De heerlijkste kerst ooit

Speciaal voor de feestdagen vroegen we Floor van Dinteren, het culinaire en creatieve brein achter  Floorabella, naar haar favoriete kerstrecepten. Ze voorziet ons van een heerlijke warme soep, een fris voorgerechtje en een hoofdgerecht om je vingers bij af te likken. Proef en geniet hieronder mee van haar persoonlijke recepten. 

Geroosterde pompoensoep

INGREDIËNTEN: 2 butternutpompoenen • 4 teentjes knoflook • 4 sjalotjes • bosje verse tijm • 4 el olijfolie • 4 el honing • 2 tl kaneel • 2 el bruine suiker • 1,5 liter paddenstoelenbouillon • bosje verse salie • roomboter om te bakken • gehakte walnoten

BEREIDING:
1 – Snijd de butternutpompoenen in grove stukjes, verwijder de pitjes en leg de pompoen op een ingevette bakplaat.
2 – Pel de sjalotjes en de knoflook en rangschik deze tussen de pompoen. Besprenkel de pompoen met wat grof gemalen peper en zeezout, 6 takjes verse tijm en een flinke scheut olijfolie en honing.
3 – Verwarm de oven en rooster de pompoen ongeveer een uurtje op 200° C.
4 – Verwarm 1,5 liter bouillon in een grote soeppan en voeg de geroosterde pompoen, sjalotjes, knoflook, kaneel en bruine suiker toe. Pureer het geheel tot een mooie, gladde soep.
5 – Smelt de roomboter in de pan en voeg de walnoten en salie toe. Bak deze in 5 minuten knapperig en garneer de soep hiermee. Maak het geheel af met een scheutje olijfolie.

Ricotta met vijgen, salie en honing

INGREDIËNTEN: 2 x ricotta • 4 el honing • 4 el olijfolie • 1 teentje knoflook • grof gemalen peper en zeezout • 4 verse vijgen • bosje verse salie • 50 gram roomboter • 1 tl bruine suiker

BEREIDING:
1 – Smelt de roomboter in een grote koekenpan. Roer de bruine suiker erdoorheen en blijf roeren met een houten spatel, totdat de suiker helemaal is opgenomen.
2 – Bak de salieblaadjes in 2 minuten knapperig en haal ze uit de pan.
3 – Drapeer de ricotta in een mooie stoere ovenschaal en verwarm de grill van de oven voor.
4 – Snijd de vijgen kruiselings in, knijp een beetje in de onderkant, zodat de vijgen mooi open gaan staan. Leg de vijgen bij in de ovenschaal.
5 – Doe de honing en olijfolie in een kom en pers de knoflook erboven uit. Roer alles goed door en besprenkel de vijgen en de ricotta hiermee.
6 – Je kunt de overgebleven salie als kwastje gebruiken. Bind deze bovenaan vast met een touwtje en smeer de vijgen in met het saliekwastje. De aroma’s van de salie zullen zich zo nog beter over het gerecht verspreiden.
7 – Verdeel de gebakken salie over de ovenschaal en maak het geheel af met wat grof gemalen peper en zeezout. Schuif de ricotta 8 minuten onder de gril.

Homemade hazenpeper

INGREDIËNTEN: 4 hazenbouten • 500 ml mooie rode port • 500 ml paddenstoelenfond • 1 pastinaak • 1 ui • 5 teentjes knoflook • bosje verse tijm • 4 laurierblaadjes • 8 kruidnagels • 8 jeneverbessen • 50 gram roomboter • grof gemalen peper en zeezout • 200 ml mascarpone • 200 ml pancetta • 500 gram gemengde paddenstoelen of kastanjechampignons • 2 dikke plakken kruidkoek • 100 gram pure chocolade • 4 el bessenjam

BEREIDING:
1 – Begin een dag van tevoren al met het marineren van de hazenbouten, zodat de smaken van de marinade lekker in het vlees kunnen trekken.
2 – Doe de bouten in een grote schaal en schenk de port en de fond erop. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagel en jeneverbessen toe.
3 – Snijd de ui in grove stukken en leg deze, samen met de knoflook, op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de ui 25 minuten, zodat de smaak van de ui en de knoflook nog voller en intenser wordt. Voeg de ui en de knoflook toe aan de marinade.
4 – Schil de pastinaak en snijd in hele kleine blokjes. Voeg deze toe aan de marinade. Laat de marinade op een koele plek een hele dag of nacht marineren.
5 – Zet een grote pan met dikke bodem op het vuur. Smelt hierin de roomboter. Haal de bouten uit de marinade, maak ze goed droog met een schone theedoek en bak ze aan beide kanten goudbruin en knapperig in de boter.
6 – Schep dan voorzichtig de groenten uit de marinade en bak deze mee in de boter. Voeg na 10 minuten de marinade toe en doe het deksel op de pan, zodat de boutjes lekker kunnen stoven. Laat het stoofpotje minstens 3 uurtjes pruttelen.
7 – Haal dan de hazenboutjes uit de pan en pluk voorzichtig het vlees van het bot. Bewaar het vlees in een kommetje. Verwijder dan de groenten uit de pan. Dit kan met een schuimspaan of u kunt de saus door een zeef gieten. Vang het kookvocht op.
8 – Snijd de paddenstoelen en pancetta in grove stukken en roerbak deze in de pan met een flinke klont roomboter. Voeg dan het hazenvlees toe, samen met de mascarpone, chocolade en bessenjam.
9 – Snijd 2 dikke plakken kruidkoek af en verkruimel deze boven de saus. Door de kruidkoek bindt de saus mooi en krijgt ze een heerlijk kruidige smaak die enorm goed samengaat met de smaak van haas.
10 – Roer alles goed door en laat de saus inkoken totdat er een mooie dikke saus ontstaat. Breng de saus eventueel nog op smaak met wat grof gemalen peper en zeezout.

En voilà, je bent klaar om aan tafel te gaan en te genieten van je zelfgemaakte feestdiner. Nog ruimte voor een dessert? Probeer eens een van deze heerlijke chocoladedesserts.

Smakelijk!

Bron beeld: Floor van Dinteren | in samenwerking met Floorabella

Vorige artikel Volgende artikel

Gerelateerde artikelen

Shoppen in de stijl van

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties