WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 woontypes die iedereen herkent

Je kent ze vast wel, van die types die altijd een opgeruimd huis hebben en waar geen kussentje scheef lijkt te liggen. Áls ze er al liggen. Maar de tegenpool van deze neuroot ken je zeker ook: zo’n gezelligerd met een overvolle woonkamer waar alleen maar meer spullen bij lijken te komen. Tussen deze twee uitersten vind je nog meer woontypes die iedereen wel herkent! Herken jij jezelf of je vrienden?

Het gezellige type

Frutsels, zo noemen sommige mensen ze. Maar het gezellige type ziet dat helemaal niet zo. Kaarsen, kussens en plaids zijn gewoon het hele jaar welkom in de woonkamer. En dan niet in setjes van twee, nee het liefst in grote getalen. Tel daar alle foto’s en kunstwerken van de kinderen, droogbloemen, vaasjes, schelpen van drie vakanties terug en de halve kringloopwinkel bij op en dan ben je er waarschijnlijk nog niet. Een persoonlijker huis dan die van het gezellige type vind je niet, maar je moet er als huisgenoot wel tegen kunnen.

LEES OOK
Dit zijn de leukste kringloopwinkels van Nederland

Shop alles voor het gezellige type…

Het less-is-more type

Clean, zen en functioneel. Zomaar wat andere termen voor het huis van een less-is-more type. Over alles is ruimschoots nagedacht en daarom is de woonkamer en de rest van het huis volkomen impulsaankoopvrij. Het echte less-is-more type heeft óf een sober doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg karakter óf kiest bewust voor een levensstijl waarin het leven draait om de dingen die er echt toe doen. En dat zijn dan dus niet de sierkussens en droogbloemen van bovenstaand type. De een noemt het saai, de ander vindt het heerlijk overzichtelijk en opgeruimd.

LEES OOK
Deze interieurstijl past bij jouw sterrenbeeld

Shop alles voor het less-is-more type…

Het stoere type

De kijker van vtwonen Weer verliefd op je huis ziet ‘m regelmatig voorbij komen: de stoere, industriële woontypes. Gek op hout, metaal, zwart en vaak strooiend met termen als authentiek, ambachtelijk en robuust. Wars van pastel, trends en de nu zo hippe ronde vormen. Het niet zo industriële type kan best ver mee gaan in deze liefde, maar het wordt al snel teveel van het goede. Al dat dikke hout en staal met die butsen en krassen doet ze denken aan een saloon of een bruin rokerig café met kleedjes op tafel. Maar het stoere type heeft juist weer niks met te netjes en te strak en eigenlijk alles waar ’te’ voor staat. Zie daar maar eens een compromis in te vinden.

Shop alles voor het stoere type…

Het botanische type

Botanische woontypes hebben de urban jungle hype iets te letterlijk genomen. De vensterbank kan het gewicht van alle cactussen, pannenkoekplanten en de tig stekjes hiervan nauwelijks aan. De gordijnen hebben plaatsgemaakt voor een dubbele rij hangplanten en vergeet de plekken niet waar deze groenliefhebber alle kneusjes verpleegt die het bij vrienden en familie niet hebben gered. Groen in huis zorgt voor meer meer zuurstof, maar de vraag is of dat hier nog het geval is. Woon je samen met zo’n plantenvriend? Dan heb je waarschijnlijk een ontzettend zorgzame en lieve huisgenoot, probeer de hobby te omarmen of claim een plant-vrije kamer in huis.

LEES OOK
Herken je plant: handige planten apps

Shop alles voor het botanische type…

Het brocante type

Brocante woontypes hebben vaak het gevoel dat ze te laat of op de verkeerde plek zijn geboren. Want wat hadden ze graag gewoond in zo’n oud Engels landhuis of een Frans chateau. Compleet met alle toeters, bellen en krullen van toen. Om toch iets van die sfeer te krijgen in de eigen woonkamer, worden alle brocante markten afgestroopt op zoek naar dat ene pareltje. Waar het brocante type op vakantie gaat hoef je dan ook nooit te vragen: Frankrijk bien sûr, het liefst met een lege aanhanger heen en een volle terug. Wat er dan zo mooi is aan die afgebladderde en roestige stoelen, schalen en kasten? Dat is gewoon een gevoel. Maar een niet-brocante type begrijpt er rien van.

Shop alles voor het brocante type…

nog meer: Wooninspiratie