Iedereen kan zelf behangen met dit stappenplan

beeld vtwonen Beeld vtwonen 04-2018 | styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans |
Beeld vtwonen 04-2018 | styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans |

Heb je het plan om een muurtje te behangen, maar weet je niet helemaal zeker hoe je te werk moet gaan? Geen nood! Zelf behangen is helemaal niet moeilijk. Iedereen kan het, dus ook jij. Tenminste, als je dit stappenplan volgt. Easy peasy!

Lees verder onder de advertentie

Zelf behangen: voorbereiding

Net als met alles wat je doet, is voorbereiding het halve werk. Zelf behangen begint bij het schoonmaken van de muur die je gaat aanpakken. Zorg dat er geen oude behangresten meer op zitten door het eraf te stomen of krabben. Ga je een poreuze muur behangen, zorg dan dat je ‘m eerst voorstrijkt. Dit doe je minimaal een dag van tevoren, zodat je zeker weet dat de muur droog is als je gaat behangen.

Is je muur droog en schoon, is het zaak eerst een loodlijn te tekenen met potlood. Op die manier weet je zeker dat de eerste baan recht op de muur komt te zitten. Trek de lijn ongeveer 50 centimeter uit de hoek van de muur (horizontaal). Begin zo dicht mogelijk bij het raam en werk naar het midden van de muur toe.

Lees verder onder de advertentie

Als laatste was je je handen grondig. Nog vóórdat je debehangrollen uitpakt. Het zou zonde zijn als er al vieze vingers op je behang zittennog voordat het überhaupt op de muur zit, toch?

Aan de slag

Voordat je de rollen behang uit het plastic haalt, is het verstandigeven te checken of alle batchnummers hetzelfde zijn. Is dat niet het geval, dankan het zijn dat er kleurverschil in de rollen zit. Ga in dat geval terug naarde winkel om de rollen om te ruilen in twee van hetzelfde batchnummer omteleurstellingen te voorkomen.

Vliesbehang

Vliesbehang hoef je niet op de behangtafel in te smeren met behanglijm. De muur inlijmen is voldoende. Let op dat je breder insmeert dan de behangbaan breed is, op die manier weet je zeker dat je geen plekjes vergeet. Snijd de eerste baan af met een stanleymesje en plak de baan tegen de muur. Zorg dat de naden goed op elkaar aansluiten om witte strepen te voorkomen. Strijk na het plakken de baan glad om overtollig lijm te verwijderen.

Lees verder onder de advertentie

Vinyl- en papierbehang

Vinyl- en papierbehang smeer je wel in op de behangtafel.Snijd eerst de gewenste lengte van de baan af (plus 5 centimeter extra) enbegin dan met lijmen. Vouw vervolgens de twee uiteinden naar binnen om de lijmte laten intrekken. Hoe lang dit moet, staat op het etiket van het behang. Smeerook hier de hoeken en randen goed in om te voorkomen dat ze later gaan krullen.

Afwerken

Nu kun je kijken of er luchtbellen ontstaan zijn tijdens het plakken. Dit doe je door met een behangspatel over het behang te strijken. Zo haal je ook meteen overtollige lijm onder het behang vandaan. Herhaal dit baan voor baan en snijd overtollig behang aan de boven- of onderkant weg. Belangrijk: Doe dit pas als het behang droog is, zodat de kans op scheuren kleiner is.

Direct aan de slag? Volg onze tien stappen.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…

Bron: vtwonen 04-2018 | styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans