vtwonen

Rijhuis met tijdloze glans in Oirschot

Van hun rijhuis hebben Florianne en Bobby een echt paradijs weten te maken voor zichzelf en hun twee zoontjes Boet en Matz. Het stel creëerde met sleetse kleuren, kalk- en krijtverven, unieke decoraties en een slimme indeling een heel persoonlijk interieur.

waar: Oirschot
bewoner(s): Florianne, Bobby, Boet en Matz
soort huis: rijhuis
trefwoorden: wonen landelijke stijl

Uitbreidingsplannen

Het huis van Florianne en Bobby ligt in het Brabantse dorp Oirschot. “Het is hier heerlijk rustig”, vertelt Bobby, terwijl hij voor zoon Boet een banaan in plakjes snijdt. “We wonen in een doodlopende straat, dus er is alleen bestemmingsverkeer. Verder is alles wat we nodig hebben aanwezig: warenhuizen en de markt zijn op loopafstand.” De woning bood mogelijkheden voor uitbreiding en aanpassingen. Zo konden ze de voorkant uitbouwen, een nieuwe keuken plaatsen en een veranda maken. Eerst wilden ze wachten tot hun zoontjes iets ouder zouden zijn. Maar uiteindelijk besloot het stel niet te wachten en maakten ze een ontwerp. De eerste stap naar een prachtig interieur was een feit.

Foto’s en berichtjes sturen

Florianne en Bobby realiseerden hun tijdloze woning in een relatief snel tempo. Er kwam een uitbouw, een buitenveranda en een compleet nieuwe indeling van de woonruimte. Daarnaast pakten ze de hal, de bijkeuken, de kinderslaapkamers en hun eigen slaapkamer grondig aan. En dat alles in een landelijke stijl. “Als we iets willen, dan gaan we ervoor”, aldus Florianne. “Toen we met de nieuwe inrichting en indeling bezig waren, hielden Bobby en ik elkaar constant op de hoogte via foto’s en berichtjes zoals ‘Hoe vind je deze kleur?’ of ‘Wat vind je van deze tafel?’”. Aan de hand van gestuurde foto’s en kleurstalen konden ze meteen een kleur of materiaal uitkiezen.

Voorsprong

Florianne en Bobby baten de woonwinkel Woonarsenaal uit, waarmee ze ook deskundig advies geven en verschillende meubelen op maat maken. De twee zijn zich ervan bewust dat ze met hun woonwinkel een voorsprong hebben. “Bovendien heeft Bobby echt twee rechterhanden, hij maakt alles! En met mijn gevoel voor decoraties en kleur – door mijn achtergrond als visagiste, kapster, schoonheidsspecialiste en kleuradviseur – vullen we elkaar perfect aan. We weten van elkaar wat we mooi vinden, wat bij elkaar past en we zien het resultaat meteen voor ons. We vormen echt een team.”

Kalk- en krijtverf

De twee vormen een energiek team dat de landelijke stijl een warm hart toedraagt. Beiden zijn dol op natuurlijke materialen, zoals linnen, katoen, eikenhout en natuursteen. De schoonheid van al deze materialen combineerden Florianne en Bobby met kalk- en krijtverven van Mia Colore, waar het Woonarsenaal dealer van is. Ze gebruikten krijtverf voor de benedenverdieping, kalkverf voor de slaapkamers. Het koppel koos bijvoorbeeld Etna Ashes voor de eetkamer, Soft Leather in het toilet en Grand Canal in de hal. “Mia Colore levert kleuren die je eerder verwacht in Toscane, in de Algarve of in Griekenland. Het is een merk dat helemaal bij ons, bij ons interieur en bij onze zaak past.”

Overal contact

Dat Bobby bijzonder handig is, bewijst zo ongeveer de hele woning. Hij realiseerde niet alleen de gehele keuken, hij maakte ook een televisiekast op maat en eikenhouten schuifdeuren tussen de hal en de bijkeuken en zorgde daarnaast voor tegels in de hal en op het terras. Met massief eiken planken maakte hij decoraties, flessen en boeken. Zelfs de grote veranda voorzag hij eigenhandig van beweegbare daklamellen. De keuken installeerde hij in het centrum van het huis, tussen de eetkamer en de woonkamer in. “We wilden een open keukenopstelling”, vertelt Florianne. “We wilden om de keuken heen kunnen lopen en toegang hebben tot de eetkamer, de hal, de trap en de woonkamer. We vinden het een heerlijke leefruimte geworden. Waar we ook zijn, we hebben overal contact.” De eetkamer achter de keuken werd over de breedte van het huis ingericht, zodat er voldoende ruimte was voor een lange tafel met acht linnen stoelen. Ook hier maken enkele grote accessoires de ruimte af. Een houten vloerenwals is bijvoorbeeld omgetoverd tot lamp. Een enkele muur heeft Bobby naadloos behangen met behang van Flamant, terwijl Florianne zorgde voor taupekleurige gordijnen van taft. “We wilden een tijdloze en leefbare eetkamer.”

Deco met een verhaal

Al horen de keuken en de eetkamer bij elkaar, het smalle schouwtje met een houtgestookte haard vormt toch een soort grens. Boven de haard hangt een hertengewei. Het lijkt een voor de hand liggende decoratie, maar het is er wel een met een verhaal. “Mijn overgrootvader werkte als koetsier op een landgoed”, aldus Bobby. “Hij had er ook een jachtvergunning. Dit is zijn jachttrofee van wel tachtig jaar geleden. We hebben meerdere spullen met een geschiedenis: de grote zwarte kist in de eetkamer bijvoorbeeld, was de wapenkist van mijn opa. Nu ligt er speelgoed in.” In de woonkamer zorgde Florianne voor de nodige sfeer met een grote taupe hoekbank en een hoge houten wijntafel met een stenen lamp. Haast overal koos ze voor jaloezieën of shutters, wat zorgt voor een open sfeer.

Geen gewoon rijhuis

De slaapkamer van Bobby en Florianne is romantisch. Het hoge bed bekleedde Florianne met linnen kussenslopen van Arte Pura op een sprei van Koeka. “Dit was eerst een heel gewone zolder”, aldus Bobby. “We hebben een afscheiding gemaakt tussen het vrijstaande bad en het bed.” Vlak voor de schouw zorgde Bobby voor een mooie wasplaats: een sleetse tafel met daarop een unieke wasbak en erboven een grote spiegel. “De wasbak is een riviersteen, die doormidden is gezaagd, vervolgens uitgehold en geslepen.” Ook aan het terras en de tuin is veel aandacht besteed, met leuke accessoires zoals een grote elandkop aan de muur, mooie planten, een schommel… De buitenwanden zijn afgewerkt met Abruzzo van Mia Colore. Met een bescheiden buitenkeuken onder het afdak geniet het gezin hier van de gerechten die Florianne, liefst met natuurlijke ingrediënten, klaarmaakt. Gewoon rijhuis? Nee hoor.

Bron: Wonen Landelijke Stijl december/januari 2014/15 | Fotografie: Stefanie De Neve | Tekst: Anja Bemelen

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties