WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kies je kussen

De belangrijkste taak van een kussen is het ondersteunen van je nek. Je nekspieren worden dan ontlast, en hoofd- en spierpijnklachten als gevolg van een verkeerde houding kunnen zo worden voorkomen.

bed-kussens-kleur

Belangrijk bij het kiezen van een kussen is dat je het afstemt op het matras. Lig je dieper met je schouder in het matras, dan heb je een wat lager kussen nodig dan wanneer je op een harder matras en dus wat hoger ligt. Er zijn twee soorten kussens, het ‘opschudkussen’ en het voorgevormde kussen. Ook de keuze van een kussen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en situatie. Of het kussen bij je past, kun je ervaren door er thuis een klein weekje op te gaan proefslapen. De meeste beddenspeciaalzaken en meubelbedrijven met een goede slaapafdeling bieden deze mogelijkheid.

Opschudkussen

Opschudkussens worden in de meeste gevallen gevuld met dons of veren. Bij gebruik van dit soort kussen zal je hoofd iets dieper in het kussen komen te liggen, dan bij een voorgevormd kussen. Een opschudkussen ligt vaak zeer comfortabel, maar ondersteunt de nek niet erg goed. Een opschudkussen geeft een warm gevoel, maar heeft wel een goede ventilatie.

Voorgevormd kussen

Voorgevormde kussens worden gemaakt van latex of traagschuim. Dit zijn drukverlagende en ondersteunende kussens. In tegenstelling tot het opschudkussen ligt je hoofd meer op dan in het kussen. Voorgevormde kussens ventileren goed en geven een koel gevoel.

Let hierop voor je een kussen aanschaft:

zowel bij rugligging, als bij zijligging, moet…

  • je hoofd en je wervelkolom in één lijn liggen
  • het kussen de nekholte goed opvullen en ondersteunen
  • het kussen de nekspieren laten ontspannen

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen