Het perfecte toevluchtsoord

Ontwerpster Gesa Hansen woonde en werkte in Parijs (FR), maar de dynamiek van de stad werd haar soms wat te veel. Met haar echtgenoot Charles ging ze op zoek naar een plek waar hun gezin echt kon ontspannen.

binnenkijken gesa hansen villeroy & boch portret binnenkijken gesa hansen villeroy & boch entree bank binnenkijken gesa hansen villeroy & boch entree bijzettafeltje binnenkijken gesa hansen villeroy & boch traphal binnenkijken gesa hansen villeroy & boch servies binnenkijken gesa hansen villeroy & boch blauwe muur binnenkijken gesa hansen villeroy & boch badkamerEcht ontspannen

Gesa Hansen is geboren in een familie van meubelontwerpers en architecten. Na haar studie aan de Bauhaus Universität Weimar verhuisde ze naar Parijs om te gaan werken voor een gerenommeerd architectenbureau. Negen jaar geleden richtte ze het label The Hansen Family op, voor haar hét begin van de grote successen. Dat alles speelde zich af in Parijs, waar ze werkte en woonde met haar partner Charles en hun kinderen. “Ik hou ontzettend veel van Parijs, de stad heeft een speciale flair, dat zit hem in de manier waarop men geniet, het leven en de cultuur”, aldus Gesa. “Parijs werkt heel erg inspirerend. Het is er echter soms ook vermoeiend. Zeker wanneer je, zoals ik, in Parijs werkt én woont. Dan is het soms lastig om écht te ontspannen. Het was voor Charles en mij de reden om een woning voor ons gezin buiten Parijs te zoeken.”

Idyllisch dorpje

Het perfecte toevluchtsoord vonden Gesa en gastronoom Charles twee jaar geleden in het idyllische Courances, een klein dorp vlakbij Parijs. Hier stond dit sfeervolle en authentieke huis als het ware op hen te wachten om gerenoveerd te worden. “Het is een negentiende-eeuws, voormalig postkantoor dat ooit bij het nabijgelegen kasteel hoorde. We stapten binnen om de woning te bezichtigen en ik wist dat dit huis een perfect gezinshuis zou zijn én zich bij uitstek leende voor onze persoonlijke interieurstijl.”

Net zoals gedroomd

De woning ligt in de regio Fontainebleau, dichtbij wat volgens Gesa de mooiste bossen zijn die zij ooit in haar leven zag. “En dichtbij prachtige waterbronnen. Water is een van de belangrijkste inspiratiebronnen in mijn leven, dus ik was extreem blij dat we hier mochten gaan wonen.” Een andere reden waarom Gesa direct enthousiast was over deze plek, is de tuin. “Die bleek helemaal zo te zijn als ik mij in mijn dromen voorstelde: vol met oude fruitbomen, kruiden, groenten en omringd door een oude muur.”

Pure uitstraling

Gesa en Charles kochten de woning en startten een één jaar durende, noodzakelijke renovatie. Daarbij was het een eis dat alle originele details zoals de authentieke plafonds, paneeldeuren, binnenluiken en prachtige oude vloeren, intact zouden blijven. “We wilden geen rigoureuze verbouwing en in een vlaag van vernieuwing en modernisme wellicht onherstelbare schade aanrichten. Dit huis heeft zo’n pure uitstraling, daar moet je gewoon niet te veel aan willen veranderen.”

Collectie porselein

Gesa vertelt dat dit de eerste historische woning is waar Charles en zij in wonen. “Het is zo totaal anders dan onze vorige huizen, daar heb ik onze stijl wel enigszins op aangepast. Het belangrijkste was dat het gevoel van authenticiteit gewaarborgd bleef. Je moet als het ware in een oogopslag kunnen zien dat wij hier wonen.” Dus heeft Gesa ervoor gezorgd dat er voldoende aandacht uitgaat naar haar collectie porselein, aardewerk dat ze spaart en van haar oma heeft gekregen. “In ieder huis waar ik woonde, heb ik er een speciale plek voor weten te creëren. Hier staat het prachtig in de servieskast in de keuken en de mooiste borden hangen in de hal aan de wand. Het porselein wordt gebruikt en natuurlijk sneuvelt er weleens wat. Maar wat heb je aan mooi serviesgoed als je het niet durft te gebruiken?” Behalve haar collectie porselein is er ook voor Gesa’s eigen ontwerpen voldoende ruimte in dit prachtige huis; handgemaakte meubels met een Scandinavisch design, ontwerpen waarmee ze grote prijzen won. “Mijn eigen ontwerpen heb ik hier en daar aangevuld met ontwerpen van collega-ontwerpers en familiestukken, dat houdt het spannend.”

Optimaal ontspannen

Dit is een groot huis met diverse leefruimtes: woonkamers, een eetkamer, een heel sfeervolle keuken, slaapkamers voor Gesa’s gezin en gasten en twee badkamers. Een daarvan ontwierp Gesa in een eigentijdse stijl, de andere badkamer kreeg van haar een dusdanig interieur dat deze haast origineel lijkt. Een ding hebben beide badkamers gemeen, ze voelen en ogen als een echte leefruimte, waar het goed toeven is en iedereen optimaal kan relaxen. “Zoals je ziet, heb ik in ons hele huis kleur toegepast. Ook in de badkamers, waar de kleuren mooi samengaan met de collecties van Villeroy & Boch. Ik hou van kleur en dan vooral van contrasten. Als je één kleur gebruikt, valt die op een gegeven moment niet meer op, maar contrasteert die met de andere kleuren en materialen in een ruimte, dan blijft dat effect in stand.”

Slow living

Zittend in de fantastische tuin vertelt Gesa dat de trend slow living echt van toepassing is op haar en dat ze hier in Courances helemaal tot zichzelf komt. “Toen wij nog in Parijs woonden, werd ik mij er nog meer van bewust: wanneer je kinderen hebt, realiseer je je pas goed hoe snel het leven gaat en dat je de tijd die je met elkaar hebt extra goed moet invullen. Hier kan ik mij echt loskoppelen van mijn werk en er volledig zijn voor ons gezin én hier krijg ik tegelijkertijd heel veel inspiratie voor nieuwe designs.”

Bron beeld: fotografie Villeroy & Boch | Tekst Wilma Tjalsma

Vorige artikel Volgende artikel

Gerelateerde artikelen

Shoppen in de stijl van

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties