WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wat te doen met geluidsoverlast

Meer dan dertig procent van alle Nederlanders heeft er wel eens last van: geluidsoverlast. Bekijk hieronder handige tips voor wat je zelf kunt doen om geluidsoverlast te voorkomen en hoe je om moet gaan met omgevingsgeluiden.

Geluidsoverlast

Klacht indienen bij verkeersgeluiden

Als je last hebt van wegverkeer of vliegtuigen kun je een klacht indienen bij de gemeente of de regionale milieudienst. De kans op succes wordt natuurlijk groter als je je klacht kunt ondersteunen met een geluidsmeting. Ook kan het helpen met de buren gezamenlijk een klacht neer te leggen. Hoe meer mensen klagen, hoe meer kans je hebt dat er iets mee wordt gedaan. Klagen is belangrijk. Anders kan de overheid altijd zeggen: ’geen klachten, geen hinder’.

In sommige gevallen van overlast door wegverkeer is het mogelijk om subsidie te krijgen voor isolatie van je woning. Deze subsidie geldt dan puur voor het isoleren.

Overlast omgevingsgeluiden

In een dichtbevolkt land als het onze is het logisch dat je wel eens geluiden van de buren hoort. Maar soms kan dat wel heel erg uit de hand lopen. Iedereen kent wel verhalen van een hardrockliefhebbende buurman of de buurkinderen die jouw muur gebruiken als voetbaldoel.

De meest hinderlijke burengeluiden zijn:

 • muziek: 9%
 • lopen: 7%
 • klussen: 6%
 • huisdieren: 5%
 • luidruchtig sanitair: 3%

Het percentage geeft het aantal Nederlanders aan dat hier last van heeft. Opvallend: mensen die hun buren goed kennen zeggen minder geluidsoverlast te hebben, dan degenen die ze niet of oppervlakkig kennen.

Soorten geluidsoverlast

Voordat je geluid gaat aanpakken is het handig om te weten dat er twee soorten zijn:

Contactgeluid: Verplaatst zich door trillingen via de vloer of wanden. Hierdoor kun je het bijvoorbeeld altijd goed horen als je buren op hun houten vloer lopen.
Luchtgeluid: Ontstaat door trillingen in de lucht en wordt via de lucht doorgegeven. Zoals bij een radio.

Wat te doen bij burenoverlast? Een stappenplan:

Stap 1: Probeer eerst met de veroorzaker te praten. Kom niet meteen op hoge poten aan, want dat heeft vaak juist een averechts effect. Laat desnoods horen hoe zijn geluid in jouw huis klinkt. In veel gevallen hebben mensen niet eens door hoeveel herrie ze maken.

Stap 2: Verandert er ondanks de gesprekken niets aan de situatie? Bij huurwoningen kun je contact opnemen met de verhuurder. Deze kan bemiddelen in het conflict. Bij koopappartementen kan een vereniging van eigenaren nog wel eens uitkomst bieden.

Stap 3: Loopt de situatie uit de hand? Roep dan de hulp in van de politie. Samen kun je om de tafel gaan zitten en duidelijke afspraken maken. Ook zijn er gemeenten waar onafhankelijke bemiddelaars worden ingezet bij burenconflicten.

Stap 4: Worden de afspraken niet nageleefd? Een laatste middel is naar de rechtbank stappen. In een kortgeding kun je eisen dat de buren zich aan de gemaakte afspraken houden, op straffe van een sanctie.

Geluidsoverlast via de vloer

Lopen op een harde vloer kan niet alleen hinderlijk zijn voor de onderburen, maar het geluid kan ook doordreunen naar de naaste buren. Natuurlijk is elke situatie anders en zal je in een vooroorlogs pand andere maatregelen moeten treffen dan in een nieuwbouwhuis. Maar hieronder staan 6 direct toe te passen tips om overlast via de vloer te voorkomen:

 1. Probeer zo weinig mogelijk met je schoenen aan op de vloer te lopen. Schoenen uit dus bij binnenkomst, dan blijft je huis nog schoner ook.
 2. Bescherm stoelpoten en andere dingen die schuiven met viltjes. Beter voor je vloer én de relatie met de buren. Leg een speelkleed voor de kinderen neer als ze met blokken of autootjes gaan spelen.
 3. Zet de wasmachine op een verende vlonder, zodat de buren niet wegtrillen als hij begint te centrifugeren.
 4. Kies voor een goede, dempende ondervloer. De nieuwe tussenvloer. Dit voorkomt een hol en klossend geluid in de ruimte.
 5. Kurk heeft dezelfde warme uitstraling als hout en is geluiddempend.
 6. Niet altijd even fraai, maar tapijttegels op de trap kunnen veel geluidsoverlast voorkomen.

Ook handig om bovenstaande tips te geven aan de buren waar jij overlast van hebt!

nog meer: Wooninspiratie