WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

slapen als een roos met het juiste bed

Een goede nachtrust is erg belangrijk, en daarbij is een goed matras niet te missen. Maar hoe bepaal je welk bed voor jou het meest geschikt is?

slaapkamer-wit-matras

Lichaamsgewicht

Een matras kies je aan de hand van je gewicht en lichaamsbouw. Een adviseur in een beddenspeciaalzaak kan je helpen de juiste keuze te maken. Wanneer je wat zwaarder bent, kun je beter niet kiezen voor een te zacht matras. Je zult er te diep in wegzakken en dat is slecht voor je slaaphouding. Vanaf ongeveer 85 kilo is het aan te raden om toch voor een stevige variant te kiezen. Stevige matrassen zijn gemaakt van bijvoorbeeld koudschuim of pocketveren met een koudschuim afdeklaag. Soepele matrassen zijn van latex of pocketveren met een afdeklaag van latex of viscoschuim. Weeg je meer dan honderd kilo, koop dan een goed traagschuimmatras, zoals een Tempur. Deze matrassen passen zich namelijk aan de gebruiker aan. Ook de lengte van de matras moet kloppen: de lichaamslengte plus 20 centimeter is ideaal.

Vermijd té hard en té zacht

Natuurlijk telt ook je persoonlijke voorkeur. Er zijn nu eenmaal mensen die graag zacht of juist stevig slapen. Maar wees wel verstandig. Als je vaak op je zij ligt, moet je wervelkolom een rechte lijn vormen. Lig je graag op je rug, dan hoort de natuurlijke S-vorm van je wervelkolom intact te blijven. Als je op een te hard bed slaapt, dan gaat je lichaam je schouders omhoog duwen. Daardoor ontstaat een S-kromming in je rug, waardoor je spieren automatisch gaan opspannen. Als je een te zacht bed hebt, met een diep doorbuigend matras, dan gaat de wervelzuil in zij-lig doorhangen en dat is niet goed voor je rug. Dus: kies wat je fijn vindt, maar vermijd altijd een té hard of een té zacht matras.

Wat is beter als je samen slaapt, een tweepersoonsmatras of twee enkele matrassen?

Slaap je met z’n tweeën, dan zijn twee losse matrassen het makkelijkst. Zo kun je allebei de juiste hardheid kiezen en heb je geen last van elkaar bij het omdraaien. Er is een nadeel ten opzichte van een groot matras en dat is de naad in het midden. Je kunt dit oplossen met een dekmatras, (een dun matrasje wat over beide matrassen heen gelegd kan worden) of een opvulstuk, ook wel T-stuk genoemd. Als je twee goede traagschuimmatrassen kiest, zal je geen hinder ondervinden van de naad tussen de twee matrassen. Dit komt doordat dit materiaal zich gelijkmatig verdeelt en aanpast, zodat de naad niet meer voelbaar is. Bij één groot traagschuimmatras heb je dankzij de drukverlagende eigenschappen van het matras weinig tot geen last van je partner.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen