WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Voeg warmte toe met hout op de muur

De warmte van hout doet het ook goed op de muur. Traditioneel en landelijk zijn de planken die van boven naar beneden worden geplaatst, al dan niet geschilderd. En niet te vergeten de klassieker, de lambrisering. Maar hout kan op veel meer manieren de wand sieren. Fijn op een beschadigde muur, omdat je geen gaten hoeft te vullen of voorstrijk hoeft aan te brengen. Bovendien is hout op de muur goed voor de akoestiek en werkt het isolerend. 

dossier-hout-wand-houtenmuur-lambrisering

Losse planken

Losse houten planken kun je op een rachelwerk van latten monteren voor een sfeervolle muur. Of je nu kiest voor stoer sloophout of landelijke kraaldelen, hout op de muur zorgt voor een metamorfose. Wel handig om te weten: zorg dat de planken niet te dun zijn. Door warmte- en vochtigheidsgraadverschillen kunnen ze krom trekken.

Lambrisering

Bij hout op de muur denk je al snel aan lambrisering. Te maken van losse planken of panelen. Oorspronkelijk bedoeld als stootborden om de muur te beschermen en nu meestal een stylingelement. Een lambrisering van verf is ook nog een optie.

LEES OOK
Lambrisering van verf: speels en lekker makkelijk

Panelen

Voor een snelle update van een wand zijn panelen handig. Niet meer plank voor plank bevestigen, maar een groter oppervlak in één keer aanbrengen Ze zijn er niet alleen in allerlei houtsoorten, maar ook in verschillende vormen, traditioneel als planken en 3D, maar ook als mozaïek van rondjes of vierkanten en visgraat. 

LEES OOK
Dag strak, hallo muur met structuur

Plakhout

Houten planken met aan de achterkant een plakstrip, waarmee je het zo op de muur plakt. Voor sommige soorten heb je montagekit nodig. Vaak verschillen de afzonderlijke planken van dikte waardoor een 3D-effect ontstaat en de muur extra diepte krijgt. Is er in veel verschillende afwerkingen en bij de bouwmarkt te koop. Is er trouwens ook van laminaat dat ook prima in de badkamer kan. 

nog meer: verf en behang