Als in een sprookje

Als je de Efteling als buur hebt, kun je haast niet anders dan een sprookjeshuis realiseren. Dat is dan ook precies wat Mary en Anton gedaan hebben en zelfs nog altijd aan het doen zijn.

Anders dan gepland

Aan het einde van de straat vangen we een glimp op van de gele slakken die zich op de monorail een weg door het Sprookjesbos banen. Tijd om het kind in ons los te laten en dit van naderbij te gaan bekijken, hebben we echter niet. Mary staat ons immers al op te wachten in de deuropening van het huis waar ze al ruim dertig jaar woont. “Het was aanvankelijk niet onze bedoeling om hier zó lang te blijven”, vertelt ze wanneer we even later samen met haar man Anton plaats hebben genomen in de woonkamer. “Ik studeerde nog toen we dit huis kochten. We zagen het toen vooral als een startershuis waar we slechts enkele jaren zouden blijven. Het is echter helemaal anders gelopen, want we zijn hier nog.”

Alle wensen vervuld

De laatste grote verbouwing dateert intussen van 2002. “Toen hebben we beneden wat bijgebouwd en ook boven hebben we er een stuk opgezet”, aldus Mary. “Op datzelfde moment hebben we ook de keuken en de open haard aangepakt. Toen die werkzaamheden achter de rug waren, hadden we het gevoel dat al onze woonwensen vervuld waren. Waarom zouden we dan verhuizen? In de loop der jaren hebben we het huis stap voor stap zodanig aangepast dat het helemaal ons huis geworden is. Vaak hebben we daar ook zelf bij geholpen. Zo hebben we het hele huis zelf geschilderd met warme Farrow & Ball-verven. Een hele klus als je weet hoeveel houtwerk er in dit huis uit 1950 zit.”

Romantische tuin

Naast het huis kreeg ook de tuin, waarin Anton veel van zijn vrije tijd doorbrengt, enkele jaren geleden een grondige make-over. “Alles begon twee jaar geleden nadat we op vakantie waren geweest in Italië”, legt Anton uit. Daar hadden we toen een toilet in een bijgebouwtje gezien. Dat wilden we ook, want op dat moment moesten gasten altijd enkele treden beklimmen voor ze het toilet konden bezoeken. Om dat te realiseren, moest de toenmalige vijver verlegd worden. Een tuinarchitect heeft ons toen geholpen om de tuin opnieuw in te delen, de vijver groter en dieper te maken en enkele grote dennen te rooien die veel zonlicht uit de tuin wegnamen. Het onderhoud van de tuin doe ik zelf. Op elk vrij moment kun je mij in de tuin vinden. Het is een romantische tuin met heel wat verrassende hoekjes.” Een van die verrassende hoekjes bevindt zich achterin de tuin: een bijzonder gebouw dat nog maar enkele jaren oud is, maar helemaal in het plaatje past. “Dat is mijn atelier waarin ik op vrije dagen louter als hobby kleding ontwerp”, vertelt Mary. “Op zaterdagen is het er vaak extra gezellig. Terwijl ik aan het ontwerpen ben, werkt Anton in de tuin, en af en toe komt hij dan aanschuiven voor een lekkere kop koffie of thee.”

Shop in hun stijl

als in een sprookje

Bron: Wonen Landelijke Stijl 02-2017 | Tekst Bert De Pau | Fotografie Jole Lemmens

Vorige artikel Volgende artikel

Gerelateerde artikelen

Shoppen in de stijl van

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties