vtwonen

Gezinswoning met vakantiegevoel in Roeselare

Bart en Annelore en hun zoon Mathijs wonen al zeven jaar in deze gezinswoning in een rustige buitenwijk van Roeselare. Toch hebben ze nog elke dag het gevoel dat ze met vakantie zijn.

waar: Roeselare
bewoner(s): Bart, Annelore en Mathijs
soort huis: gezinswoning
trefwoorden: eetkamer, landelijk, keuken, wonen landelijke stijl

Vertrouwde omgeving

“Toen we besloten om op dit perceel van zo’n 700 m2  een huis te bouwen, voelde dat heel vertrouwd aan”, vertelt Bart. “Mijn ouders wonen hier immers  om de hoek. Ik werk als stukadoor en had dus al veel woningen aan de binnenkant gezien. Daardoor had ik niet alleen een duidelijk beeld van het huis dat mijn gezin en ik wilden, maar wist ik ook perfect wat voor welk budget zoal mogelijk was. We hadden bijvoorbeeld geen zin in een woning die jaren later nog steeds niet afgewerkt zou zijn. Omdat we het huis in gedachten al helemaal voor ons zagen, maakte ik zelf een maquette. Op basis daarvan liet ik vervolgens de plannen uittekenen.”

Strandhuis van baksteen

“We wilden vooral een woning met veel licht, waar we ‘s avonds en in het weekend volledig tot rust kunnen komen”, aldus Bart. “Dat is blijkbaar goed gelukt, want zeven jaar later is dat ontspannen gevoel er nog steeds. Ook de ligging is ideaal: een eindje buiten het centrum van Roeselare, maar toch vlak bij de stad. Bovendien ken ik deze buurt als mijn broekzak, want ik ben hier opgegroeid en heb er als kind heel veel gespeeld. Na rijp beraad hebben we voor een landelijk concept gekozen, in de stijl van de houten strandhuizen op Long Island bij New York, maar dan wel van baksteen. Qua interieur zou je een en ander kunnen vergelijken met de Flamant-stijl.”

Centrale ruimte

Het huis is heel duidelijk ingedeeld. Beneden bevinden zich een hal met vestiaire, een dubbele garage en een ruimte waar Bart zich na het werk kan opfrissen en omkleden. Een trap leidt naar de woonvertrekken – zithoek, eetkamer, keuken en bureau – op de eerste verdieping. Vervolgens gaat het via een andere trap naar de bovenste etage, met de master bedroom – open tot in de nok – met aansluitende badkamer en de slaap- en badkamer van Mathijs (15). “De woonkamer is letterlijk en figuurlijk de centrale ruimte van onze woning”, zegt Bart. “We brengen er niet alleen veel tijd door, maar komen er zowel op weg naar beneden als naar boven ook heel vaak voorbij.”

Actieve rol

Doordat hij zelf in de bouwsector werkzaam is, speelde Bart ook een actieve rol bij de afwerking van de woning. “Ik heb veel zelf gedaan”, knikt hij. “Ik werkte daarbij altijd in nauw overleg met Miguel Vantomme van schrijnwerkerij Het Atelier in Hooglede, een vakman die net zo goed wist als ik wat haalbaar was en wat niet.  Hij ontwierp en plaatste al het binnenschrijnwerk – trappen, deuren, kasten – maar stond ons ook op andere vlakken met raad en daad bij. Op de vloeren ligt nu eens parket, dan weer arduin. Voor de verwarming kozen we voor gasradiatoren, die we in sommige gevallen van een omkasting voorzagen.”

Zacht en natuurlijk

Felle kleuren vinden we in deze landelijke woning niet terug, wel veel wit en beige, grijze en bruine tinten. “Net zoals we een voorkeur hebben voor natuurlijke materialen, houden we van zachte, natuurlijke kleuren”, bevestigt Bart. “Daardoor komen mooie interieurstukken volledig tot hun recht.  Onze meubelen en accessoires komen letterlijk van overal. Aan bekende merken of ontwerpers hebben we geen boodschap en markten of tweedehandszaken afschuimen, doen we ook niet. Eigenlijk is het heel eenvoudig: als we iets zien dat ons bevalt, kopen we het. Een samenraapsel in de letterlijke zin van het woord dus, maar blijkbaar is onze smaak zo uitgesproken dat het toch allemaal perfect bij elkaar past.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl augustus/september 2015 | Tekst: Jan De Vos | Fotografie: Stefanie De Neve

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties