WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY relaxplek: alles over het bouwen van een vlonder in de tuin

Een vlonder in je tuin zorgt voor een instant vakantiegevoel. Het geeft je tuin karakter én past in iedere tuinstijl. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een vlonder? Hoe bouw je er zelf een en wat heb je daarvoor nodig? En hoe zit het met de kosten?

tuinbank vlonder

Kun je zelf een vlonder maken?

Een vlonder is bij uitstek iets wat je – als je een beetje Bob de Bouwer-skills hebt – zelf kunt maken. De constructie van een vlonder is relatief eenvoudig en overzichtelijk. Heb je geen zin om veel geld uit te geven of ben je wel in voor een fijn hobbyproject? Maak ‘m dan zelf!

Welke houtsoort kan voor een vlonder gebruikt worden?

Vlonders kun je maken van allerlei soorten hout, maar het advies is om tropisch hardhout te gebruiken. Andere soorten tropisch hout gaan minder lang mee. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een schutting of overkapping, is een vlonder behoorlijk aan slijtage onderhevig door het vele lopen. Tropisch hardhout is sterk, duurzaam, goed te verwerken en heeft een mooie uitstraling.

Heb je een vergunning nodig voor een vlonder in je tuin?

Wil je een houten vlonder boven het water? Dan zul je een omgevingsvergunning moeten aanvragen omdat het om een bouwwerk gaat – ook als de vlonder aan de damwand is vastgemaakt. Naast een omgevingsvergunning moet je misschien ook nog een vergunning van het waterschap hebben. Dit omdat je (deels) in het water bouwt. Vraag dit voor de zekerheid even na bij het waterschap in jouw gemeente.

Heb je een vergunning nodig voor een vlonder in je tuin?

Wil je een houten vlonder boven het water? Dan zul je een omgevingsvergunning moeten aanvragen omdat het om een bouwwerk gaat – ook als de vlonder aan de damwand is vastgemaakt. Naast een omgevingsvergunning moet je misschien ook nog een vergunning van het waterschap hebben. Dit omdat je (deels) in het water bouwt. Vraag dit voor de zekerheid even na bij het waterschap in jouw gemeente.

Gaat het om een vlonder die niet vaststaat, maar drijft, dan heb je geen omgevingsvergunning nodig. Wil je een terrasvlonder in je tuin (en niet boven het water) dan hoef je ook geen vergunning aan te vragen.

vlonder boven water

LEES OOK
Terras inrichten: bekijk alle terras inrichten ideeën met beplanting en meer

Wat heb je nodig om een vlonder op zand te bouwen?

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Voor het maken van een vlonder op zand heb je de volgende materialen nodig:

Stappenplan vlonder bouwen op zand

 1. Ga je voor een vlonder plat op de grond? Dan heb je een vlakke ondergrond nodig van zand. Om te zorgen dat je vlonder even hoog wordt als de grond eromheen, schroef je een paar balken aan elkaar die exact dezelfde dikte hebben als de tegels, planken en balken samen. Leg eerst een worteldoek op de geëgaliseerde ondergrond .
 2. Na het afvlakken van de ondergrond kun je de funderingstegels gaan leggen. Zorg voor voldoende tegels onder iedere balk.
 3. Maak van de balken een frame. Zorg ervoor de dat de ruimte tussen de balken niet te groot is. Zo voorkom je dat de planken van de vlonder gaan buigen.
 4. Goed nieuws: de basis is klaar. Nu kun je de planken gaan bevestigen. Meet vooraf de ruimte tussen de planken goed uit. Bij vocht zetten planken uit, dus er moet voldoende ruimte tussen zitten. Het is natuurlijk het mooist als er tussen iedere plank evenveel ruimte komt. Gebruik hiervoor een latje met de juiste dikte.
 5. Zet de planken met (voldoende) schroeven vast. Zorg ervoor dat de schroeven in een mooie lijn komen te staan.
 6. Ga je voor een vlonder plat op de grond? Dan heb je een vlakke ondergrond nodig van zand. Om te zorgen dat je vlonder even hoog wordt als de grond eromheen, schroef je een paar balken aan elkaar die exact dezelfde dikte hebben als de tegels, planken en balken samen. Leg eerst een worteldoek op de geëgaliseerde ondergrond .
 7. Na het afvlakken van de ondergrond kun je de funderingstegels gaan leggen. Zorg voor voldoende tegels onder iedere balk.
 8. Maak van de balken een frame. Zorg ervoor de dat de ruimte tussen de balken niet te groot is. Zo voorkom je dat de planken van de vlonder gaan buigen.
 9. Goed nieuws: de basis is klaar. Nu kun je de planken gaan bevestigen. Meet vooraf de ruimte tussen de planken goed uit. Bij vocht zetten planken uit, dus er moet voldoende ruimte tussen zitten. Het is natuurlijk het mooist als er tussen iedere plank evenveel ruimte komt. Gebruik hiervoor een latje met de juiste dikte.
 10. Zet de planken met (voldoende) schroeven vast. Zorg ervoor dat de schroeven in een mooie lijn komen te staan.
hangmat tuin
ligbed tuin

Wat heb je nodig om een vlonder op palen te bouwen?

Voor het maken van een vlonder op palen heb je de volgende materialen nodig:

LEES OOK:
Weer als nieuw: houten tuinmeubels opknappen

Hoe maak je een vlonder op palen?

 1. Maak een vlakke ondergrond van zand. Komt het dek van de vlonder op een hoogte van meer dan 50 centimeter? Dan hoef je de grond niet te egaliseren, maar het maakt het verdere bouwen wel makkelijker. TIP! Als je de vlonder altijd 20 centimeter vrij van de grond maakt, wordt-ie ook in het najaar goed droog.
 2. Bepaal de legrichting van de vlonder. Houd er rekening mee dat de onderliggers haaks onder het terras komen. Als de vlonderplanken in het verlengde liggen, liggen de onderliggers overdwars.
 3. Leg de eerste onderligger op de grond. Plaats aan beide zijden van deze onderligger een piketpaal en sla ‘m in de grond. Stel hierna de onderligger waterpas en schroef deze aan de piketpaal vast.
 4. Bepaal vervolgens de afstand tussen de onderliggers, dit is meestal 40 centimeter. Plaats de tweede onderligger op de grond en meet de afstand tot de eerste onderligger. Sla bij de tweede onderligger opnieuw aan beide zijden de piketpalen in de grond. Stel deze tweede onderligger waterpas en doe dit ook ten opzichte van de eerste onderligger. Sla vervolgens om elke meter een piketpaal in de grond en boor deze met twee schroeven vast aan de onderligger.
 5. De basis is nu klaar. Nu kun je de planken met schroeven gaan bevestigen aan de onderliggers. Meet vooraf goed uit dat er voldoende ruimte tussen de planken blijft. Bij vocht zetten planken namelijk uit, dus deze ruimte heb je nodig. Het is natuurlijk het mooist als er tussen iedere plank evenveel ruimte komt. Gebruik hiervoor een latje met de juiste dikte. Zorg ervoor dat de schroeven in een mooie lijn komen te staan.
 6. Zaag eventueel te lange planken af.

Kosten voor het (laten) bouwen van een vlonder

Niet geheel onbelangrijk: hoe diep moet je in de buidel tasten om een vlonder te (laten) bouwen? De kosten hangen af van het aantal vierkante meters en het materiaal dat je gebruikt. Gemiddeld kost een vlonder zo’n € 60 per vierkante meter. Wanneer je 20 vierkante meter vlonder wilt bouwen, kost dit je ongeveer € 1200. Voor een klusjesman betaal je gemiddeld zo’n € 50 per uur. Laat je een vlonder bouwen dan moet je deze kosten er nog bij rekenen.

Moois voor op de vlonder…

nog meer: Wooninspiratie