WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vloeronderhoud: opgelet + handig om te weten

In een huis moet geleefd worden, maar dat brengt wel onderhoud met zich mee. Hoe krijg je lastige vlekken uit de vloer en waar moet je op letten bij de aanschaf? Lees hier de handigste tips voor vloeronderhoud. 

licht-houten-vloer-vloeronderhoud

Oeps!

Rode wijn, koffie of andere agressieve vloeistoffen kunnen lelijke plekken op je mooie houten vloer veroorzaken. Als je vloeistoffen direct met een doekje opveegt, is er vaak niets aan de hand. Sommige afwerkingen, zoals lak, sluiten de bovenlaag volledig af, waardoor de vlek minder snel in zal trekken. Maar is de vloer behandeld met een waslaag, dan trekt de vlek er vrijwel meteen in. Is de vlek eenmaal in het hout getrokken, dan is er niet veel meer aan te doen. Er zijn wat middeltjes, zoals bleken met citroensap, maar de kans dat je het probleem verlegt, is groot – er kan dan namelijk een lichte vlek ontstaan. Je kunt de vlek wel heel lichtjes kaal schuren en opnieuw afwerken. Maar dat is alleen mogelijk met afwerkingsproducten die plaatselijk te gebruiken zijn, zoals olie. Meer over vlekken, ook in tapijt en op andere vloersoorten, vind je op www.james.eu

Open deur

Houd er rekening mee dat een nieuwe vloer hoger kan komen te liggen. Kunnen de deuren dan nog wel open en dicht? Soms is het eenvoudig op te lossen door de deur in te korten, maar dat is niet met alle deuren mogelijk (bijvoorbeeld holle deuren).

Voorproefje

Wat voor vloer je ook kiest, het is altijd handig om eerst een staal van de vloer die je op het oog hebt mee naar huis te nemen. Zo zie precies hoe de vloer bij jou thuis oogt. Houd de staal een hele dag, zodat je kunt zien hoe de vloer meekleurt in het ochtend-, middag- en avondlicht.

De finishing touch

Plinten maken de vloer helemaal af. Kies bij een houten vloer bijvoorbeeld voor een plint in hetzelfde hout. Zowel een platte als opstaande plint is mooi. Neem hem in het laatste geval niet te hoog, want dan krijg je een badkuipeffect. Hoge plinten in dezelfde kleur als de muur geven juist een chic effect. Plinten in mdf kan ook, maar dat materiaal kan slecht tegen vocht, dus als je de vloer geregeld wilt dweilen, is dat niet handig. En als je toch plinten gaat plaatsen, leg er dan meteen bedrading achter, dan is die ook meteen mooi weggewerkt.

Werkende vloer

Een houten vloer kan in de winter wat krimpen. Dit komt doordat de luchtvochtigheid door het stoken afneemt. In het voorjaar zal het hout weer wat uitzetten en zijn de kieren ook weer weg. Dit heeft geen schadelijke gevolgen voor de vloer.

In de zon

Onder invloed van het (zon)licht kan een vloer verkleuren. Om kleurverschil te voorkomen, zul je grote meubelstukken en vloerkleden af en toe moeten verplaatsen om de vloer aan het licht bloot te stellen. Zo blijft je vloer mooi egaal van kleur.

Garantie

Vraag altijd naar de garantietermijn van een vloer, want die kan flink verschillen, van slechts 1 tot zelfs 15 jaar. En wat valt er precies onder de garantie? Zijn mankementen aan een zelfgelegde vloer voor eigen rekening? Bewaar de voorwaarden en aankoopnota goed.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen