WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

6 tips om de badkamer droog te maken als je een inloopdouche hebt

De inloopdouche wint steeds meer terrein in de badkamerwereld. Deuren en douchegordijnen zijn overbodig met een inloopdouche, maar hoe zorg je er dan voor dat de badkamer niet binnen de kortste keren blank staat? Hoeveel moet de badkamervloer in een inloopdouche aflopen? En wat kun je nog meer doen om vocht de baas te zijn en de inloopdouche goed droog te maken?

zeem wisser
Denmark Wisser met Houder – zwart – 22 cm – € 54,95 – (ZONE.DK), Afwasmiddel Cotton – €5,95 (Mijn Stijl)

Waarom inloopdouche goed droog maken?

Het woord ‘inloopdouche’ zegt het al: het is een douche waar je zo inloopt, zonder deur, douchebak of gordijn. Je krijgt er een luchtig en open sfeer van in de badkamer, maar daartegenover staat een stukje watermanagement. Doe je dat niet, dan heb je kans op lekkages – of erger: uitglijgevaar. 

Een goede afwatering is dus erg belangrijk. Geen zorgen, wij halen zes tips voor je boven water zodat de badkamervloer droog blijft met een inloopdouche. Zo voorkom je een gladde douchevloer:

1. Voldoende afschot

Leg voldoende afschot aan in de inloopdouche. Op die manier zorg je ervoor dat de badkamervloer een beetje afloopt waardoor het water netjes richting de douchegoot loopt. Houd ongeveer een helling van 1 á 2 cm per meter aan in de badkamer richting de inloopdouche. Afschot aanleggen doe je voordat de douchevloer wordt gestort. 

2. Douchedorpel

Heb je telkens weer last van een overstroomde badkamer na het douchen? En heb je niet zo één-twee-drie invloed op het afschot (bijvoorbeeld bij een bestaande inloopdouche of een huurwoning)? Dan kan een douchedorpel de oplossing zijn. Deze rubberen of siliconen plakstrip bakent de inloopdouche af en zorgt voor een drempeltje waar het water niet overheen loopt.

3. Een glazen wand

Met een douchewand aan de zijkant van de inloopdouche zorg je dat de badkamer niet nat spettert. Ga bijvoorbeeld voor glas als je van een luchtig gevoel houdt in de badkamer. Let wel: glas is waterdicht, maar de ruimte tussen de wand en de vloer is dat niet. De randen goed afkitten is dus belangrijk om een dagelijkse overstroming in de badkamer te voorkomen. Meer over het plaatsen van een douchewand lees je hier.

4. Goede afzuiging

Maar de badkamer(vloer) droog houden doe je niet alleen met een juiste afwatering. Vocht in de badkamer heb je namelijk altijd. Gelukkig kun je met een goede ventilatie vochtplekken en schimmels voorkomen. Probeer na het douchen of badderen de ventilatie ongeveer een uur aan te laten om al het vocht uit de badkamer te krijgen, of zet even een raam open zodat de badkamer goed kan luchten. Meer weten over ventilatie in de badkamer? Dat lees je hier.

5. Wissers

Een slimme manier om plassen water in de badkamer te voorkomen (met kalkaanslag als gevolg), is door ze simpelweg na het douchen even weg te wissen. Vooral een vloerwisser is ideaal in een inloopdouche. Een handwisser is dan weer onmisbaar bij een glazen douchewand. Als je er een gewoonte van maakt om na iedere douchebeurt even de wand en de vloer te drogen met een wisser, heb je daar op de lange termijn profijt van. Kalkaanslag maakt minder kans, waardoor je je douche minder vaak (en lang) hoeft schoon te maken.

6. Verwarming

Ten slotte zorgt de juiste badkamerverwarming niet alleen voor een aangename temperatuur, maar ook voor een sneller droogproces van muren en vloeren. Er is zelfs elektrische vloerverwarming mogelijk die doorloopt onder de inloopdouche. Laat dit het liefst door een expert leggen, want dit moet honderd procent waterdicht zijn. Van handdoekradiator tot vloerverwarming: alle mogelijkheden voor verwarming in de badkamer lees je hier.

Handige hulpjes…

nog meer: badkamer inspiratie