WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 tips voor meer daglicht en ruimte in huis

Het merendeel van de mensen heeft graag zoveel mogelijk licht in huis. En dat is niet voor niets: licht geeft energie en zorgt voor een ruimtelijk effect, geen overbodige luxe met de winter in aantocht. Heb jij het licht al gezien? Deze 5 tips helpen je op weg. (in samenwerking met Select Windows)Meer licht in huis

Tip 1: Ga voor lichte kleuren

Een beetje voor de hand liggend is het wel, maar met lichte tinten op de muren en het plafond oogt een ruimte meteen een stuk ruimer, frisser én dus lichter. Denk nu niet dat je enige optie wit is, zachte pasteltinten als ijsblauw of poederroze werken in dit geval ook. Wil je toch wat meer pit met een likje kleur? Kies een wand die niet direct het daglicht weerkaatst, donkere tinten hebben namelijk de neiging licht te absorberen, terwijl lichte kleuren ze juist reflecteren. Een lichte bank voor een donkere muur werkt ook, net als hoogglans materialen. Houd je wel van een uitdaging? Kies voor verf met een metallic afwerking, best gedurfd, maar het weerkaatst daglicht optimaal. Een leuke optie voor in de hal.

Tip 2: Kies voor openslaande tuindeuren

Zorg dat daglicht de ruimte krijgt. Met openslaande (tuin)deuren ontstaat er optimale lichtinval in huis. De grens tussen binnen en buiten wordt kleiner en de tuin is het hele jaar door betrokken bij het huis. Voor extra lichtinval kan er, bij voldoende ruimte, ook een zij-, en/of bovenlicht bijgemaakt worden. Allemaal in een onderhoudsvrij kozijn van kunststof, voorzien van de speciale LIGNA structuur niet van echt hout te onderscheiden. De deuren worden passend gemaakt bij elke stijl woning: van appartement tot boerderij en van jaren ‘30 woning tot nieuwbouwhuis. En kies je nu voor openslaande deuren, dan heb je er bij de eerste zonnestralen in de lente al profijt van.

Tip 3: Voeg spiegels toe

Een hele simpele manier om meer daglicht in huis te halen is door spiegels op te hangen. Door een spiegel op een strategische plek op te hangen of neer te zetten kun je een ruimte lichter en ruimer laten lijken. Zorg ervoor dat de spiegel tegenover het raam staat of hangt, dit reflecteert extra daglicht de ruimte in. Heb je geen raam in de buurt? Hang de spiegel dan schuin tegenover een lamp. En een grote spiegel van plint tot plafond kan een ruimte tot wel twee keer groter doen lijken!

Tip 4: Maak een lichtplan

Soms moet je een donkere ruimte een klein beetje helpen met kunstlicht, vooral in de wintermaanden is goede verlichting onmisbaar. En denk nu niet meteen aan felle, directe verlichting: dat heeft vaak juist het tegenovergestelde effect. Kies voor staande lampen op strategische plekken (in hoeken of onder de trap), richt het licht naar de muren en het plafond en gebruik diffuus licht: dit is zacht en indirect licht, wat als voordeel heeft dat harde schaduwen worden beperkt. Een dimmer is ook onmisbaar, zo kun je verlichting simpel aanpassen op wat je aan het doen bent.

Tip 5: Reguleer de lichtinval

Zomerdagen, wij houden ervan. Maar er zijn ook van die dagen dat er juist teveel licht en warmte binnenkomt. Met functionele en decoratieve binnenzonwering kun je dat zelf reguleren. De warmte van de zon wordt door het zonwerende textiel buiten gehouden, terwijl licht in gedoseerde mate wel wordt doorgelaten. De zonwering hangt aan de binnenzijde en isoleert niet alleen tegen warmte van buiten, het houdt in de winter zelfs de warmte binnen, door de gemetalliseerde coating.

Daarnaast zorgt zonwering voor meer privacy, langslopende mensen kijken niet makkelijk naar binnen maar jij wel naar buiten. Een verduisteringsdoek zorgt ervoor dat je ook ’s avonds geen inkijk hebt.

Bron: in samenwerking met Select Windows

nog meer: Wooninspiratie