Woning met bijgebouw op het Friese platteland

De woning met bijgebouw van Rosilda heeft een modern landelijke stijl. Ze creëerde het droomhuis voor haar gezin met vier kinderen, samen met een klein team van mensen op wie ze blind kon vertrouwen.

waar: Friese platteland
bewoner(s): Rosilda, haar man en hun vier kinderen
soort huis: woning met bijgebouw
trefwoorden: landelijk

Veel ruimte

Na achtentwintig jaar waren Rosilda en haar man toe aan een nieuwe woonomgeving. “We wilden een nieuwe stap zetten en wat meer in de bewoonde wereld wonen, maar wel in het dorp blijven waar mijn man is geboren en getogen”, verklaart Rosilda hun stap. Hun oog viel op een oude woning met bijgebouw op een centraal punt in het dorp én met een grote tuin. De architect die er zijn bureau had gehuisvest, had het pand te koop gezet. Hij werd prompt ingeschakeld om van het hokkerige kantoor een ruim en licht gezinshuis te maken. Rosilda: “Hij heeft, aan de hand van een foto die mijn zoon op internet vond, ook de moderne aanbouw ontworpen. Daar zitten nu een kantoor en een tuin- annex televisiekamer. Want een ding was belangrijk: we waren gewend aan ruimte en daar wilden we niet op inleveren.”

Wensenlijstje

Ter voorbereiding op de verbouwingsplannen had Rosilda een gedetailleerde wensenlijst gemaakt. “Je doet zoiets immers maar een keer. Op mijn lijstje stonden bijvoorbeeld een inloopkast en een inpandige kapstok, in een nis. Ik ben namelijk een perfectionist en hou van opgeruimd.” Bij de plannen en de realisatie van de nieuwe woning was een klein team van mensen betrokken: de architect, vooral in de voorbereidende fase, aannemer Peter Homma uit Wijckel en Gerrie Couperus van De Vries Schilders Interieur in Lemmer in de realisatiefase. “Alles hebben we samen bedacht. Met Peter overlegde ik dagelijks en Gerrie had in ons vorige huis ook al van alles voor ons gedaan. Het was dus logisch dat ik haar ook hier inschakelde om te adviseren over vloeren, meubelen, stoffering en kleuren.”

Natuurlijke sfeer

De landelijke, sobere sfeer kwam tot stand met hulp van Gerrie, die Rosilda al vijfentwintig jaar kent. Samen kozen ze de kleuren voor de wanden en de plafonds. Gerrie: “Natuurlijke producten zoals hier de kalk- en krijtverf van L’Authentique geven zoveel meer sfeer. De verf, met een hoog mineraal gehalte en natuurlijke kleurpigmenten, leeft echt op de muur.” Op de vloeren van gerookt eiken en Castle Stones komen de landelijke, sobere meubelen die ze uitzochten in het ETC in Culemborg, goed tot zijn recht. Alle gezinsleden hebben zo hun favoriete plekjes in huis gevonden. De scholieren studeren graag in de lichte tuinkamer en Rosilda en haar man zitten in de winter na het werk graag even bij de haard in de woonkamer. Maar op nummer een staat de grote woonkeuken. “Daar blijven we na het eten ook vaak lekker zitten. En als we visite hebben, is dat de plek waar alles gebeurt.”

Shop in hun stijl

Woning-met-bijgebouw-op-het-Friese-platteland_shopping

Bron: WONEN Landelijke Stijl augustus/september 2015 | Tekst: Yolande Schuur | Fotografie: Anneke Gambon

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

Gerelateerde artikelen

Shoppen in de stijl van

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties