vtwonen

De invloed van kleuren

Bij het kiezen van een kleuren voor in huis wordt er niet altijd gedacht aan de invloed die ze hebben. Kleuren kunnen ruimtes groter of juist kleiner laten lijken, en geven allemaal hun eigen sfeer.

woonkamer-kleur-licht-donker

Koud of warm

Kleuren hebben invloed op de manier waarop we de grootte van een ruimte waarnemen. Koude kleuren laten een ruimte groter lijken, doordat ze het licht weerkaatsen. Warme kleuren zijn voorgrondkleuren en komen bij het binnenkomen van een kamer naar voren, zo hebben ze een verkleinend effect. Als je een warme gele kleur met een koude kleur blauw mengt, creëer je een koele gele kleur. Zo kun je ook een koude violet een warmer effect geven, door er wat rood bij te doen. Het begrip warm en koud is dus betrekkelijk.

Licht of donker

Het gebruik van een donkere kleur in huis, zoals antraciet, bruin of dieppaars roept een sfeer van geborgenheid en gezelligheid op. Er zal wel meer licht geabsorbeerd worden, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Let er dus bij de samenstelling van je kleurenpalet op dat er evenwicht is en combineer met lichte tinten. Die zullen op hun beurt de ruimte opnieuw helder en licht maken. Ook door met glansgraden te spelen, creëer je een speels effect in de ruimte. Glanzende kleuroppervlaktes zullen dieper en intenser overkomen dan matte en meer licht weerkaatsen.

Kleur in dessins

Dessins geven een ruimte een speelse uitstraling en een persoonlijke sfeer.

  • Kies ervoor één muur te bekleden met een behang waarmee je echt een statement maakt.
  • Herhaling werkt krachtig. Kies kleuren uit het behang en herhaal deze middels kleine woonaccessoires. Dit geeft eenheid.
  • Heb je een neutrale witte of lichtgrijze basis, dan kun je ervoor kiezen om een accentkleur uit het behang terug te laten komen in grotere meubelen. Dit werkt ook andersom: heb je een felgekleurd meubel, kies dan een behang waar deze kleur in terugkomt.
  • Ook sterk is het combineren van verschillende gedessineerde stoffen in hetzelfde kleurpalet als het behang. Als je je streng aan het palet houdt, krijg je geen kakofonie, maar eenheid. Het werkt het krachtigst als je kiest voor dessins met slechts twee kleuren.
  • Ook met gordijnen met een dessin kun je eindeloos variëren. Heb je geen zin in hoge kosten, kies dan voor enkele banen, die je aan de zijkanten hangt, of vouwgordijnen waarvan je de stof kunt wisselen.

Bron: vtwonen home guide 2015

Vorige artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anneke de Lange (voor Tineke Dek). op 21 april 2017 om 16:14

Lieve mensen,

Tineke heeft een woonkamer van 5 x 4,5 m2. Ik zou haar zó graag een nieuwe woonkamer gunnen, maar helaas low budget. Zij is bezeten van Fietje's smaken. Alles heb ik al voor haar geverfd, keuken, slaapkamer, badkamer, toilet.
Alléén nog een kleurtje in haar woonkamer, waar wij maar niet uitkomen. Helaas is Tineke ernstig ziek en kan ook niet veel door haar reuma. Misschien wint zij nog wel eens de postcodeloterij!!!! Ik ga ook eens informeren bij "Hart in Aktie". Daar doen zij ongelofelijk goed werk. Ayren is ook een schatje. Bedankt voor de €10 korting op elke €100 aan besteding. Zij moet leven van ene klein pensioentje. Met vriendelijk groet, Anneke.

>

vtwonen op 24 april 2017 om 07:24

Hoi Anneke, wat lief dat je zo'n goede hulp bent!! Heb je de (gratis) online workshop 'Durven met kleur' al gezien? Wellicht is dat leuk om met z'n tweeën te volgen en die laatste kleur voor de woonkamer te bepalen? Je vindt de inschrijving voor workshop hier: https://www.vtwonen.nl/backtoschool/

Shop suggesties

Inspiratie suggesties