DIY: leren vilten

Vilten is weer hip en trendy! En hier lees je hoe het in zijn werk gaat. Wie weet steek jij de leukste objecten in een vilten jasje en geef je het als cadeaus voor kerst?

Materiaal

 • Marseille-zeep in vlokken (1 liter heet water + 1 eetlepel zeepvlokken)
 • rieten matje
 • heet water
 • Merino wol (verkrijgbaar in hobbyhandel)
 • noppenfolie
 • vliegengaas of oud gordijn

Werkwijze

 1. Trek de wol open en leg op noppenfolie drie of vier lagen korte stukjes uiteengetrokken wol overlappend op elkaar. Leg elke laag in tegengestelde richting (dwars over elkaar).
 2. Leg nu vliegengaas over de lagen en druk de lucht er zoveel mogelijk tussenuit. Verdeel het warme zeepmengsel over het geheel en druk weer de lucht ertussenuit.
 3. Trek het vliegengaas per zijkant lichtjes naar boven en plooi de randen om. Dit om de zijkanten mooi recht en steviger te maken.
 4. Wrijf in kleine cirkelvormige bewegingen. Voeg indien nodig nog zeepmengsel toe. Wrijf tot het wolgedeelte stevig aanvoelt en verwijder het vliegengaas.
 5. Maak nu dezelfde cirkelvormige bewegingen rechtstreeks op de wol gedurende minstens vijftien minuten. Bevochtig geregeld bij met warm zeepmengsel. Als er te veel zeep uitkomt, dep het overtollige vocht dan met een handdoek weg. Ga door tot wanneer je aan de oppervlakte trekt er geen plukken meer uit te trekken zijn en het geheel volledig van de ondergrond loskomt als je eraan trekt.
 6. Neem nu de lap in beide handen en wrijf stevig met de hand. Wring overtollig vocht uit en wrijf weer verder tot je een stevig stuk verkrijgt. Je zal merken dat jouw lap ondertussen veel kleiner is geworden.
 7. Leg de wollen lap op de rieten mat en rol mat en lap samen op, maak nu rollende bewegingen. Herhaal deze handeling met het lapje in tegengestelde richting. Deze handeling noemen we vollen: het maakt alles steviger en vaster. Hoe meer je gaat vollen, hoe vaster de vilt wordt. Deze handeling kan je eveneens uitvoeren tussen een badstoffen handdoek.
 8. Smijt ten slotte de bijeengepropte lap enkele malen tegen de werktafel (ongeveer twintig keer). Dit maakt het vilt extra stevig. Let wel: het vilt wordt zo ook harder, deze techniek is dus niet geschikt voor bijvoorbeeld sjaals.
 9. Voeg een scheutje azijn aan het spoelwater toe en spoel het doekje goed uit. Hiermee spoel je de zeepresten uit en verkrijg je weer glans op de wol.

Praktische tip

Om meer druk op de ondergrond uit te oefenen zonder extra inspanning, kan je een stuk noppenfolie ondersteboven op de basis leggen en hierop wrijven. De noppen geven een extra wrijving.

Deco-idee

Van verschillende stukken vilt kan je bijvoorbeeld deze warme tochtrol, kussens of lampenkapjes maken. Puzzel kleine lappen vilt bij elkaar zodat je een mooie patchwork-uitstraling krijgt. Naai de stukjes vervolgens aan elkaar (met de hand gaat dit makkelijker dan met de naaimachine). Werk tot slot af met enkele houten knopen.

Bron: DECOREREN Landelijke Stijl najaar 2011 | Realisatie: Griet Bombeke van Kreatief Textiel | Fotografie: Jonah Samyn

Vorige artikel Volgende artikel

Gerelateerde artikelen

Shoppen in de stijl van

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties