vtwonen

Gerenoveerd rijhuis in sober-stoere look

Inge van Amerongen woont met haar gezin in een rijhuis uit de jaren 70. Met oude bouwmaterialen en oude paneeldeuren drukte ze er haar eigen stempel op, met een sober-stoere look.

bewoner(s): Inge en Aak
soort huis: rijhuis
trefwoorden: landelijk, keuken, wonen landelijke stijl

Vreemd interieur

Toen Inge en Aak 28 jaar geleden naar hun huidige woning verhuisden, kreeg verbouwen niet hun eerste prioriteit. Er was immers een baby op komst. Maar eenmaal gewend aan haar moederrol en hele dagen thuis, gingen een aantal dingen Inge tegenstaan. Het pand zelf vond ze heerlijk, maar er waren zoveel ouderwetse elementen. “Ik kreeg het gevoel dat het huis van iemand anders was. We hadden zo’n ouderwetse potkachel met Delftblauwe tegeltjes en een lelijke haard met een plateau. Vreselijk.”

Vele stijlen

Aak ging aan de slag. Hij sloopte de open haard en er kwam een strak exemplaar voor in de plaats. De open keuken werd dichtgemaakt en de donkerbruine kastjes wit geverfd, de steenstrips werden verwijderd en langzaamaan ontstond een ‘eigen’ huis. Ondertussen wierp Inge zich op het interieur. “Alle stijlen die de afgelopen jaren voorbijkwamen, zag je bij ons terug. Zalmtinten, grenen, brocante. Tot ik enkele stoer-sobere woonwinkels bezocht. Prachtig, dat rustige kleurgebruik en die mooie materialen.”

Stoer, sober en natuurlijk

Wie de woonwijk van Inge en Aak inrijdt, de jarenzeventigrijtjeshuizen ziet en vervolgens het huis van onze gastvrouw en -heer binnenstapt, zal net als wij verrast zijn. In de afgelopen jaren transformeerde de woning tot een bijzonder stijlvol en warm familiehuis. Iedere ruimte is in eenzelfde stijl ingericht, met nieuwe en oude, stoere, sobere en natuurlijke materialen. En Inge heeft overal dezelfde verfkleur toegepast zodat er rust en eenheid ontstond. Enkele jaren geleden kozen de bewoners voor een nieuwe keuken zonder bovenkastjes. Extra opbergruimte creëerden ze door losse kasten in de keuken te plaatsen en open servieskasten naast de suitedeuren te plaatsen. Mooie, stoere of juist landelijke elementen zorgen in deze ruimte voor de finishing touch.

Bed van opa

Hoewel twee van hun drie dochters inmiddels op zichzelf wonen, zijn hun oude slaapkamers nog steeds prachtig ingericht. Een van de kamers doet inmiddels dienst als logeerkamer voor kleinzoon Morris, die in een prachtig bed met trapje mag slapen dat door zijn opa eigenhandig is gemaakt. “Het was lastig een bed te vinden dat tussen deze muren paste, vandaar dat Aak zelf aan de slag is gegaan.” Hoewel het huis deel uitmaakt van een rijtje is het, mede doordat het een hoekwoning betreft, binnen verrassend ruim. Beneden beschikken de bewoners over een ruime woonkamer met aangrenzend een veranda die vooral dienstdoet als tuinkamer. Verder is er een fijne keuken en een grote tuin met aan de achterzijde wederom een veranda. Boven zijn er vier slaapkamers en een badkamer. “Het is hier werkelijk heerlijk wonen”, klinkt het.

Open huis

Inge organiseert gemiddeld twee keer per jaar met haar dochters open huis waarbij ze oude en nieuwe woon – en modeaccessoires te koop aanbiedt. Kijk op the-robin.nl voor meer informatie.

Bron: Wonen Landelijke Stijl oktober/november 2015 | Fotografie: Anneke Gambon | Tekst: Wilma Tjalsma

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties