels. Het aanrecht maakte ik van betonblokken, afgewerkt met een betonmix en groene zeep - testjes die je bij klanten niet zomaar doet, maar wel bij jezelf. De meubels die hier ontstonden trokken aandacht van media en beurzen, zo groeide het uit tot ons sublabel Fundamental Objects.'
Jullie ondernemen veel. Hoe komen jullie tot rust?
Bastiaan: 'Zoals je ziet hebben wij geen bank in huis. We praten vaak tot diep in de nacht, met een wijntje aan de bar. We lezen graag boeken en wandelen veel.' Merel: 'Tijdens die wandelingen doen we vaak ook onderzoek. Onlangs lanceerden we drie parfums, gebaseerd op landschappen waar we graag komen, zoals Oostvoorne. Geur is al langer onderdeel van onze diner-ervaring: eerst laat je de geur op je inwerken, daarna proef je het gerecht.'
“We leven in onze eigen bubbel, omringd door creatieve mensen”
Wat was voor jou als chef belangrijk in de keuken, Merel?
Merel: 'Ik wilde meerdere temperatuurverschillen in huis, zodat ik kan fermenteren en ingrediënten kan bewaren. Warmte stijgt, dus boven staan de fermentaties, die naar de kelder verhuizen als ze tot rust komen. Het plafond in de keuken is open gebleven, zodat we er bijvoorbeeld wild kunnen villen. En opbergruimte is essentieel, zodat mijn werkblad leeg blijft; anders krijg ik een error in mijn hoofd.'
Op tafel staan wel veel bijzondere objecten.
Merel: 'Veel in ons huis komt van bevriende makers, zoals het servies van Merging Matter, geïnspireerd op landschapszones die we vertalen naar eten. Ze gebruiken bijvoorbeeld klei van de rivier en maken glazuur van vegetatie zoals brandnetel.' Bastiaan: 'We leven in onze eigen bubbel, omringd door creatieve mensen. Alles wat we doen vloeit in elkaar over. Voor ons is dat de ideale manier van leven.'
/3a97843dac4645c4a03b559dbab18df4/image.jpg)
/c818897653dc48f3b6eddbf3286e4ed0/image.jpg)
/aa2b33b0f7194546b0461444d1c05633/image.jpg)
/7f79ca338cb448c58d87e729cf1ecb08/image.jpg)
/60f00587acb746c7ba79af240d2b5507/image.jpg)
/68ad389d81084875b0ce71cb6121ed60/image.jpg)