WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo pas je de Scandinavische woonstijl thuis toe

De Scandinavische woonstijl blijft onverminderd populair in onze Hollandse interieurs. Maar wat is toch het geheim van een goede Scandinavische look? En misschien nog wel belangrijker: hoe pas je de Scandinavische woonstijl thuis toe? 5 tips die je op weg helpen. (in samenwerking met Eijerkamp)Scandinavische woonkamer

1. Kies voor licht

In veel Scandinavische landen zijn de zonuren beperkt. Licht is dus belangrijk in het interieur. Dit wil niet zeggen dat wit de enige optie is, een dosis kleur mag ook, alleen vertalen Scandinaviërs dit vaak naar pastellen als vaalgroen, zachtroze of ijsblauw. Liever een wat sprekender kleur? Kies dan uit de ‘koelere’ tinten en ga voor stevig jeansblauw of stoer antraciet grijs. All the way als kleur op de wand of wat veiliger in de vorm van een kussen of plaid.

2. Haal buiten naar binnen

In Finland, Denemarken en Zweden vind je de meest overweldigende bossen. Aan hout is er in deze Scandinavische landen geen gebrek, niet zo gek dus dat het één van de belangrijkste kenmerken is van de Scandinavische woonstijl. Hout komt terug in meubels, accessoires, op de vloer en zelfs op de wand. Niet iedere houtsoort is geschikt, in deze stijl zien we het liefst licht en blond hout. In de vorm van poten aan een stoel, als dressoir of kleine bijzetter. Voeg ook materialen als leer, kurk en wol toe in zowel meubels als accessoires.

Scandinavische eetkamer

3. Houd het luchtig

Als er iemand de kunst van het weglaten begrijpt dan zijn het Scandinaviërs wel. Toch is less is more niet hetzelfde als leeg, hierbij zit het ‘m vooral in de balans. Kies voor meubels op ranke poten, zo kun je er onderdoor kijken en blijft het geheel ruimtelijk (ook heel handig met stofzuigen trouwens). Een andere truc is rekening houden met de hoogte, in Scandinavische interieurs vind je meestal geen imposante kasten, maar lange dressoirs en komen de rugleuningen van eetkamerstoelen nauwelijks boven de tafel uit. Allemaal om de zichtlijnen in huis en naar buiten toe zo vrij mogelijk te houden.

4. Kies voor geometrische vormen

Misschien denk je bij een geometrische vorm niet direct aan rust, maar zolang het lijnenspel rustig blijft zul je zien dat het heel goed werkt bij deze look. Je kunt denken in patronen of dessins en een subtiele ruit terug laten komen in een vloerkleed, kussen of plaid, maar kijk eens verder en zie ook in het onderstel van een strakke bijzettafel of de spijlen van een eetkamerstoel een speels geometrisch lijnenspel.

5. Ga sfeer proeven

Zie je die Scandinavische woonstijl wel zitten, maar ben je benieuwd hoe deze er in het echt uitziet en aanvoelt? Net als de kandidaten in het tv-programma vtwonen ‘Weer verliefd op je huis’ kun je in de gloednieuwe Stijl Studio’s van Eijerkamp Zutphen en Veenendaal deze en de 7 andere woonstijlen komen bewonderen. Alleen de nieuwste trends, kleuren en materialen worden hier getoond, waardoor je direct kunt zien, voelen én ervaren wat er allemaal mogelijk is. Wandel door de Scandinavische Stijl Studio en bepaal ter plekke of deze sfeer bij je past.

Bron: in samenwerking met Eijerkamp

nog meer: Woonstijl