vtwonen

Deze Brasschaatse kasteelvilla is een beschutte parel

Het is haast zonde, hoe de lange, beschutte oprijlaan en groene omgeving deze Engelse kasteelvilla aan het oog onttrekken. Maar veilig en rustig is het zeker, want zo kunnen de bewoners ongestoord genieten van hun riante familiewoning in charmante, Engelse stijl.

waar: Brasschaat
soort huis: villa
trefwoorden: beige, hout, landelijk

Ontdekkingstocht

Volledig opgetrokken uit recuperatiematerialen, straalt de woning een rustieke charme uit. Met zijn vijf verschillende daken en antieke, Engelse schoorstenen doet niets de jonge Pronkstuk van de keuken is het zwarte Lacanche-fornuis. De rest van de moderne apparatuur zit esthetisch weggeborgen achter de kastenwand. De wandtegeltjes zijn van antiek Delfts blauw. leeftijd van dit bouwwerk vermoeden. “We lieten het huis bouwen in 2004,” vertelt de eigenaar, “maar het was voor ons erg belangrijk dat het een authentieke, sfeervolle uitstraling zou krijgen. Ook voor het interieur was dit een vereiste. Grote huizen gaan vaak gepaard met grote, uitgestrekte ruimtes, maar dat was niets voor ons. We kozen er bewust voor om de woning op te delen in meerdere, kleine kamers omdat we het gemakkelijker vinden om deze gezellig in te richten. In gigantische vertrekken gaat het knusse gevoel immers vaak verloren. Dat heb je hier niet. In elke ruimte hangt een andere sfeer, zodat je je soms op een ontdekkingstocht waant.” Toch krijg je – dankzij de strategisch geplaatste deuren – niet de indruk in een doolhof rond te lopen. Vanuit de bibliotheek aan de ene kant van de woning kan je namelijk doorheen het hele huis kijken, recht door het raam van de hobbykamer en zo de tuin in. Hierdoor, en ook dankzij de grote ramen in de andere kamers, zijn binnen en buiten heel nauw met elkaar verbonden.

Fel contrast

Het is haast niet te geloven dat er bij de indeling en inrichting van dit huis geen architect betrokken was. “Met uitzondering van het lichtplan namen we het volledige interieur zelf voor onze rekening”, vertelt de eigenaar trots. “We wilden de indruk wekken dat dit een oud huis is en dus kozen we voor kalkverven, oude verftechnieken en antieke meubelen. Natuurlijk moesten we ook rekening houden met de meubelen die we meebrachten uit onze vorige woning – die hebben we als eerste in ons interieurplan verwerkt – maar verder vulden we alles aan met bijzondere, oude kasten, tafeltjes en decoratie stukken die we her en der op de kop tikten. Het was een hele zoektocht, maar het resultaat mag er zijn. Met elk stuk dat we binnenbrachten, begon het huis meer en meer onze stempel te dragen en werd het een echte thuis.” In fel contrast met de traditionele uitstraling beschikken het huis en de tuin over talrijke moderne technieken: domotica, een Bang en Olufsen audiosysteem door de gehele woning, videofonie, drie alarmsystemen en een sproeiinstallatie met druppelbevloeiing. Authentieke charme en eigentijdse luxe gaan hier hand in hand.

Knappe oplossingen

Die luxe gaat trouwens nog heel wat verder dan infraroodbewaking en een automatisch gestuurd lichtplan. Het huis heeft alles te bieden wat je van een luxevilla verwacht, en zelfs meer. Zo zijn er maar liefst zeven slaapkamers, zes badkamers, een hobbyruimte, een bureau, een wellnessruimte, een bibliotheek, een ruime woonkamer, een luxueuze leefkeuken met open haard op tafelhoogte, een indrukwekkende inkomhal met keizerlijke trap en open gashaard, een wijnkelder en een geïntegreerde conciërgewoning. “We komen niets tekort”, bekent de eigenaar lachend. “Er is zelfs een vergunning voor een zwembad aanwezig, alleen zijn we er nooit toe gekomen om er een te plaatsen.” Verder zijn de eigenaars erg trots op de bijzonderheden van het huis. “Een mooi voorbeeld is de manier waarop in de inkomhal de open haard in de trap verwerkt zit. Het rookkanaal zit mooi verstopt achter een valse wand. Een knappe oplossing, want dit oogt een stuk esthetischer. Ook de waterput in de tuin en het verhaal achter de oprijlaan zijn erg interessant. Het zit ‘m in veel kleine dingen, maar net de som daarvan maakt dit huis zo sfeervol en uniek.”

Bron: WONEN Landelijke Stijl december/januari 2015/16 | Fotografie Jonah Samyn | Tekst Britt Slegers

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties