vtwonen

Witte pastoriewoning uit 1770

De witte pastoriewoning uit 1770 was voor Ingrid en Rob altijd een herkenbaar punt in het dorp. Voor hen kwam een droom uit toen ze het pand konden kopen en het zowel binnen als buiten konden hullen in een knusse, authentieke sfeer.

bewoner(s): Ingrid, Rob en Bas
soort huis: pastoriewoning
trefwoorden: landelijk

Droomhuis te koop

De wandelingen die Ingrid en Rob vroeger geregeld maakten, gingen steeds vaker langs het huis waar ze nu wonen. Alleen al aan de buitenkant vond het stel de oude pastorie een schitterende woning. “We wisten niet eens hoe het er aan de binnenkant uitzag”, vertelt Ingrid. “En toch waren we blij toen we zagen dat het te koop stond.” Toen de vraagprijs binnen bereik bleek, begon er ineens van alles te bewegen.

Knusse woning

Ingrid is beleidsmedewerker, Rob werkt in de gezondheidszorg, samen hebben ze twee jonge kinderen. Met veel passie vertellen ze over Bas en Julia, maar ook over wat ze mooi vinden en hoe ze hun huis hebben aangepakt. Over elke kei, kleur en tegel hebben ze een verhaal. Ondanks alle details is hun pastoriewoning geen showroom, wel een goed afgewerkte, knusse woning waar wordt geleefd en van alles gebeurt. Om van hun huis hun thuis te maken, moest het eerst grondig aangepakt worden. “We zijn begonnen met de buitenmuren”, vertelt Ingrid. “Het voegwerk was slecht en de kalk was grauw en bladderde af. We hebben alles opnieuw laten voegen en verven, voor hardstenen vensterbanken gekozen en voor het nieuwe dubbele glas ook de kozijnen laten vervangen.” Zelfs de muurankers kregen een nieuwe kleur. Op zolder vonden ze de authentieke luiken terug in wit en rood. Ze werden teruggehangen op hun originele plek.

Nieuwe vloeren

Het pand is een gemeentelijk monument. Het bestaat uit de oorspronkelijke pastoorswoning, een ruime patio met achterliggende tuin en een koetshuis, waar het gezin tijdens alle verbouwingen heeft kunnen wonen. De indeling van het huis heeft het stel intact gehouden. “Daar was niets mis mee”, vertelt Rob. “Cruciaal waren de muren en vloeren. Het huis had veel sfeer van zichzelf, maar we wilden meer landelijke accenten met een warme gloed. Dat gold ook voor de muren en vloeren, want doorheen heel het huis lag bijvoorbeeld een kille, witte, marmeren vloer.”

Authentieke look

Bij Floorz in Ell vonden Ingrid en Rob antieke cementtegeltjes die mooi aansloten in de hal. “De tegels komen uit oude panden”, weet Rob. “De patronen zijn typisch voor de jaren 1900 tot 1920.” Overal kwam vloerverwarming, ook onder de Belgisch hardstenen tegels in de keuken, die het stel vond in ’t Achterhuis in Udenhout. In de woonkamer koos het koppel voor een vloer van Di Legno, een parketvloer met een eikenhouten toplaag. De woonkamer kreeg meteen een authentieke en warme look.

Warm en landelijk

“De vloeren en muren vormden weliswaar de grootste klus, maar zodra je begint, wil je de rest van het huis ook aanpakken”, vertelt Rob. “Zo wilden we de witte hoogglanskeuken veranderen in een landelijk exemplaar. Via WONEN Landelijke Stijl kwamen we terecht bij Pascalle en Patrick van ‘t Hoogehuys in Kessenich en via hen bij Carien van Pand 17.” Ingrid en Rob vonden het prachtig om te zien hoe deze drie vakmensen zo goed samenwerken. “Ze waren echt op elkaar ingespeeld”, twijfelt Ingrid geen seconde. “Later kwam ook het vierde teamlid via ‘t Hoogehuys erbij, Erik Jansen. Hij zorgde onder andere voor het leidingwerk, de plafonds en de gipsen sierlijsten. Ook die samenwerking was uitstekend.”

Keuken op maat

Zowel Pand 17 als ‘t Hoogehuys staan voor een landelijke stijl, tegen het robuuste aan. Precies wat het stel zocht. “Bovendien is Patrick een ervaren timmerman en interieurbouwer. Dat vonden we belangrijk, omdat haast alle muren en vloeren in ons huis scheef zijn. Later bleek dat op maat gemaakte keukens zijn specialiteit zijn. De losse keukenkast bijvoorbeeld heeft hij zo gemaakt dat hij recht tegen de muur lijkt te staan, maar als je goed kijkt, zie je dat hij bovenaan breder is dan onderaan: maar liefst zeven centimeter!” De kast in de hoek van de keuken is een mooi voorbeeld van een meubelstuk waarin Patrick al zijn creativiteit heeft gelegd. De binnenkant van de deuren kreeg een indeling zoals die ook in koelkasten gangbaar is: lades met plaats voor wijnglazen of kruiden. Er kwam ruimte voor manden, een koffiezetapparaat, een oven en een aantal legplanken. Over de hele breedte van de kast verwezenlijkte Patrick onderin een wijnkast.

Natuurlijke materialen

De keuken is van massief eikenhout, een materiaal dat Ingrid en Rob erg mooi vinden. Ze wilden een authentieke stijl, passend bij het huis. “Dan kom je als vanzelf bij natuurlijke materialen uit”, zegt Ingrid. “Ook wat de verf betreft. Carien gebruikte overal verf van Carte Colori. In de keuken plaatste ze de kleuren Palladio en Piombo, voor de schouw paste ze Nero toe.” Ze zorgde eveneens voor de finishing touch van de keukenkasten, met speciale, eigen technieken. De keuken kreeg daardoor een sleets karakter, een prachtig resultaat. “Dankzij Pascalle werd onze keuken aangevuld met leuke, passende accessoires. Zij vond bijvoorbeeld een praktisch draaitableau en oude serveerplanken.”

Verftechnieken

Ook in de woonkamer zorgde Pand 17 voor de kleurstellingen. In de hal bracht ze Palladio, Lino en Sahara aan, de lambrisering werd met een speciale verouderingstechniek behandeld. In de speelkamer gebruikte ze Gritti en in de woonkamer op de twee bogen Kokos en voor de wanden Leem, Sculptura en Palladio.

Materialen afwisselen

De eet- en zitkamer zijn van elkaar gescheiden door een doorkijkhaard. Toch zijn beide ruimtes met elkaar verbonden met de bogen links en rechts ervan. Vroeger waren dit twee aparte kamers en waarschijnlijk is de haard doorgebroken door de vorige bewoner. De openslaande deuren werpen een mooi licht op de grote sofa en de ligstoel van MarQ via ‘t Hoogehuys. De grote klok bracht Pascalle in haar auto vol andere spullen mee. “Alle meubeltjes, lampen en andere toebehoren mochten we tijdelijk neerzetten of ophangen”, vertelt Rob . “Als het ons niet beviel, zou Pascalle ze gewoon weer meenemen.” Pascalle zorgde ook voor de afwisseling in materialen. In de woning was veel hout toegepast, dus een beetje afwisseling was welkom. “IJzer komt terug in de onderstellen van de lampen”, verduidelijkt Ingrid. “En Rob vond de bakelieten stopcontacten en schakelaars. Linnen en katoen werden gebruikt voor de gordijnen, lampenkappen, meubels en kussens. Het gezicht op het kussen is van een foto van mijn opa toen hij nog soldaat was. Die foto is ook gebruikt in de hal.”

Thuiskomen in eigen huis

Voor Ingrid en Rob is het heel belangrijk dat ze zich thuis voelen. “We vinden het fijn als we na een drukke werkdag kunnen genieten van ons gezin en de beslotenheid van ons huis. Ingrid en ik hebben dit huis met hulp van derden, maar ook samen gerealiseerd. We hebben het huis van onze dromen: we hebben veel privacy, maar leven toch midden in het dorp. Het koetshuis, met onder meer garage, washok en woonruimte met keuken, woonkamer en slaapkamers noemt onze zoon Bas nu al ‘zijn woning’.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl oktober/november 2014 | Fotografie: Stefanie De Neve | Tekst: Anja Bemelen

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties