Binnenkijken in een prachtige hoeve met Duitse roots

Een huis steen voor steen afbreken, om het in een ander land weer op te bouwen. Het klinkt ongelooflijk, en toch is dat precies wat er gebeurde met deze prachtige Wehdelhoeve.

Geen kopie

Neen, hij wilde geen kopie. Hij wilde dít huis. Dat was de conclusie van de vorige eigenaar, toen hij tijdens een wandeling in Duitsland toevallig langs de hoeve kwam. Zijn besluit was genomen: hij kocht de woning, liet de houtstructuur balk voor balk afbreken en overbrengen naar België om hem daar op exact dezelfde manier weer op te bouwen. “Deze man was ongelooflijk gepassioneerd door de hoeve”, vertellen de nieuwe bewoners. “Hij en zijn gezin hebben hier jarenlang heel graag gewoond. Maar toen ze wat ouder werden, werd het onderhoud van zo’n groot huis te zwaar. Met pijn in het hart moesten ze besluiten om het te verkopen.”

Koop gesloten

De nieuwe bewoners waren op dat moment niet echt op zoek naar een nieuwe woning. “We droomden er wel van om ooit in een vierkantshoeve te wonen, maar dat leek ons iets voor later, op onze oude dag. Ik hield dus maar heel zijdelings de huizenmarkt in de gaten. Tot ik deze advertentie zag. Ik ben een kijkje komen nemen en was op slag verliefd. Ook mijn man was meteen overtuigd. We hebben de vorige eigenaar toen een brief geschreven. Dat we zijn woning prachtig vonden en dat we onze drie kinderen hier graag wilden laten opgroeien. En vooral: dat we ze met heel veel respect zouden renoveren. Misschien heeft dat de doorslag gegeven. Een week later was de koop gesloten.”

Loodzwaar

Toch wachtte het echtpaar toen nog een flink karwei. “De hoeve zag er heel anders uit dan nu. Hij was verouderd. Er zat bijvoorbeeld veel donker gekleurd glas in en veel bakstenen muurtjes. Je merkte gewoon dat hij niet meer voldeed aan de hedendaagse normen. Wij wilden hem lichter maken, met meer en grotere ramen, zachte kleuren, lichte materialen … Ik ben gepassioneerd door wonen en interieur, en besloot om alles zelf te doen. Van het ontwerp tot de keuze van materialen en de uiteindelijke inrichting. Heb ik dat even onderschat. Het was loodzwaar. Ik moest zoveel beslissingen nemen, met zoveel mensen contact opnemen en alles in het oog houden, zoveel winkels bezoeken en collecties bekijken … Om nog maar te zwijgen over alle onverwachte problemen en moeilijkheden die tijdens zo’n grote renovatie natuurlijk onvermijdelijk zijn. Toch is het allemaal heel snel gegaan: in zeven maanden tijd was de hele verbouwing klaar.”

1.200 jaar oud

Tijdens de verbouwing hielden de bewoners zich strikt aan hun belofte: ze renoveerden de hoeve met veel respect voor authenticiteit. “We wilden absoluut voorkomen dat de hoeve haar eigenheid zou verliezen. Daarom hebben we zoveel mogelijk materialen behouden. De antieke Bourgondische dallen in de vloeren van de leefruimtes bijvoorbeeld zijn nog steeds diezelfde als destijds in Duitsland. En ook al het hout is authentiek. Sommige balken in het plafond zijn meer dan 1.200 jaar oud! Ook wanneer we iets minder mooi vonden, hebben we geprobeerd om het te bewaren. Zo vonden we de tegels in de badkamer iets te rozig. Daarom hebben we ze laten polijsten en nu passen ze precies bij de nieuwe stijl. De betonnen en bakstenen muurtjes hebben we laten bepleisteren, zodat ze veel zachter zijn van kleur. En het hout hebben we meerdere keren laten zandstralen tot het lichter was. Zo konden we de materialen behouden en toch hedendaags maken.”

 

Bron: WONEN Landelijke Stijl 01-2018 | Tekst Evelien Roels | Fotografie Sarah Van Hove

Vorige artikel Volgende artikel

Gerelateerde artikelen

Shoppen in de stijl van

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties