WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo creëer je de beste slaapsfeer

Voor een goede nachtrust heb je een goede slaapsfeer nodig. Licht, lucht en kleur kunnen hier allemaal invloed op hebben. Wanneer dit goed zit zal je zeker kunnen slapen.

slaapkamer-kleur-licht

Verse zuurstof

Uiteraard is ventileren heel belangrijk voor de hygiëne, maar ook voor je nachtrust. Het beste is om continue te ventileren, dus 24 uur per dag. Even luchten helpt niet, want na een half uur is de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en andere stoffen zich weer op in de slaapkamer. Dit kan leiden tot hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen en andere allergische reacties. ‘Verse’ zuurstof geeft dus een goede nachtrust. Een kamertemperatuur tussen de 14 en 18 graden Celsius is de perfecte temperatuur om heerlijk in te slapen.

Weinig licht voor het slapengaan

De stof (melatonine), die de hersenen stimuleert om te gaan slapen, wordt aangemaakt door duisternis. Zorg daarom dat de slaapkamer niet te licht is. Bedek ramen met gordijnen of lamellen. Gebruik een lamp met een laag wattage.

Houd de kamer rustig

Vermijd een rommelige slaapkamer. Zorg dat het wasrek is opgeklapt, lege glazen van je nachtkastje zijn verwijderd, kleding van de grond is opgeborgen en alle kastdeuren gesloten zijn. Deze maken je onbewust druk en onrustig in je hoofd en verhinderen dat je ontspannen in slaap valt.

Kleur in de slaapkamer

Of je van kleur op de slaapkamer houdt, is heel persoonlijk. Over het algemeen kun je zeggen dat kleuren die een vergrijzing hebben, neutraal of donker zijn of kleuren die een natuurlijke uitstraling hebben, niet opdringerig zijn en daarom rust geven. Denk aan warme grijzen, donkere antracieten of natuurkleuren als mosgroen, waterig blauw, mosterdgeel en steenrood. Lichte en koele kleuren als wit, fris geel of lichtblauw laten een kamer groter lijken. Muren lijken naar achteren te wijken en het plafond lijkt hoger. Kleine kamer? Pas dezelfde kleur toe of gebruik ton-sur-ton tinten. Je wordt onrustig van kleuren als ze in een verkeerde verhouding worden gebruikt, bijvoorbeeld een felle complementaire streep of een patroon dat terugkomt op alle wanden. Dit versnippert de ruimte en geeft onrust.

Tips

  • Is je plafond nogal hoog en wil je je slaapkamer intiemer doen lijken, kleur dan zowel het plafond als een rand van de muren. Je plafond lijkt zo lager.
  • Bedenk dat je je slaapkamer vaak in het donker en met kunstlicht ziet, dus als je kleuren gaat uitzoeken, bekijk ze dan ook bij kunstlicht en niet alleen bij daglicht.
  • Als je bed vrij sober is en je geen dominant hoofdeinde hebt, kan een kleur op de muur waar het hoofdeinde tegenaan staat je bed meer body geven. Dit geeft een stabiel gevoel en laat je niet ‘zweven’ in de ruimte. Kies een kleur die mooi bij je bed past, zodat het bed als het ware versmelt met de muur.
  • Je kunt er ook voor kiezen om juist de muur tegenover het bed te kleuren. Als deze muur bijvoorbeeld wat rommelig is met een kastje, spulletjes en televisie, dan kan de kleur van deze muur alles tot een geheel smeden.
  • Een mooie horizontale streep in subtiele kleuren achter het bed kan het bed (en de slaapkamer) allure geven.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen