vtwonen

Pastoriewoning met een mix van landelijk en Engels

Een keer in hun leven een eigen huis bouwen en inrichten, dat was de grote wens van Rolanda en Paul. Nu staat hun pastoriewoning er, ingericht in een verfijnde mix van landelijk en Engels. “Aan ieder detail hebben we veel aandacht besteed. Zo is het echt ons eigen huis geworden.”

waar: Bommelerwaard
bewoner(s): Rolanda en Paul
soort huis: pastoriewoning
soort bouw: nieuwbouw
trefwoorden: landelijk, nieuwbouw, wonen landelijke stijl

Van Engels naar landelijk

“Paul en ik wilden altijd al een eigen huis bouwen, helemaal naar eigen smaak”, vertelt Rolanda. “Onze droom was landelijk wonen, maar niet overal ver vandaan!” In 2007 viel hun oog op een bouwkavel in de Bommelerwaard, centraal gelegen in Nederland en vlak bij de snelweg. Precies wat ze zochten. Polders en vergezichten alom, maar toch vlak bij een dorpje en enkele grote steden. De knoop was snel doorgehakt. Van hun droominterieur hadden ze ook al een goed beeld, want Rolanda is al jaren een fervent lezeres van WONEN Landelijke Stijl. “Ik zag het tijdschrift evolueren van een warme Engelse stijl naar een rustige landelijke stijl. Zelf ben ik ook meer opgeschoven naar die pure uitstraling van de landelijke stijl, maar de verfijnde Engelse sfeer ben ik ook altijd blijven waarderen.” De bewoners zochten naar een overzichtelijke structuur, pure materialen en een losse, weelderige sfeer. Landelijk en Engels subtiel verenigd. “Het geeft rust als beide in evenwicht zijn.”

Ideeën sprokkelen

Terwijl ze het interieur al aardig voor ogen hadden nog voordat er een schop in de grond was gestoken, kostte het nog even wat tijd om de buitenkant goed in beeld te krijgen. “We gingen rondrijden en huizen kijken om ideeën op te doen. Een paar dorpjes verderop zagen we precies wat we wilden. Een rustige klassieke bouw. Via via konden we het huis binnen bekijken en zo kwamen we in contact met bouwbedrijf Robbemondt uit Nederhemert. Deze aannemer had aan een half woord genoeg. Niets was te veel gevraagd. Hij bleek helemaal op dezelfde lijn te zitten.”

Iedere vrije minuut

En zo borduurden ze voor de buitenkant van hun droomhuis voort op het huis dat hen zo wist te inspireren, terwijl het binnen helemaal hun eigen creatie werd, zowel de indeling als de inrichting. Rolanda heeft alles zelf bedacht. “Paul vindt het prima dat ik alles uitzoek; hij laat het ‘denkwerk’ graag aan mij over. Gelukkig vindt hij de landelijke stijl ook het mooist”, lacht ze. “Maar hij is heel handig en heeft heel veel zelf gedaan: schilderen, badkamer installeren, meubels bouwen. Ik ben blij met zo’n handige man.” Iedere vrije minuut waren ze met hun huis bezig. Urenlang waren ze aan het schetsen en tekenen. Ook bezochten ze diverse antiek- en rommelmarkten. Toch groeide het project hen niet boven het hoofd. Dankzij alle vakmensen waarmee ze samenwerkten. Maar ook door Rolanda zelf.

Visualiseren

Ze had immers het voordeel dat ze vanaf de tekening alles heel goed kon visualiseren. “Ik zag het al helemaal voor me. Als je in gedachten alles goed kunt voorstellen, kun je het ook realiseren.” Zo heeft ze van tevoren samen met de aannemer nagedacht over de plaatsing van de leidingen en het lichtplan, en wat er nog allemaal bij komt kijken. De indeling, de aankleding, zelfs de keuken hebben de bewoners zelf ontworpen. “Die keuken kwam er wel iets later. We hebben een tijdje met een noodkeuken moeten werken, terwijl we al in het huis woonden. Liever even sparen voor iets dat echt goed is, vinden wij, dan haast maken en genoegen nemen met minder. Voordeel is dat je zo beter de praktische kant ervaart en merkt wat je nodig hebt. We wilden in ieder geval voldoende bergruimte en we ondervonden dat een keukeneiland heel handig zou zijn.” Zo groeide er een handige landelijke keuken met een Engels tintje. En met een robuust Boretti-fornuis als middelpunt.

Knus en besloten

Dat de keuken aan de voorzijde van het huis moest komen, was ook iets dat al snel duidelijk was. “Ontbijten met de ochtendzon, heerlijk.” Het is een fijne, lichte ruimte dankzij een flink aantal ramen. Een lange zichtlijn leidt via glas-in-loodschuifdeuren van de eethoek en keuken aan de voorzijde naar de zithoek aan de achterzijde, dicht bij de tuin. De schuifdeuren tussen keuken en zithoek zijn een bewuste keuze. “Ik hou van knus, niet van al te grote ruimtes. Dankzij de schuifdeuren kunnen we wisselen tussen open en gesloten.” De badkamer daarentegen mocht best groot zijn. “Die wordt intensief gebruikt. Het is fijn als er genoeg ruimte is om te bewegen.” En zoals het gaat wanneer je je eigen huis bouwt, werd de badkamer precies zoals ze zelf wilden, ruim en praktisch met een warm tintje in de vorm van Engels sanitair en dito radiator.

Liefde voor krijtverven

De badkamer past mooi in het plaatje van het hele huis: een aangename mix van landelijk en Engels, een warme maar rustige stijl met veel matte tinten. Begrijpelijk dat Rolanda zo gecharmeerd is van matte krijtverven. Ze putte dankbaar uit de collecties van Farrow & Ball, Painting the Past en Pure & Original. Voortdurend lagen er kleurenwaaiers op tafel. “Ik hou van die fijne poederachtige uitstraling van hun verven. En ze zijn zo makkelijk om mee te werken!” Want muren verven, dat deed ze allemaal zelf. “Altijd weer spannend als er een kleur op de muur kwam.” En het hield niet op bij de muren. Ook veel oude meubels werden door Rolanda en Paul eigenhandig in een nieuw jasje gestoken. Oud grenen werd omgetoverd in Old White en vergrijsde tinten. Hoogglans moest plaatsmaken voor zijdeglans en mat. Ze besluit: “Het was een ontzettend leuk en bijzonder proces om het huis van tekening tot realiteit te zien groeien. Temeer omdat je ieder detail zelf kunt bepalen. Niets hebben we aan het toeval overgelaten. We hebben nu een prettig warm huis, waarin we met veel plezier wonen. Alles is op zijn plek gevallen.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl februari/maart 2014 | Tekst: Monique Geertsen | Fotografie: Sarah Van Hove

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties