Warme cocon in de buurt van Brussel

Een nieuwe woning bouwen vlak naast je oude; dat is wat de eigenaars van deze villa deden. In de groene strook rond Brussel (BE) creëerden ze een warme cocon waar ze de stress van hun drukke banen even achter zich kunnen laten.

Een warme cocon Een warme cocon Een warme cocon Een warme cocon Een warme cocon Een warme cocon Een warme cocon Onverwachte nieuwbouw

De bewoners zijn van West-Vlaamse origine, maar vestigden zich na hun studies in Brussel. Na enkele jaren in de binnenstad besloten ze om de drukte in te ruilen voor de rust en het groen in de Brusselse rand. Ze vonden een huis in een heuvelachtige omgeving, waar ze ook enkele jaren bleven. Intussen kwamen er echter twee zoontjes bij die langzaam groter werden, en dus kreeg het echtpaar behoefte aan meer ruimte. “Oorspronkelijk hadden we het idee om onze toenmalige woning uit te breiden”, doet de vrouw des huizes het verhaal. “Op een bepaald moment kwam het stuk grond naast het huis echter te koop. Mijn man stond niet meteen te springen om zich aan een nieuwbouwproject te wagen, maar uiteindelijk hebben we de knoop toch doorgehakt. En daar hebben we nog geen seconde spijt van gehad.”

Hoogteverschil opvangen

Het was architect Marc Timmersmans van TIM Concept die met het idee kwam om beneden alleen de entree en de garage te situeren en de leefruimtes op de eerste en tweede verdieping. “Op die manier werd het hoogteverschil – het huis is gebouwd tegen een helling – mooi opgevangen. En bijkomend voordeel: nu genieten we van extra veel daglicht in onze leefruimtes.”

Intens project

Er gingen heel wat jaren voorbij tussen de aankoop van de bouwgrond en de verhuizing. “We wilden er echt de tijd voor nemen”, legt de bewoonster uit. “We hebben lang nagedacht over wat we precies wilden en welke materialen we zouden kiezen … Zo wilde ik absoluut dat er oude en ambachtelijk verwerkte materialen in het huis geïntegreerd zouden worden. Daarbij hebben we veel hulp gekregen van onze binnenshuisarchitecte Joke Willemsens.”

Een gezellig thuis

Qua interieur kozen de bewoners voor een strakke, sobere versie van de landelijke stijl. “We wilden in de eerste plaats een gezellige thuis creëren. Wanneer we ’s avonds of in het weekend thuis zijn, willen we echt tot rust komen. De warme materialen – smeedijzer, eikenhout, Belgisch hardsteen … – zorgen daarvoor, maar tegelijkertijd is de belijning en de aankleding redelijk strak. We wilden immers alles ook zo praktisch mogelijk. En ik hou wel van de mix van klassiek en modern.”  

Kleuren kiezen

Interieurarchitecte Joke Willemsens vertaalde al die ideeën in nauwe samenwerking met de bewoners. “Vooral voor de kleuren hebben we veel aan haar gehad. Zo’n keuze maken vind ik altijd moeilijk: op een klein staaltje oogt een kleur immers anders dan wanneer je het volledig uitgewerkt ziet. Zo had ik bijvoorbeeld een kleur gekozen voor de kleedruimte, maar toen er al een stuk geschilderd was, bleek ik het toch niet zo mooi te vinden en hebben we een andere kleur gekozen.”

Rustig beslissen

Ook de inbreng van interieuradviseur Sophie Bertels van Puur Wonen Sophie bleek essentieel voor het eindresultaat. “Zonder haar hadden we nu wellicht nog geen kussens gehad op onze banken”, lacht de bewoonster. “Joke en wij hebben goed naar elkaar geluisterd. En tussen ons en Sophie klikte het meteen. In die mate zelfs dat we alle meubels al besteld hadden nog voor we konden verhuizen. Het leukste vond ik dat Sophie hier meubels en accessoires geleverd had en dat die een tijdje mochten blijven staan voor we definitief beslisten of we ze wilden houden of niet. Zo konden we in alle rust aanvoelen wat we al dan niet in ons interieur vonden passen.”

Tuin in uitvoering

Het huis is intussen helemaal af, maar de tuin is nog volop in uitvoering. “Die zal net als het interieur een mix zijn van klassiek en hedendaags. Zo zullen er boerenkasseien gebruikt worden voor de oprit, maar zullen de structuur en beplanting eerder strak zijn. Tegen de zomer hopen we alles rond te hebben. Het zal wat vreemd aanvoelen dat dan na jaren werk alles àf zal zijn. Kriebelen om aan een nieuw avontuur te beginnen, doet het nog niet. Maar je weet nooit wat de toekomst brengt.”

Het is dankzij Sophie Bertels van Puur Wonen Sophie dat we deze prachtige woning in beeld konden brengen. Benieuwd naar meer? Check dan zeker haar website.

Bron: WLS 02-2018 | Tekst Bert De Pau | Fotografie Claude Smekens

Volgende artikel

Gerelateerde artikelen

Shoppen in de stijl van

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties