Beschermde villa in de Brusselse rand

Toen dit gezin een beschermde villa in de Brusselse rand kocht, kwamen ze voor een behoorlijke uitdaging te staan: de authentieke charme van het huis bewaren en er tegelijkertijd een eigen invulling aan geven. Met veel oog voor detail zijn ze in die uitdaging geslaagd.

waar: Brussel
soort huis: villa
trefwoorden: landelijk

Goed compromis

Het is een keuze die veel gezinnen de laatste jaren wel vaker maken: een vlotte verbinding met de grootstad, maar toch voor de nodige ademruimte gaan door niet de stad zelf te kiezen. Ook de bewoners van dit huis behoren tot die groep. Zij waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe woonst toen hun oog op dit pand viel in de rand rond Brussel. Ze werden meteen verliefd op de authentieke uitstraling van de woning, die nog tal van originele elementen in goede staat bevatte.

Oorspronkelijke staat

Toen de bewoners zich meer gingen informeren, bleek het om een beschermde woning te gaan. Concreet betekent dat dat ze aan de buitenkant en aan de indeling niks mochten veranderen, maar dat de renovatie erop gericht moest zijn om het huis weer helemaal in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Een opdracht waar ze met glans in geslaagd zijn. Heel wat elementen lijken er altijd al geweest te zijn: de doorleefde eikenhouten balken op de bovenverdieping, het hellende deurtje richting de keldertrap, de charmante tweekleurige terracottavloer in de woonkamer… Toch zijn er wel degelijk heel wat nieuwe elementen aanwezig. De kroonlijsten van Orac bijvoorbeeld zijn gloednieuw, en hetzelfde geldt voor de plinten. “Die hebben we zelf gemaakt. Ze zijn dertien centimeter hoog en volledig waterdicht”, vertellen Mark en Mario van Den Stal hierover.

Modern comfort

Dat alles een authentieke uitstraling heeft, betekent niet dat modern comfort achterwege blijft. De kasten en lades in de keuken beschikken over de modernste schuif- en sluittechnieken en hetzelfde geldt voor de op maat gemaakte inbouwkasten in de slaapvertrekken. “De lades onderaan hebben we van tandemgeleiders voorzien voor optimaal comfort”, noemt Mark een voorbeeld op. Deze oude, beschermde woning heeft met andere woorden duidelijk zijn tweede adem gevonden.

Shop in hun stijl

Beschermde villa in de Brusselse rand shopping

Deze reportage is verschenen in ons boek WONEN Landelijke Stijl 2. Een luxeboek met 28 inspirerende woningen in landelijke stijl. Hier verkrijgbaar.

Bron: Wonen Landelijke Stijl juni/juli 2015 | Fotografie: Sarah Van Hove | Tekst: Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

Gerelateerde artikelen

Shoppen in de stijl van

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties