Binnenkijken in een hedendaags landelijke woning

Hun gezamenlijke liefde voor een hedendaags landelijke sfeer zette de bewoners ertoe aan om een nieuwe woning volledig in deze stijl te bouwen. In het interieur trokken ze die sfeer met warme materialen en hoogstaand vakwerk nauwgezet door.

Landelijke charme

Hoe hun woning eruit moest zien, daar hoefden de eigenaars niet lang over na te denken. Allebei hebben ze een grote voorkeur voor de hedendaags landelijke stijl. Toen ze de kans kregen om aan de kust een volledig nieuw huis te laten bouwen, hadden ze dan ook meteen een duidelijk beeld voor ogen. Ook voor het interieur. Om hun interieurideeën tot een goed einde te brengen, schakelden ze keukenbouwer Frank Tack in. “Ze wisten heel goed wat ze wilden en wij konden daar dan ook perfect op inspelen”, herinnert Frank Tack zich nog.

Speels variëren

De keuken zagen de bewoners als de centrale ruimte in huis en dat blijkt ook uit de toegepaste afwerkingsgraad. De werkbladen van verouderde Belgische hardsteen ogen elegant dankzij de afwerking met papegaaibek aan de voorzijde en met uitzondering van het robuuste Lacanche-fornuis zijn alle toestellen discreet weggewerkt. Het is echter vooral eikenhout dat een centrale rol speelt in deze ruimte. “Een warm materiaal dat geen geheimen meer voor ons kent, aangezien onze firma al aan de derde generatie houtbewerking toe is”, aldus Frank. Als aanvulling van de lange eettafel kozen we voor op maat gemaakte inbouwkasten van gelakt eiken, die we met het oog op onderhoudsvriendelijkheid van verschillende lagen tweecomponentenvernis voorzien hebben. Na het lakken hebben we alles nog wat doorgeschuurd om het een verouderde uitstraling te geven.” Alle kasten vormen een harmonieus geheel en de tint van de zelliges achter het fornuis sluit er eveneens mooi bij aan, maar toch valt ook de grote variatie op: open kasten versus gesloten kasten en kaderdeuren tegenover beplankte deuren. “Zo’n variatie is typisch iets wat we altijd proberen toe te passen. Dat maakt het geheel speelser.”

Harmonie

Het materiaal- en kleurgebruik van de keuken vormde ook de basis voor de rest van het interieur. Dat valt op in de bijkeuken, maar evenzeer in de woonkamer, die we vanaf de keuken via een op maat gemaakte binnendeur bereiken. Die woonkamer is, weliswaar zonder visueel onderscheid, onderverdeeld in een kleinere zit- en leeshoek met tv en een grotere zithoek met haard. “Bij de zit- en leeshoek hebben we twee wanden volledig voorzien van lage, gesloten kasten met kaderdeuren in combinatie met enkele hoge, open kasten met legplanken. Leuk detail bij die open kasten is dat we ze aan de binnenzijde voorzien hebben van ‘woutermannetjes’, zodat de bewoners indien ze dat willen kunnen variëren met de hoogte van de legplanken.” De zijwanden van de hoge kasten hebben dan weer een beplankte afwerking en die komt ook terug bij het op maat gemaakte meubel rond de ingebouwde gashaard. Wanneer we die planken van iets dichterbij bekijken, merken we dat die een minder verouderd effect hebben dan die in de keuken. “We hebben die inderdaad niet extra doorgeschuurd. Het was een bewuste keuze om in verschillende ruimtes voor verschillende afwerkingen te kiezen. Als we alles op identiek dezelfde manier zouden doen, bestaat het risico dat het te eentonig wordt. Nu krijg je een heel levendig interieur, maar waarin alles toch mooi in harmonie met elkaar is.”

Slimme oplossingen

De overige ruimtes onderstrepen die filosofie treffend. De vestiairekast in de traphal bijvoorbeeld kreeg geen gelakte afwerking, maar werd enkel vergrijsd, zodat de natuurlijke uitstraling van het hout overeind blijft. De kast sluit daardoor ook mooi aan bij de eikenhouten trap naar de eerste verdieping, waar we nog een ruimte aantreffen waar eikenhout in zijn natuurlijke vorm domineert: het bureau van de man des huizes waarin hij (potentiële) klanten ontvangt. Wat hier echter nog meer opvalt is dat elke vierkante centimeter optimaal gebruikt werd. Zo ving Frank Tack de beperkte loopruimte onder het schuine dakgedeelte op door er een houten bureaublad te voorzien. Zo’n oplossing vinden we eveneens terug in de kinderkamers, met dat verschil dat het natuurhout daar weer gecombineerd werd met grijze kasten. Niet gelakt deze keer, maar met borstelstreepverf. “De borstelstrepen blijven zichtbaar, waardoor je een interessante extra structuur krijgt.”

Kleine details

De master bedroom mocht nog net een tikkeltje warmer ogen dan de rest van het interieur. Daarom kozen de bewoners in samenspraak met Frank Tack voor een kamerhoge lambrisering, afgewerkt in een beduidend donkerdere grijstint. Een witte schuifdeur geeft de bewoners toegang tot de badkamer, waar we de sfeer door het kraanwerk, het bad op pootjes en de sierlijke wastafels in een wat klassiekere, Engelse sfeer kunnen categoriseren. De spiegels boven de wastafels en de lambrisering zijn opnieuw het werk van Frank Tack en zijn team. “Het smalle kroonlijstje bovenaan de lambrisering loopt in één stuk door over de hele ruimte. Dat oog voor detail komt in de hele woning terug. Alles is perfect in evenwicht.”

Bron: in samenwerking met Frank Tack | Tekst Bert De Pau | Fotografie Jonah Samyn

Vorige artikel Volgende artikel

Gerelateerde artikelen

Shoppen in de stijl van

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties