WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Welke muurafwerking? Stucwerk

Het voordeel van stuken is, dat je nooit meer iets aan de muren hoeft te doen, behalve in sommige gevallen schilderen. Stucwerk is moeilijk zelf goed aan te brengen, dit kun je het beste aan een professional overlaten.

stucwerk

Stucwerk of sierpleister kan heel glad worden aangebracht, maar ook grof of met een patroon of reliëf. Veel soorten kun je al in de gewenste kleur laten aanbrengen; schilderen is dan niet meer nodig.

Sausklaar

Sausklaar stucwerk is egaal en glad, maar moet nog worden geschilderd.

Spachtelputz

Spachtelputz bestaat uit marmerkorrels, bij elkaar gehouden door lijm, wat een mooie structuur geeft. Deze korrels zijn er in verschillende groottes, van fijn tot grof, en in verschillende kleuren. Deze stuclaag is ijzersterk.

Spuitwerk

Spuitwerk wordt machinaal opgebracht en is wat grover dan klassiek stucwerk, maar ook een stuk goedkoper. Je krijgt hiermee een mooie egale wand, die ook kan doorlopen in het plafond. Bovendien kun je spuitwerk al in de gewenste kleur laten aanbrengen; schilderen is dus niet meer nodig.

Granol

Granol is een sierpleister op kunststofbasis met een grove structuur. Het kan in de gewenste kleur worden opgebracht in waaier- of in boomschorsstructuur.

Venetiaans stucwerk

Venetiaans stucwerk wordt in dunne lagen aangebracht, waarbij de laatste laag glad wordt gepolijst, waardoor er een glanslaag ontstaat die lijkt op natuursteen.

Schuurwerk

Schuurwerk is een zanderige laag die met een draaiende beweging wordt opgebracht, zodat er een waaiereffect ontstaat.

Tadelakt

Tadelakt is een traditioneel Marokkaanse type stucwerk met een heel bijzondere, warme uitstraling. Omdat het waterafstotend is, wordt het veel in badkamers toegepast. Het heeft goede warmte- en vochtregulerende eigenschappen.

Beton ciré

Beton ciré is een cementgebonden stucsoort die slijt- en watervast is en daardoor veel wordt gebruikt in keukens en badkamers.

Microcement en microbeton

Microcement en microbeton geven door de fijne korrelgrootte een heel strakke look. Het kan op bijna iedere ondergrond worden aangebracht, ook op hout en tegels. Het is ook sterk genoeg voor de vloer, dus heel geschikt om door te stuken in een hele ruimte, denk bijvoorbeeld aan keuken en badkamer.

Leemstuc

Leemstuc bestaat uit natuurlijke materialen als klei, zilt en zand en wordt al eeuwen gebruikt als muurafwerking. Leem heeft heel goede warmte- en vochtregulerende eigenschappen.

Idee: Ga voordat er wordt gestuukt goed na of er nog leidingen moeten worden gelegd of verlichting moet worden ingebouwd. Nu kan er nog worden gefreesd, zodat je lelijke leidingen in de muur kunt verstoppen.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen