Stappenplan: jaloezieën in huis

beeld vtwonen Beeld

Wil je het licht zoveel mogelijk naar binnen laten stromen door de ramen, maar ben je ook gesteld op je privacy? Dan zijn jaloezieën een uitkomst. Fijne bijkomstigheid: ze passen bij vrijwel elk interieur! Met dit stappenplan kies je de juiste jaloezieën.

Stap 1. Welke jaloezie past bij jou?

Jaloezieën zijn er in verschillende materialen en kleuren. Dat maakt ze voor veel woonstijlen geschikt, of je nu van industrieel, basic, landelijk of juist van klassiek houdt.
Wil je een warme, landelijke uitstraling in huis, dan zul je waarschijnlijk kiezen voor houten jaloezieën, terwijl in een industrieel huis aluminium en zwart goed zouden passen.

Jaloezieën zijn lichtbrengers, terwijl je toch geen privacy verliest. Niet alleen in de woonkamer kunnen jaloezieën zorgen voor eenheid en een ruimtelijk gevoel. Ook als raamdecoratie in je kantoor of werkkamer zijn ze ideaal, omdat je er op ieder moment van de dag de gewenste lichtinval en privacy mee bepaalt.

Stap 2. Kies de juiste kleur

Kleuren bepalen de uitstraling van je ruimte. Door de kleuren uit je interieur terug te laten komen in de raamdecoratie, creëer je meer eenheid en sfeer. Het maakt de kamer warmer, strakker, ruimtelijk of juist spannend. Heb je behoefte aan meer geborgenheid in een kamer, dan is een donkere, wat zwaardere kleur mooi. Een lichte kleur zorgt ervoor dat de kamer zo ruimtelijk mogelijk oogt.

Stap 3. Zo meet je ze op

Voordat je gaat meten, bepaal je of je de jaloezieën ‘in de dag’ (in het kozijn) of ‘op de dag’ (voor het kozijn, dus aan de muur) bevestigt. Als je dat weet kun je de breedte en de lengte opmeten. Woon je in een wat ouder huis? Meet dan de lengte en de breedte op verschillende punten op. Deze huizen zijn niet altijd waterpas, dus de maten kunnen wat verschillen.

Als je voor ‘in de dag’ hebt gekozen, is het verstandig om per zijde 0,5 cm van de breedte af te halen. Wil je de jaloezie in de dag hangen, dan haal je dus in totaal 1 cm van de kleinst gemeten breedte van het kozijn af. Voor de hoogtemaat neem je de grootst gemeten maat. Komt de jaloezie voor het raamkozijn of de muur te hangen (op de dag)? Dan moeten de breedte en lengte van de jaloezie wat groter zijn dan het raam, zodat er overlap is. Meet de lengte van de jaloezie wel exact op, wanneer die boven een vensterbank moet eindigen.

De vtwonen collectie

vtwonen heeft een nieuwe collectie raamdecoratie met gordijnen, plisségordijnen, rolgordijnen én houten jaloezieën. De jaloezieën zijn ideaal om eenvoudig de lichtinval en eventuele inkijk te regelen. Zit het juiste formaat er voor jou niet bij, dan kun je de jaloezieën zowel in de breedte als in de hoogte bij KARWEI laten inkorten. Of bestel jouw maatwerk jaloezieën online.

Bron: in samenwerking met Trendiy

Lees verder onder de advertentie