vtwonen

Villa 'La Maison de Jeanne' in Tongeren

Toen Katrien en haar man Koen de villa van diens grootmoeder Jeanne in Tongeren konden kopen, betekende dat een droom die uitkwam. Katrien zei vaarwel aan de modewereld en maakte van haar huis een warme, eigenzinnige woonplek én showroom.

waar: Tongeren
bewoner(s): Katrien en Koen
soort huis: villa
trefwoorden: landelijk, zwart, wonen landelijke stijl

Passie

“Het idee om van mijn passie mijn werk te maken, groeide eigenlijk al in onze vorige woning. Mijn man, die een parketzaak heeft, bracht regelmatig klanten naar huis om onze vloer te laten zien. Maar vaak zaten die mensen ook met andere vragen over hun interieur en onze woning inspireerde hen. Toen we de kans kregen het huis van Koens grootmoeder te kopen, besloot ik de stap te wagen en mij als interieurstyliste te lanceren. We gaven de villa uit de jaren zestig een nieuwe bakstenen gevel en terras en begonnen nadien in te richten Aanvankelijk waren we van plan om enkel de begane grond open te stellen voor onze klanten, maar naarmate de werken vorderen, groeide het idee om van ons huis één grote showroom te maken die zowel een interieurzaak, inspiratieplek als winkel is,” vertelt Katrien.

Eigenzinnig

Katrien deed geen toegevingen in haar interieur. “Ook als dit geen showroom zou zijn, dan zou mijn huis er identiek uitzien. Hier voelen mijn man en ik ons thuis.” Zelf omschrijft ze haar stijl als ‘eigentijds klassiek maar ook een tikkeltje eigenwijs en ongewoon. Dat eigenwijze blijkt vooral uit het behang met gedurfde motieven, de gitzwarte keuken en de ongebruikelijke, donkere kozijnen. “Veel mensen vinden zwart wel mooi, maar ze zijn bang om het te gebruiken. Dit is een manier om ze te laten zien dat zwart echt heel smaakvol kan zijn.”

Afbakenen met kleur

Samen met grijs en beige zet zwart de toon in de zithoek, eetkamer en keuken die rustig in elkaar overlopen. Natuurlijke materialen overheersen hier, leder en eikenhout in het bijzonder. Toch zijn er kleine kleurverschillen die op subtiele wijze de verschillende functies afbakenen. De luchters boven de eettafel en de keuken hebben zilverkleurige accenten die refereren aan de verchroomde kraan. Boven de zithoek hangt een gelijkaardige luchter, ditmaal in bronstinten die terugkeren in de glazen kandelaars en kapjes van de staanlampen. De zwarte keuken was een showroommodel dat Katrien en Koen ‘verlandelijkten’: zo werd het composieten werkblad vervangen door een exemplaar van blauw hardsteen en achter de kookplaat hangen zelliges.

Romantisch

Naarmate we hoger gaan en het licht diffuser wordt, verzacht het kleurenpalet. Centraal in de slaapkamer staat een elegant, romantisch bed met eiken frame en beige linnen bekleding met dezelfde gebogen lijnen die we ook bij de rest van het meubilair tegenkomen. De kamer leidt naar een groot terras, eveneens van eikenhout, dat een adembenemend uitzicht op de groene omgeving biedt. In de badkamer vormt het klassieke, vrijstaande bad de blikvanger. De douche met grote glaswanden oogt neutraal, om de intieme sfeer die hier heerst niet te verstoren.

Speelterrein

Nog een trap hoger ligt de zolder, die Katrien en Koen verbouwden tot een tweede gezellige leef- en eetruimte waarin ze zich kunnen terugtrekken na een drukke werkdag. Het hoge plafond is bedekt met eikenhouten planken, net zoals de lambriseringen. De rest van het kleurenpalet is hierop afgestemd: warmgrijs op de muren, lichtgrijs voor de eettafel en stoelen. We bevinden ons in weer een ander, lichter universum. “Met deze ruimte wil ik dan ook laten zien hoe je kunt diversifiëren binnen de klassiek-landelijke stijl,” zegt Katrien.

Huiselijke sfeer

Of het nu om familie, vrienden of klanten gaat, iedereen moet zich hier thuis kunnen voelen en niet het gevoel hebben dat ze in een showroom zijn beland. De juiste sfeer creëren is daarbij essentieel. “Verlichting is heel belangrijk. Ik werk veel met staan- en tafellampen. Die creëren onmiddellijk veel gezelligheid.” Ook de texturen en prints van behang en stoffen dragen bij tot een warm, rijkelijk gevoel. Katrien maakt er veelvuldig gebruik van, zonder te overdrijven. “Omdat alles te koop is in dit huis, verandert het  interieur veel, en dat geeft mij de kans om veel te experimenteren. Inrichten gebeurt altijd vanuit een buikgevoel. Ik had dan ook onmiddellijk een naam voor dit huis: La Maison de Jeanne.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl juni/juli 2015 | Fotografie: Stefanie De Neve | Tekst: Emmy Toonen

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties