WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wollige woontrend: tapijten kunstwerken maken een opmars

Kunst aan de muur gaat anno 2022 verder dan simpele schilderkunst of fotografie. Met de komst van dit nieuwe jaar spotten we op Instagram een wollige woontrend, in de vorm van tapijten kunstwerken. Ze geven elke ruimte een unieke look, en tillen je gallery wall tot een hoger niveau in stijlvol jasje.

woonkamer zwarte bank

Diverse ingelijste kunst

Kunst is persoonlijk en een ideale manier om een simpele ruimte net dat extra beetje sjeu te geven. Dat kan met een groot kunstwerk aan de muur, tot een volledige muur vol kunstzinnige verzamelingen. Je hoeft je voor ingelijste kunstwerken echter niet te beperken tot schilder- of fotokunst, want handgemaakte kunst van stof duikt steeds vaker op.

Tapijten kunstwerken als trend

Stof aan de muur is niet direct iets geheel nieuws. Zo gaan wandkleden al jaren mee, en is ook macramé als wanddecoratie een blijvertje. Maar op Instagram spotten we tapijten kunstwerken, die ogen als een soort artistiek handgeweven vloerkleed aan de muur. Rug tufting is de Engelse benaming: handwerk in de overtreffende trap.

Tapijt tuften

Even een klein handwerklesje: tuften is een handwerktechniek die ontstaan is in de jaren ’50 in de Verenigde Staten en daarna al snel in andere delen van de wereld werd overgenomen. Het is een methode om hoogpolig textiel zoals fluweel, velours en pluche te maken. Toen deze techniek net zijn intrede maakte, was het enkel handwerk. Inmiddels wordt het ook veel machinaal gedaan.

LEES OOK
Terug naar toen: urban 90’s is een grote nieuwe woontrend

Trend omarmen

Tapijten kunst is zowel kleurrijk, bombastisch en met een knipoog naar de nineties, als ingetogen, minimalistisch en met een tintje Scandinavië in het kleurenpalet te vinden. Gezien het diverse uiterlijk is deze woontrend passend voor iedere woonstijl.

Minimalistische of basic woonstijl

Ademt jouw huis minimalisme? Dan kun je tapijten kunstwerken heel goed inzetten als statement, en kiezen voor een neutrale kleur zoals crème, grijs of bijvoorbeeld bruin- en taupetinten. Ook voor de basic woonstijl, waarbij het draait om rust, eenvoud en licht, past deze kunst in neutrale kleuren ideaal. Hang het bijvoorbeeld prominent boven de bank en laat de kleuren uit het werk terugkomen in de kussens.

Design- of industriële woonstijl

Liefhebbers van de design woonstijl kunnen opvallendere werken in huis halen die voorzien zijn van felgekleurde accenten. Bij deze woonstijl kun je het beste gaan voor grafisch of duidelijke (ronde) patronen, die goed aansluiten bij de strakke meubels en accessoires die – zeer waarschijnlijk – in je huis te vinden zijn. Ditzelfde geldt voor de industriële woonstijl, waarbij strak en pragmatisch design in de kunst gecombineerd mag worden met eveneens felle kleuren en stoer legergroen of grijs.

Landelijke, romantische of vintage woonstijl

Is jouw huis voorzien van een landelijke look? Ook dan past een tapijten kunstwerk prima in je interieur thuis. Kies voor een werk in zand, grijs- en groentinten uit de natuur met bijvoorbeeld blauwe, rode en oker accenten. Om het landelijk te houden kun je het stuk inlijsten in robuuste houten lijst. In een romantisch interieur kun je het beste kiezen voor werken vol bloemen of fijne patronen uitgevoerd in pasteltinten. En ben je fan van vintage? Kies dan voor een werk in warme oranje of gele kleuren. Maak het geheel af met een mooi vintage dressoir of bank met opvallende kussens in hetzelfde kleurenpalet, voor een stijlvol vintage huis.

nog meer: Woonkamer