WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Houd het licht

Goede verlichting op je werkplek is belangrijk. Niet alleen om de kleine lettertjes in contracten goed te kunnen lezen, maar ook omdat licht van invloed is op je productiviteit. Bovendien helpt goede werkplek verlichting om (oog)vermoeidheid en hoofdpijn te voorkomen.

werkplek verlichting

Daglicht

Gezellig door het raam naar buiten te kijken tijdens je werk? Beter van niet. Als je met je gezicht richting het raam werkt, is het contrast tussen het heldere buitenlicht en het computerscherm veel te groot. Je ogen moeten zich steeds aanpassen, wat zorgt voor (oog)vermoeidheid. Zit je met je rug naar het raam? Dan werk je in je eigen schaduw en verhinder je een goede verlichting van je werkplek. Daarbij kan het daglicht of de zon weerkaatsen op het scherm, wat een hinderlijke reflectie geeft. Je zit dus het beste dwars ten opzichte van het raam en liever niet te dichtbij. Lukt dat niet, dan moet je het licht van buiten afschermen door middel van zonwering. Ben je rechtshandig? Zorg dan dat het 
daglicht van links invalt. Zo valt er geen storende schaduw op het werkblad.

Te donker of te licht?

Het licht in een werkkamer moet de juiste sterkte hebben: in een te donkere omgeving ga je automatisch dichter bij je beeldscherm zitten, met een gebogen houding of vooruitgestoken kin tot gevolg. Dat levert op termijn fysieke klachten op. Verblindend licht of 
spiegeling van het licht op het beeldscherm op je bureau zorgt voor vermoeide ogen. Dat is het geval als er hard gericht licht vanuit het plafond naar het bureau gestuurd wordt of als er direct hard zonlicht op je bureau valt.

Verlichtingstips

Er zijn drie manieren om een 
werkruimte met een beeldscherm 
goed te verlichten:

  • Directe verlichting, bijvoorbeeld door middel van een plafondlamp. Zorg ervoor dat dit licht niet te hard is.
  • Indirecte verlichting, bijvoorbeeld door het plafond met omhoog 
gerichte lampen te verlichten. Hierbij is de spiegeling in je beeldscherm minimaal, maar meestal is het niet voldoende om bij te lezen. Combineer dit daarom met een bureaulamp.
  • Een combinatie van directe en 
indirecte verlichting: hierbij hangen de lampen op afstand van het plafond en stralen zowel licht uit naar boven als naar beneden, waardoor er een soort ‘wolk’ diffuus licht ontstaat.

Goed zicht op 
het beeldscherm

Checklist voor het beste leeszicht:

  • Donkere tekens op een lichte 
achtergrond zijn het best leesbaar.
  • Kantel het beeldscherm zodanig dat er geen licht van boven in valt. Je kunt dit controleren door het beeld op zwart te zetten.
  • Plaats je beeldscherm dwars ten opzichte van het raam en minstens twee meter bij het raam vandaan. Hierdoor wordt de kans op reflectie minder.
  • Heb je de verlichting in de kamer veranderd? Stel dan ook de helderheid en contrast van je beeldscherm opnieuw in.

Warm of koud licht

Licht kan verschillende kleurtemperaturen hebben. Deze worden weergegeven in Kelvin (K). Lampen met een lage Kelvin-waarde produceren warmgeel licht. Een hogere Kelvin-waarde staat voor koelblauw, energieopwekkend licht. Als je net uit bed komt, is fel wit licht niet fijn, maar als je een precisieklus te doen hebt juist weer wel. Of je licht prettig vindt of niet wordt niet alleen bepaald door de taak die je uitvoert maar ook waar je bent opgegroeid: mensen in Afrika vinden koel licht prettig, terwijl mensen in Noord-Europa meer van warm wit licht houden.

Wist je dat?

Het is wetenschappelijk bewezen dat oudere mensen meer licht nodig hebben dan jongeren, vooral bij activiteiten als lezen, schrijven en computeren. Maar voor iedereen geldt dat daglicht voor een hogere productiviteit zorgt.

Slim ophangen

De plafondverlichting in de werkkamer moet op de randen van het bureau worden gericht. Je kunt de lamp dus beter niet direct boven het bureau hangen. Vul de plafondverlichting aan met een bureaulamp met een flexibele arm, zodat je de stand van de lamp kunt aanpassen en je je houding niet hoeft te veranderen. Zet als je rechtshandig bent de bureaulamp links op je bureau.

Shoppen in de stijl van

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen