Van de beurs naar je bord

Heb jij ons inspiratiehuis op de vt wonen&design beurs 2018 bezocht? Dan werd je ongetwijfeld getriggerd door de heerlijke geuren in onze keuken. Die waren onder meer de verdienste van kokkin Saskia Schepers van Cooker at Home. Enkele van haar meest gesmaakte recepten doet ze voor ons graag uit de doeken.

Venkelroomsoep

INGREDIËNTEN:
1 grote venkel (of 2 kleine), met het groen er nog aan • 2 gesnipperde sjalotjes • 1 eetlepel olie • 2 aardappelen, geschild en in blokjes • 5 dl kippenbouillon • 2 dl room • peper en zout • 1 eetlepel Pernod

AAN DE SLAG:
1 – Snijd de wortelaanzet en de stelen van de venkel. Houd wat mooi groen apart. Verdeel de venkel daarna in vieren, verwijder de kern en snijd in stukken.
2 – Bak de gesnipperde sjalotjes samen met de venkel in de olie in een pan op een laag vuur tot ze wat zachter zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Schenk de bouillon erbij en doe ook de in stukjes gesneden aardappelen in de pan.
3 – Breng het geheel op een hoog vuur aan de kook. Laat de soep vervolgens, onder gesloten deksel, 20 minuten koken op een laag vuur.
4 – Voeg de room toe en pureer de soep. Warm de soep nog even door, maar laat deze niet meer koken. Breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
5 – Roer de Pernod erdoor en verdeel de soep in kleine porties. Decoreer met een takje vengelgroen.

TIP VAN SASKIA:
In plaats van Pernod kun je ook een ander anijsdrankje, zoals Ricard of Pastis, gebruiken.

recepten beurs najaar havermout kokos koekjesHavermout-kokoskoekjes

INGREDIËNTEN:
75 gram zachte boter • 75 gram suiker • 75 gram bruine basterdsuiker • 1 ei • 75 gram bloem • 1/2 theelepel bakpoeder • 1/2 theelepel zout • 75 gram havermout • 75 gram kokos

AAN DE SLAG:
1 – Roer met een houten lepel de boter glad met de twee soorten suiker en het ei. Voeg bloem, bakpoeder, zout, havermout en kokos toe en roer alles tot een stevige massa. Rol er balletjes van ter grootte van een walnoot.
2 – Leg de koekjes op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets platter.
3 – Bak de koekjes ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °C. Laat ze nadien op een rooster afkoelen.

recepten beurs najaar walnotenZoet-zoute walnoten met rozemarijn

INGREDIËNTEN:
1 eiwit • 200 gram walnoten • 70 gram donkerbruine basterdsuiker • 1/2 theelepel fijngehakte verse rozemarijn • 1/2 theelepel fijn zout • 2 eetlepels sesamzaad • snufje cayennepeper

AAN DE SLAG:
1 – Klop het eiwit even los en meng de walnoten erdoor. Zorg ervoor dat alle kanten van de walnoten goed met het eiwit bedekt worden.
2 – Roer de basterdsuiker, de rozemarijn, het zout, het sesamzaad en de cayennepeper door elkaar. Schep dit grondig om met de walnoten.
3 – Leg de noten op een met bakpapier beklede bakplaat en let er daarbij op dat ze niet op of tegen elkaar aan liggen. Schuif de bakplaat 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 170 °C.
4 – Neem de bakplaat uit de oven en laat de walnoten even afkoelen. Haal ze daarna van de bakplaat en leg ze uit elkaar zodat ze even kunnen uitharden.

TIP VAN SASKIA:
Gebruik altijd een gestandaardiseerd maatlepeltje bij het afwegen van dit recept. De inhoud van een theelepel uit uw besteklade (2 à 3 ml) is veel kleiner dan een officiële maatlepel (5 ml), dus bij gebruik van een gewone theelepel krijg je de zoet-zoute walnoten niet goed op smaak.

recepten beurs najaar aga fornuisKoken met AGA

Saskia maakte bovenstaande gerechten – die ze putte uit haar eigen boeken ‘Het Grote Aga Menuboek’ en het ‘Aga Basiskookboek – klaar in en op een AGA-fornuis, dat in ons inspiratiehuis werd geleverd door DeNardi. Wil je graag meer weten over de eindeloze mogelijkheden van zo’n fornuis? Dan kun je hier terecht.

Bron beeld: fotografie Sarah Van Hove | Tekst & recepten Saskia Schepers (Cooker at Home)

Vorige artikel Volgende artikel

Gerelateerde artikelen

Shoppen in de stijl van

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties