WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Veel stof in huis? 6 Tips voor een stofvrij(er) huis

Heerlijk, zo’n najaarszonnetje dat naar binnen schijnt. Helaas zet het wel stof onmiddellijk in the picture. Oók als je net het huis hebt schoongemaakt. Naast dat het gezondheidsproblemen kan opleveren, is het uiteraard geen fraai gezicht. Gelukkig zijn er manieren om je huis langer stofvrij te houden als een plumeau niet je beste vriend is.

stofvrij huis
Vloerschrobber Vikan harde vezel 305mm wit – € 24,50 (Vikan), Flessen borstels (Mijn stijl), bad borstel rond groot (ZONE.DK), groente borstel rond (Dille & Kamille), douchewisser met Houder – Wit – 22 cm – € 54,95 – (ZONE.DK), Vershoudknijpers Eco Friendly – wit- 1,95 (Mijn stijl), schoenborstel – hout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), Veger en blik gerecycled plastic – grijs/groen- € 5,95 (Mijn stijl), schoonmaakborstel gerecycled plastic – grijs/groen – 5,59 (mijn stijl), Boender s-vorm – Beukenhout – 3,95 (Dille & Kamille), Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – saliegroen – L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), anti vlekkenzeep Marsiglia – wit – 80g – 3,95 (Dille & Kamille), zeep terre de Somieres anti vlek – klei – 3,95 (Dille & Kamille), wasdroogballen – 3x 7,5 cm – wolvilt- 14,95 (Dille & Kamille), zeepvlokken – wit – 9,95 (Dille & Kamille).

1. Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Nu de verwarming weer meer aan gaat, kan de luchtvochtigheid in huis gemakkelijk te laag worden. Dit is niet goed voor de gezondheid, zo heb je bijvoorbeeld sneller een (griep)virus te pakken. Daarnaast is het ook minder fijn voor een pas schoongemaakt huis: stof komt namelijk sneller tot ontwikkeling bij een droge lucht. Des te meer reden om de vochtigheid in huis goed in de gaten te houden. Dit doe je het best met een hygrometer.

LEES OOK
Zó zorg je voor de ideale luchtvochtigheid in huis

2. Leg een deurmat neer

Stof is een verzameling van minuscule deeltjes textiel, haar, vuil en meer. En, je raadt het vast al: stof ontwikkelt zich niet alleen binnenshuis, maar ook buiten. Daarom is het goed om voor je naar binnenstapt al te zorgen dat er zo min mogelijk stof het huis binnenkomt. Dit doe je al door een mat neer te leggen. Ga voor een mat met dessin of een mat in een afwijkende vorm. Bijkomend voordeel: je zorgt meteen voor een mooie binnenkomer!

3. Gebruik een stofzuiger met een goed filter

Helemaal ontkom je er niet aan: een stofvrij huis bestaat niet. Maar je kunt er wel voor zorgen dat stof minder kans krijgt om zich uit te breiden. Door bijvoorbeeld de ruimtes onder de bank of het bed zo veel mogelijk leeg te houden. Op deze manier blijft er minder stof plakken en het maakt stofzuigen een stuk gemakkelijker. Gebruik hiervoor het liefst een stofzuiger met een goed filter. Op deze manier wordt de stof goed opgezogen in plaats van dat het via de achterkant van de stofzuiger weer door het huis verspreid wordt.

4. Reinig textiel regelmatig

Wanneer is het de laatste keer dat je de gordijnen hebt gewassen of het vloerkleed hebt gereinigd? Dit schiet er gemakkelijk bij in en dat is een feest voor de stofdeeltjes in huis: hier blijft snel veel stof en viezigheid in hangen. Goed dus om dit zo nu en dan te doen zodat het huis zo lang mogelijk stofvrij blijft. Ook is het effectief om regelmatig het beddengoed en de kussens uit te kloppen: kleine moeite, groot plezier!

groen roze dekbedovertrek
Katoensatijnen dekbedovertrek Earth, kleur Green, 140×200/220 cm € 79,95, 200×200/220 cm € 149,95, 240×200/220 cm € 159,95, 260×200/220 cm € 179,95. Kussen Bold Round, gerecycled acryl en polyester, kleur Green, 40 cm (Ø) € 49,95 (ook verkrijgbaar in Peach). M.m.v. nordal.eu (kamerscherm, hoofdbord, tafel), sissy-boy.eu (mok, waxinelichthouder, kandelaar, bruin vaasje), mimiettoi.com (keramieken kruk, keramieken tafellamp), letoile.store (witte mok), loods5.nl/goods (vloerkleed). Overig privébezit.

5. Koop een luchtreiniger

Ben je minder van het do it yourself maar wil je wel een stofvrij huis? Met een luchtreiniger kom je van al het stof af zonder er iets voor te hoeven doen. Luchtreinigers verwijderen schadelijke gassen, bacteriën, virussen en voor een groot gedeelte ook allergenen zoals pollen en huisstofmijt. Easy does it!

LEES OOK
Zo geniet je langer van een suède bank

6. Hang wasgoed zoveel mogelijk buiten op

Deze tip is met name geschikt voor de zomermaanden, maar is ook op een zonnige herfst- of winterdag prima te doen. Hang de was – wat echte stofvangers zijn – buiten op zodat er zo min mogelijk stofdeeltjes door huis dwarrelen. Win-win, want wat is er nu fijner dan schone was die ruikt naar frisse buitenlucht?

Voor een fris huis…

nog meer: Wooninspiratie