vtwonen

Huis in pastoriestijl nabij Sint-Niklaas

Frederik en Leentje droomden al lang van een huis in pastoriestijl ‘zoals in de boekjes’. Jarenlang leek die droom onbereikbaar, maar enkele jaren geleden zagen ze die toch werkelijkheid worden.

waar: Sint-Niklaas
bewoner(s): Frederik en Leentje
soort huis: vrijstaand huis
soort bouw: nieuwbouwwoning
trefwoorden: landelijk, vloer, nieuwbouw, wonen landelijke stijl

Toevallige vondst

De straat waarin het huis staat, in een groen gebied nabij het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas, bestaat nog grotendeels uit braakliggende bouwgronden. Het verraadt meteen dat het hier om een nieuwbouwwoning gaat, maar een doordeweeks verkavelingshuis is het allerminst. Met zijn speelse vormgeving en gerecupereerde bouwmaterialen grijpt de woning meteen de aandacht van voorbijgangers. Dat het huis vandaag precies op deze plek staat, is deels een toevallige speling van het lot. “Tijdens een fietstocht kwamen we hier voorbij en viel ons oog op dit perceel met een voor ons aanvaardbare grootte”, doet Frederik het verhaal. “Niet veel later was de aankoop beklonken.”

Speels resultaat

Nadien duurde het nog vier jaar voor Frederik en Leentje effectief hun woning betrokken. “We wilden dat onze droomwoning helemaal perfect zou zijn en we hebben er dan ook ruim de tijd voor genomen”, aldus Frederik. “Bovendien hebben we het bouwproces zelf gecoördineerd en zijn we zelf op zoek gegaan naar de juiste stielmannen. Een van hen was architect Jurgen Weyne. Hij begreep meteen de stijl die we voor ogen hadden. We hadden hem een aantal foto’s uit woonboeken laten zien van de typische landelijke woningen die je regelmatig in Sint-Martens-Latem en omstreken ziet. Na een aantal aanpassingen heen en weer konden we ons helemaal vinden in het ontwerp dat samen met aannemer Bouwman BVBA tot dit eindresultaat geleid heeft.” Een eindresultaat dat vooral opvalt door zijn speelse karakter. “We zijn allebei liefhebbers van variatie in volumes, ramen, hoekjes, schuine vlakken … Ook binnen hebben we die speelse indeling doorgetrokken, want zo creëer je meteen gezelligheid.”

Rode stenen

Met het ontwerp voor ogen gingen Leentje en Frederik verder op zoek naar mensen en materialen om het ontwerp ook daadwerkelijk naar een woonhuis te vertalen. “Vooral aan onze zoektocht naar gevelstenen hebben we veel tijd besteed. We hadden foto’s van verschillende huizen genomen en telkens viel het ons op dat de woningen die we het mooist vonden vaak een bepaalde rode gevelsteen hadden. Bij Vandemoortel Rustieke Bouwmaterialen in Zarren wisten ze ons te vertellen dat het om Beerse klinkers ging. Ook hun assortiment oude Bourgondische tegelpannen sprak ons meteen aan en dus hebben we die gekozen als dakbedekking. Enkel voor de garage hebben we andere materialen gekozen: een houten structuur van afrormosia (dezelfde houtsoort als voor de rest van het buitenschrijnwerk van Geedeco) en een rieten dakbedekking.” De authentieke dakvensters met dubbel glas zijn eveneens het werk van Vandemoortel.

Fervente hobbykoks

Toen het koppel bij Vandemoortel op bezoek was, viel hun oog op de grote aanwezige collectie rustieke vloeren. De stenen vloeren komen dan ook daarvandaan, net zoals de handmatig verouderde hardstenen vloer in de keuken, een ruimte die een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven van Frederik en Leentje. “We zijn allebei fervente hobbykoks, maar ook daarnaast brengen we hier graag veel tijd door. Het zitgedeelte aan het eiland, de eettafel in de erker en de gashaard dragen bij tot het sociale karakter van de leefkeuken. Qua kleur sluit alles bovendien mooi bij elkaar aan. Het zwart-witcontrast van de onderkasten en het werkblad wordt nog versterkt door de zelliges en het Lacanche-fornuis.” In de bijkeuken liggen dan weer blauw gesmoorde terracottategels, eveneens gevonden bij Vandemoortel. De meubels en decoraties vond het duo voornamelijk bij De Appelboom. “Een van de elementen die een van hun binnenhuisarchitecten bij ons geïntroduceerd heeft, zijn de oosterse elementen, zoals de salontafel. Daar hadden we op voorhand zelf niet aan gedacht, maar het is wel geslaagd. Ze zijn een echte meerwaarde zonder dat het interieur meteen een overdreven oosterse uitstraling krijgt.”

Toekomstplannen

Leentje en Frederik voelen zich helemaal thuis in hun droomwoning. Toch smeden ze nog toekomstplannen. “De volgende projecten die op de agenda staan, zijn de afwerking van de wijnkelder en een bijgebouw in de tuin. Maar ook in de afgewerkte ruimtes passen we af en toe wat details aan. Een huis groeit stapsgewijs en dus moet je af en toe een kleine ingreep durven doen. Maar intussen zijn we wel heel blij dat we onze droom op deze manier zelf hebben kunnen verwezenlijken.”

Deze reportage is verschenen in ons boek WONEN Landelijke Stijl 2. Een luxeboek met 28 inspirerende woningen in landelijke stijl. Hier verkrijgbaar.

Bron: Wonen Landelijke Stijl augustus/september 2015 | Tekst: Bert De Pau | Fotografie: Stefanie De Neve

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties