WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo kun jij duurzaam wonen

Een goed geïsoleerde woning is niet alleen fijn voor je comfort en portemonnee, maar ook voor de bepaling van het energielabel. Nieuwbouwhuizen van na 1983 zijn vaak al goed geïsoleerd, maar ook in een ouder huis kun je maatregelen treffen om het energieverbruik te verminderen. Zo kun jij duurzaam wonen.

terras hout duurzaam wonen

Een oud huis isoleren

Huizen die na 1920 zijn gebouwd, hebben meestal een spouw. Dit betekent dat ze een binnen- en buitenmuur hebben met daartussen een luchtruimte van zo’n 6 cm. Die kun je laten isoleren, waardoor je tot 25% op je energierekening kunt besparen. Huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben geen spouw, maar natuurlijk kun je wel het dak, de gevel en de vloer isoleren – 15% van de warmte ontsnapt via de vloer op de begane grond. Overweeg ook het plaatsen van ramen met dubbel glas.

Vloerisolatie

Huizen van voor 1983 hebben bij de bouw geen vloerisolatie gekregen. Wil je dit alsnog aanbrengen, dan moet je huis een kruipruimte hebben van minstens 35 cm hoog. Bij het isoleren wordt dan vanuit de kruipruimte een isolerende laag onder je vloer aangebracht. Als je kruipruimte te laag is, kun je ook kiezen voor kruipruimte-isolatie. Hierbij wordt de kruipruimte voorzien van een laag isolatiemateriaal, vaak schelpen.

Zonne-energie

Het is even een investering, maar het aanleggen van zonnepanelen is altijd een goede keus. Het grote voordeel van zonne-energie is dat het goedkoop en schoon is. De laatste jaren zijn zonnepanelen een stuk voordeliger geworden. Een gemiddeld gezin kan nu al voor circa 4000 euro panelen aanschaffen waarmee de energiebehoefte wordt gedekt. Van dit bedrag is een deel voor de panelen zelf, een deel voor de omvormer en nog een deel voor de installatie. Vind je de aanschafprijs te hoog? Overweeg dan om zonnepanelen te huren of te leasen. Overigens kun je de betaalde btw op je zonnepanelen terugvorderen. Op www.milieucentraal.nl staan de voorwaarden en een stappenplan voor teruggaaf.Zonnestroomsystemen worden aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Zodra je meer energie opwekt dan je gebruikt, wordt het teveel aan elektriciteit tegen een vergoeding teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Vergunning nodig?
In principe heb je voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig, met uitzondering van plaatsing op monumenten of beschermde stads- of dorpsgezichten. Informeer hiernaar bij je gemeente.

Zonneboiler
Een ander zonnesysteem is een zonneboiler die op het dak wordt geplaatst; het water wordt door het zonlicht verwarmd. Hiermee bespaar je de helft van je energiekosten voor warm water en er wordt fors minder CO2 uitgestoten. Wordt het water niet warm genoeg, dan kun je een naverwarmer plaatsen. Zonneboilers zijn er onder andere van de merken Nefit, Atag en Vaillant.

Badkamerverbouwing?

Overweeg dan een douche-wtw. Met dit systeem wordt de warmte die verloren gaat bij het douchen of ventileren teruggewonnen. Zo wordt de warmte uit afvoerlucht gebruikt om de ingevoerde lucht van buiten op te warmen. Dit levert een besparing op van circa 250 m3 gas per jaar. Bij het douchen wordt met het systeem een deel van de warmte van het afvoerwater gebruikt om het koude aanvoerwater op te warmen. Gemiddeld wordt hiermee 45 euro per persoon per jaar bespaard.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen