5 actiepunten om je te wapenen tegen vorst

beeld vtwonen Beeld vtwonen 11-2019 | styling danielle verheul | fotografie petra steenkamer
Beeld vtwonen 11-2019 | styling danielle verheul | fotografie petra steenkamer

De winter is in volle gang en de eerste vrieskou is gesignaleerd. Leuk voor winterse activiteiten, maar in en rondom de woning vereist dat wel wat extra werk. Met deze 5 actiepunten wapen je huis, tuin en jezelf tegen vorst én voorkom je schade.

Lees verder onder de advertentie

Stappenplan tegen vorst

Het kwik daalde de afgelopen dagen plots. Nederland veranderde van regenachtig met minstens tien graden boven nul, naar kraakhelder en temperaturen onder het vriespunt. Heel wat mensen trokken de schaatsen aan wat voor een prachtig schouwspel zorgde. Werd je overvallen door de plotselinge kou? Met dit stappenplan ben je voortaan goed voorbereid.

1. Sluit de buitenkraan af

Wanneer water bevriest zet het uit. Dit klinkt onschuldig, maar ’t kan zorgen voor scheuren in de leidingen en dus is het belangrijk om de buitenkraan af te sluiten bij vorst. Deze zit meestal in de buurt van de watermeter. Om de toevoer naar de buitenkraan te stoppen, draai je simpelweg het kraantje dicht. Zorg er wel voor dat al het water uit de leiding is omdat dit anders nog kan bevriezen. Zet hiervoor de buitenkraan open, laat al het water er volledig uitdruppelen en draai ‘m dan pas goed dicht.

2. Zet de thermostaat niet helemaal dicht

De energieprijzen stijgen de pan uit en dus is het wellicht je eerste reactie om de thermostaat volledig dicht te draaien wanneer je het huis verlaat. Maar dit kun je beter niet doen. Houd de temperatuur binnenshuis het liefst rond de 14 graden, anders ligt de kans op bevroren leidingen op de loer. En die schade laten repareren is een stuk duurder dan de maandelijkse energierekening.

Lees verder onder de advertentie

3. Controleer waterleidingen

Zoals eerder genoemd zet bevroren water uit waardoor waterleidingen kunnen knappen. Controleer dus alle waterleidingen, vooral op plekken waar je weinig komt. Denk aan de zolder, kelder en kruipruimte. Wil je vrezen voor bevriezing voorkomen? Dan helpt een goede isolatie of een simpele isolatiebuis om de leidingen. Lees hier meer over het belang van goede isolatie.

LEES OOK
Zo bescherm je planten tegen vorst en vrieskou

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 07-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge
Beeld JA | vtwonen 07-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge
Lees verder onder de advertentie

“Simpele stappen kunnen grote schade en daarmee een hoge rekening voorkomen”

4. Bescherm exotische planten en bloemen

Ook in de tuin kun je stappen zetten om schade door vorst te voorkomen. Hoe? Simpel. Haal alle exotische en vorstgevoelige planten en bloemen naar binnen. Zet ze op een koele plek om te overwinteren. Een goede plek hiervoor is bijvoorbeeld de veranda, de schuur of een kas als je die hebt. Is verplaatsen lastig? Bescherm dan de planten met een vliesdoek. Dit heeft een isolerende werking. Extra handig: het is erg licht, waardoor de planten niet beschadigen.

5. Haal terracotta potten naar binnen

Mooie terracotta potten overleven de winters soms ook niet. Vooral wanneer de temperaturen echt ver onder nul dalen. Bij vorst kunnen ze bevriezen en knappen, en da’s natuurlijk zonde. Haal ze naar binnen of bescherm ze met noppenfolie. Dit bestel je gemakkelijk per rol bij grotere bouwmarkten. En heb je een regenton in de tuin staan? Vergeet deze dan ook niet voor een kwart leeg te laten lopen. Zo kan ook deze niet kapot gaan door het uitgezette, bevroren water.

Lees verder onder de advertentie

Warmmakers shoppen…

Bron: Beeld 1: vtwonen 11-2019 | styling danielle verheul | fotografie petra steenkamer . Beeld 2: vtwonen 07-2019 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge