vtwonen

Ardense gastvrijheid in een kasteel

Ettelijke scoutskampen en heel wat familievakanties bracht hij er door. La Roche had geen geheimen meer voor Oost-Vlaming Thierry Beirens. Het Ardense stadje bleef dan ook jarenlang een aantrekkingskracht op hem uitoefenen, en hij besloot er een kasteel te kopen.

waar: La Roche
bewoner(s): Thierry
soort huis: Kasteel
soort bouw: Bestaande bouw
trefwoorden: landelijk

Ommekeer

Het schitterende domein van Château Beausaint is drie hectare groot en kijkt uit op de heuvels rond La Roche, de parel van de Ardennen. Thierry bracht hier een deel van zijn jeugd door, zijn ouders hadden er een chalet. Een tweetal jaren geleden besloot hij om hier zelf een vakantiehuis te kopen. “We gingen op zoek naar een buitenverblijf voor een zestal personen, maar het draaide ietwat anders uit. Hoewel ik al iets concreets op het oog had, kreeg ik de tip van mijn broer Miguel dat er in de buurt een kasteel te koop stond. Toen we een kijkje kwamen nemen, waren we er direct verliefd op. Hier hing toen al zo veel sfeer, ik twijfelde niet en de verkoop werd nog diezelfde dag gesloten. Het pand was weliswaar gedateerd, maar ik zag meteen het potentieel. Uiteraard was dit ineens een ander verhaal. In de plaats van een vakantiehuis voor zes à acht personen, werd het een kasteel voor maar liefst 26 gasten. Maar we zagen de mogelijkheden van verhuur voor grotere groepen, seminaries voor bedrijven, enzovoorts.”

Tijdloze klasse

Om die uitstraling van vroeger te bewaren, besloot Thierry om zo veel mogelijk de oorspronkelijke vloeren te behouden. Voor de tegel vloeren in de nieuwe badkamers hoefde hij niet ver te zoeken, vermits hij zelf bestuurder is van Van Akelyen, een bouw- en tegelhandel in Zele. Voor de aankleding besloot hij om met Flamant in zee te gaan. “Ik kende Flamant van de foto’s in magazines, de gezelligheid en warmte spraken mij aan. Het merk straalt een tijdloze klasse uit, maar tegelijk ook gastvrijheid en wij wilden een familiale sfeer voor het kasteel. Het interieur mocht er niet uitzien als een showroom, maar net heel naturel en leefbaar.”

Geheime gang

Een verbouwing is altijd een beetje een avontuur. “We zijn tijdens de werkzaamheden ook op verrassingen gestoten, zoals een oude wateropvangplaats met een gewelf en ook een geheime gang die in de kelder vertrekt en twintig meter verderop in de tuin uitkomt. Of het een vluchtweg was van tijdens de oorlog of een tunnel om een maîtresse naar binnen te smokkelen, dat weten we niet. Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijk informatie over het kasteel op te zoeken, maar La Roche werd tijdens de oorlog zwaar getroffen en er is helaas nog weinig documentatie voorhanden. We moeten dus vooral terugvallen op verhalen van de buurtbewoners. De lokale bevolking heeft ons trouwens heel vriendelijk onthaald. En die gastvrijheid willen wij nu naar onze gasten toe eveneens uitdragen.”

Bron: WONEN Landelijke Stijl editie 02-2016 | Foto’s Claude Smekens | Tekst Marie Masureel

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Tanja Valkenburg op 14 juli 2016 om 22:41

Wat ongelooflijk mooi!! Zo stijlvol en gedurft. Wat lijkt me dat heerlijk om zo mooi te mogen wonen-:)

Shop suggesties

Inspiratie suggesties