Stap voor stap een nieuwe tuin

Afbeelding BD16--findio tuin

Vind jij een buitenruimte bij  je huis belangrijk? Dan is een lekkere tuin natuurlijk een droom. Heb je een tuin die niet helemaal naar je zin is en wil je die volledig op de schop gooien of is het toch verstandiger om je wensen in een nieuw huis te vinden en is verhuizen een goeie optie voor jou. Met de ‘verbouwen of verhuizen’- test, kom je erachter of je moet gaan verbouwen of verhuizen. Deze test wordt mede mogelijk gemaakt door financieringsmaatschappij Findio, hoofdsponsor van de beurs.
Ga hier direct naar de test.

Als je besluit je tuin grondig te gaan verbouwen, dan is het verstandig eerst een wensenlijstje te maken. Wat vind je het belangrijkste in de tuin: een zonnig terras, een vijver, een tuinhuisje, een grote border of moet de tuin juist onderhoudsvriendelijk zijn? Vind je het lastig zelf te bepalen hoe jouw droomtuin eruit moet komen te zien? Laat je dan inspireren door anderen. Dit kan bijvoorbeeld via Pinterest of het bijwonen van een lezing op het gebied van tuinen.

Budget bepalen
Denk ook na over de financiering. Want net als bij een verbouwing van je huis, kan een verbouwing van de tuin ook behoorlijk in de papieren lopen. Van zeer bescheiden ontwerp tot aanleg, ben je zomaar € 3000 verder. Het tienvoudige, voor een tuin van een gemiddelde woning, komt ook voor. Wat heb jij over voor de tuin? En heb je dat geld zelf, of sluit je er liever een lening voor af?

Het tuinontwerp
De hovenier maakt het tuinontwerp. Voor een ontwerp van 100 m2, betaal je ongeveer € 500. Wil je er ook een gedetailleerd beplantingsplan bij, dan komt er gemiddeld 50% bovenop de prijs. Kijk voor een goede hovenier bij jou in de buurt eens hier. Je kunt ook zelf een ontwerp maken. In het artikel ‘Tuin ontwerpen’ lees je hoe je zo’n tuinplan aanpakt.

Prijsonderhandeling
Als het tuinontwerp naar je zin is, kun je onderhandelen over de prijs van het aanleggen. Kijk goed waar ruimte is om te besparen. Zijn er werkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren? Laat je de hovenier al het materiaal leveren, of ga je zelf op zoek naar aanbiedingen? Als het tuinplan definitief is en de offerte is geaccepteerd, kan de hovenier aan de slag.

Voorbereiden
Heb je mooie beplanting staan die niet past binnen het nieuwe tuinontwerp, dan kan het de moeite lonen deze op Marktplaats aan te bieden. De tuin verder leeghalen is vaak een klus om zelf te doen.

Tuin aanleggen
Het echte werk kan beginnen. Op de plek waar het terras komt, zal zand worden gelegd, de borders worden voorzien van vruchtbare, zwarte grond, beschutting, tuinhuisje, bestrating, verlichting, kortom alles wat jullie hebben afgesproken wordt aangelegd of opgebouwd. Als laatste volgt de beplanting.

Onderhoud
Laat de hovenier een onderhoudsplan leveren. Hierin zet hij precies welke planten, wanneer moeten worden gesnoeid. Handig, hoef je het alleen nog maar even op de kalender te noteren. Wist je trouwens dat je op vtwonen.nl/tuinieren ook veel tips vindt over het onderhoud van je tuin?

Let op! Geld lenen kost geld

Financieren

Wat als je het geld voor al deze kosten niet hebt? Je kunt ervoor kiezen om hiervoor een lening af te sluiten. Natuurlijk moet je zorgvuldig bekijken hoe hoog jouw maandlasten dan worden en of je die wel kunt dragen. Op de site van online financieringsmaatschappij Findio lees je precies wat de mogelijkheden zijn.

Over Findio

Findio biedt je de mogelijkheid om zélf – online – een lening aan te vragen, zonder advies. Op Findio.nl bekijk je zelf welke lening het beste bij jou past. Nadat je de gevraagde gegevens hebt ingevuld, lees je of je voor een lening in aanmerking komt. Zo ja, dan ontvang je binnen 30 minuten een geheel vrijblijvende offerte in je mailbox. Nieuwsgierig geworden naar de ervaring van andere Findio-klanten? Lees hun beoordelingen, Findio scoort hoog op klanttevredenheid!

Vorig artikel Volgend artikel

Schrijf een bericht