WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alternatieven voor Markplaats: zo vind en verkoop je via Instagram en Catawiki

De bekendste manier om tweedehands pareltjes online te kopen en verkopen is Marktplaats. Dat betekent veel aanbod, maar ook meer mensen die in dezelfde vintage-vijver vissen. Het gevolg hiervan is dat spullen verkopen via Instagram of Catawiki steeds aantrekkelijker wordt. Hoe dit precies werkt, lees je hier.

houten nachtkast
Kleur op de muur De Nimes Farrow & Ball, beddengoed Casa Comodo, nachtkastje Marktplaats, lamp Pols Potten, eikenhouten ondervloer voor parket.

#Instakoopjeshoek

Veel verkopers beginnen een handeltje op Instagram, omdat je daar – heel anders dan op Marktplaats – een eigen sfeer kunt neerzetten en aan een merk kunt bouwen. Zo weet je zeker dat jouw volgers ook echt geïnteresseerd zijn en bouw je een band op. De sfeer is bij het verkopen op Instagram daardoor ook wat vriendelijker en van kopers die uiteindelijk niet komen opdagen heb je minder last.

Daarbij verschijnen nieuwe posts automatisch in de feed van je volgers én kun je via hashtags en story’s de aandacht trekken. Handige hashtags zijn #Instakoopjeshoek, #vintagetekoop en #midcenturymodern. En dan nog een voordeel voor jou als verkoper: als je een Chesterfield-bank verkoopt, wordt jouw post ook getoond aan Chesterfield-liefhebbers die jou (nog) niet volgen. Zo krijg je er vanzelf nieuwe volgers bij.

LEES OOK
Zo vind je dat ene pareltje op Marktplaats

Catawiki voor dummies

Catawiki is een soort Marktplaats voor gevorderden, met wekelijks meer dan 65.000 objecten die geveild worden. En dat varieert van mode tot kunst en van design tot auto’s. Je vindt er geen goedkope rommel, want een object moet minstens 75 euro waard zijn. Soms zijn het dan ook echt collector’s items uit heel Europa. Alles is opgedeeld in categorieën, zoals ‘interieur en decoratie’ en ‘design en vintage’. Je kunt ook gericht zoeken op naam of ontwerp, zoals Eames of Marcel Wanders. Een item op Catawiki heet trouwens een kavel (het is immers een veiling) en hierop kun je 7 of 13 dagen bieden.

Op Catawiki zitten echte kenners; alles wat betaalbaar is, is snel weg. Bij kavels boven de 200 euro is bovendien een verborgen ondergrens (vergelijkbaar met een minimumprijs op Marktplaats) ingesteld. Zo wordt voorkomen dat een designklassieker onder de hamer gaat voor een tientje. Ook staat de sluitingstijd niet vast: als er op het laatste moment veel biedingen binnenkomen, wordt de sluitingstijd verlengd. Dat kan de prijs verder opdrijven. Een kwestie van slim spelen dus. Let wel op: bovenop de prijs komt – net zoals bij een gewone veiling – nog commissie, dit is 9% van het bedrag.

Wil je iets verkopen op Catawiki? Een account en het aanbieden van een object is gratis, maar je betaalt wel 12,5% veilingkosten op het winnende bod wanneer jouw kavel wordt verkocht.

LEES OOK

Eenmaal, andermaal… Hierom zijn veilingen ook jouw nieuwste hobby

Meer online adressen voor vintage

Kun jij ook uren dwalen en struinen naar spullen? Dan hebben we nog een paar adressen met veel vintage moois, zoals:

  • Vintagerevival.nl – Webshop en winkel in Utrecht (200 m2 aan vintage meubels en woonaccessoires, alleen op zaterdag geopend). Ook kun je hier je fauteuil, stoel of krukje laten stofferen.
  • Bestwelhip.nl – Eigenaar Sil heeft een neus voor vintage en design en vult haar loods in Geleen (à 1000 m2) met unieke vondsten uit binnen- en buitenland. Met name uit de jaren 50, 60 en 70. Het assortiment staat ook online.
  • Meutt.nl – Webshop en winkel in Loosdrecht (één keer per maand open). Eigenaar Marielle uploadt elk week nieuwe tweedehands schatten uit de jaren 50 t/m 80.
  • Hardwerkfogeltje.nl – Friese conceptstore met platen, duurzame mode én vintage woonspullen. Je slaagt er voor een houten dressoir of space age-stoel, maar net zo goed voor kleine snuisterijen. Fijn: alle bestellingen worden in Nederland gratis bezorgd.
  • Reliving.nl – Een online platform voor tweedehands interieuritems, opgericht om circulair wonen aan te moedigen. Je vindt er alles: van kasten en kelims tot spiegels en posters. Zelf verkopen kan ook. Reliving bemiddelt dan tussen jou en de koper.

nog meer: Wooninspiratie